Wipro Previous Years Question Bank 9

Find solutions for all the questions at the end of each set:

Set A


1. The sum of both digits of a two digit number is 7. If the digits of the number are interchanged, the number so formed is greater than the original number by 27. Find the original number.
(a) 25
(b) 26
(c) 27
(d) 28





2. If after the payment of 3/4 of a loan, Rs. 500 still remain to pay, what is whole amount of the loan?
(a) Rs. 2000
(b) Rs. 2100
(c)  Rs. 1700
(d) Rs. 1500

3. It is given that 2^32+1 is exactly divisible by a certain number. Which one of the following is also divisible by the same number?
(a) 2^96+1
(b) 2^16-1
(c) 2^16+1
(d) (7.2)^33

4. What is the least number which is a multiple of 17 and when divided by 2, 3, 4, 5, 6 and 8 leaves 1 as remainder in each case?
(a) 121
(b) 1921
(c)  361
(d) 1020

5. A train travelling at 100 km/h overtakes a motorbike travelling at 64 km/h in 40 s. What is the length of the train in metres?
(a) 1777 m
(b) 1822 m
(c)  400 m
(d) 1400 m

6. A can do a piece of work in 25 days which B alone can finish in 20 days. Both together work for 5 days and then A leaves off. How many days will B take to finish the remaining work?
(a) 11
(b) 12
(c)  13
(d) 14

7. 9 children can complete a piece of work in 360 days, 18 men can complete the same piece of work in 72 days and 12 women can complete it in 162 days. In how many days, can 4 men, 12 women and 10 children together complete the piece of work ?
(a) 71
(b) 81
(c)  61
(d) 85

8. The interest on a certain sum of money is Rs. 67.20 and the discount on the same sum of money for the same time and at the same rate is Rs. 60. What is the sum?
(a) Rs. 560
(b) Rs. 500
(c)  Rs. 460
(d) Rs. 400

9. By selling an article for Rs. 144 a man loses 1/7 of his outlay. By selling it for Rs. 168, his gain or loss per cent is
(a) 20% Loss
(b) 20% gain
(c)  4 1/6% Gain
(d) None of these

10. A man’s age was 5 times his son’s age 5 yr ago and he will be three times his son’s age after 2 yr. The ratio of their present ages is
(a) 5 : 2
(b) 5 : 3
(c) 10 : 3
(d) 11: 5

Answers Key
1.(a)
2.(a)
3.(a)
4.(b)
5.(c)
6.(a)
7.(b)
8.(a)
9.(d)
10.(c)


Find solutions for all the questions at the end of each set:

Set B


1. If 2/3 part of a number is greater by 4 then 3/5th of it, what is the number?
(a) 30
(b) 40
(c) 60
(d) 20






2. What will be added to 11148 so that the sum is divisible by 7?
(a) 7
(b) 3
(c) 9
(d) 5

3. An article is sold at a certain price. By selling it at 2/3 of that price one loses 10%. Find the gain per cent at original price.
(a) 35%
(b) 25%
(c) 45%
(d) 55%

4. How many kilogram of rice costing Rs. 18.30 per kg must be mixed with 126 kg of rice costing Rs. 8.55 per kg so that 20% may be gained by selling the mixture at Rs. 14.40 per kg?
(a) 69 kg
(b) 68 kg
(c) 67 kg
(d) 66 kg

5. A boat running downstream covers a distance of 10 km in 2 hr. While coming back stream the boat takes 5 h to cover the same distance. If the speed of the current is 1.5 km/hr, what is the speed of the boat in still water ?
(a) 2.5 km/hr
(b) 3.5 km/hr
(c) 5.3 km/hr
(d) 4.3 km/hr

6. If the simple interest on a sum of money for 2 yr at 5 % per annum is Rs. 50, what will be the compound interest on the same sum at the same rate for the same time?
(a) Rs. 51.25
(b) Rs. 52
(c) Rs. 54.25
(d) Rs. 60

7. HCF of x^2 - y^2 and x^3 - y^3 is 
(a) x-y
(b) x^3-y^3
(c) (x^2-y^2 )
(d) (x+y)(x^2+xy+y^2 )

8. Numbers 1, 2, 3, 4, ……., 98, 99, 100 are multiplied together. The number of zeros at the end of the product on the right will be equal to 
(a) 24
(b) 22
(c) 21
(d) 11

9. If 2/3 of fifth part of a number is equal to 6, then number is 
(a) 45
(b) 48
(c) 64
(d) 52

10. Man Aditya spends 1/5 part of his money as pocket money and 4/5 of the remainder in other affairs. If he is left with Rs. 48 per month, what is his monthly income?
(a) Rs. 360
(b) Rs. 400
(c) Rs. 320
(d) Rs. 300

Answers Keys
1. (c)
2. (b)
3. (a)
4. (a)
5. (b)
6. (a)
7. (a)
8. (a)
9. (a)
10. (d)


Find solutions for all the questions at the end of each set:

Set C


1. A works twice as fast as B. If both of them can together finish a work in 12 days, B alone can do it in:
(1) 48 days
(2) 36 days
(3) 27 days
(4) 24 days






2. A particular job can be completed by a team of 10 men in 12 days. The same job can be completed by a team of 10 women in 6 days. How many days are needed to complete the job if the two teams work together?
(1) 4 
(2) 6
(3) 9
(4) 18

3. A can do a work in 6 days and B in 9 days. How many days will both take together to complete the work?
(1) 7.5
(2) 5.4
(3) 3.6
(4) 3

4. The selling price of 5 articles is the same as the cost price of 3 articles. The gain or loss is:
(1) 20% gain
(2) 25% gain
(3) 33.33% gain
(4) 40% loss

5. By selling an article for Rs. 480 a person lost 20%. For what should he sell it to make a profit of 20%?
(1) Rs. 800
(2) RS. 760
(3) Rs. 720
(4) RS. 680

6. A house worth Rs. 1,50,000 is sold by X at a 5% profit to Y, Y sells the house back to X at a 2% loss. Then in the entire transaction?
(1) X gains Rs. 4,350
(2) X loses Rs. 4,350
(3) X gains Rs. 3,150
(4) X loses Rs. 3,150

7. A, B and C are partners of a company. During a particular year A received one-third of the profit, B received one-fourth of the profit and C received the remaining Rs. 5,000. How much did A receive?
(1) Rs. 5,000
(2) Rs. 4,000
(3) Rs. 3,000
(4) Rs. 1,000

8. A book-seller bought 200 textbooks for Rs. 12,000. He wanted to sell them at a profit so that he got 20 books free. At what profit percent should he sell them?
(1) 10
(2) 11
(3) 11.5
(4) 12

9. A man leaves Rs. 8,600 to be divided among 5 sons, 4 daughters and 2 nephews. If each daughter receives four times as much as each nephew, and each son receives five times as much as each nephew, how much does each daughter receive?
(1) Rs. 100
(2) Rs. 600
(3) Rs. 800
(4) Rs. 1,000

10. If a sum of money is to be divided among A, B, C such that A’s share is equal to twice B’s share and B’s share is 4 times C’s share, then their shares are in the ratio:
(1) 1 : 2 : 4
(2) 1 : 4 : 1
(3) 8: 4 : 1
(4) 2 : 4 : 1


Answers Key:
1.(2) 
2.(1) 
3.(3) 
4.(4)
5.(3) 
6.(3) 
7.(2) 
8.(1)
9.(3) 
10.(3)

No comments:

Post a Comment