Wipro Previous Years Question Bank 8

Find solutions for all the questions at the end of each set:

Set A


1. What the least number of five digits is exactly divisible by 41?
(a) 10045
(b) 10004
(c) 10041
(d) 10025

2. The smallest number of 5 digits beginning with 3 and ending with 5 is 
(a) 30015
(b) 31005
(c) 30005
(d) 50003

3. A pipe of 2 inch diameter fills the water tank in 1 h. If the diameter of the pipe is 4 inch, in what time will the pipe fill the same tank?
(a) 30 min
(b) 45 min
(c) 15 min
(d) 10 min

4. 8 men can dig a pit in 20 days. If a man works half as much again as a boy, then 4 men and 9 boys can dig a similar pit in 
(a) 10 days
(b) 12 days
(c) 15 days
(d) 16 days

5. The discount series 10%, 20%, 40% is equivalent to a single discount of 
(a) 50%
(b) 56.8%
(c) 60%
(d) 62.28%

6. On selling an article at Rs. 1060, the gain is 20% more than the loss incurred on selling it at Rs. 950. In order to gain 20%, the selling price will be 
(a) Rs. 980
(b) Rs. 1080
(c) Rs. 1800
(d) None of these 

7. The ratio of two numbers is 3 : 4 and their sum is 420. The grater of the two numbers is 
(a) 175
(b) 200
(c) 240
(d) 315

8. The mean of five numbers is 18. If one number is excluded, their mean is 16. The excluded number is 
(a) 25 
(b) 26
(c) 27
(d) 30

9. A dealer buys an article marked at Rs. 25000 with 20% and 5% off. He spends Rs. 1000 on its repairs and sell it for Rs. 25000. What is his gain or loss per cent?
(a) Loss of 25%
(b) Gain of 25%
(c) Gain of 10%
(d) Loss of 10%

10. On allowing a discount of 10% on its marked price the value of a watch is Rs. 1080. If no discount is allowed, the shopkeeper gains 20%. What is the cost price of the watch?
(a) Rs. 1000
(b) Rs. 1200
(c) Rs. 1296
(d) None of these


Answers Key
1.(b)
2.(C)
3.(c)
4.(d)
5.(b)
6.(d)
7.(c)
8.(b)
9.(b)
10.(a)



Find solutions for all the questions at the end of each set:

Set B


1. The smallest number that must be subtracted from 1000 to make the resulting number is perfect square is 
(a) 37
(b) 38
(c) 39
(d) 40




2. Find the smallest number which is exactly divisible by 6, 8 and 9 and is also a perfect square
(a) 133
(b) 144
(c) 155
(d) 166

3. If 4 men or 7 women can do a work in 60 days, then in how many days will 8 men and 7 women finish the same work?
(a) 20 days
(b) 30 days
(c) 40 days
(d) 50 days

4. If 10 men or 18 boys can do a work in 15 days, in how many days the double of that work will be done by 25 men and 15 boys?
(a) 9/2
(b) 9
(c) 36
(d) 18

5. The true discount on Rs. 2575 due 4 months hence is Rs. 75. Find the rate of interest.
(a) 8%
(b) 7%
(c) 9% 
(d) 10%

6. A vendor sells lemons at 5 for a rupee gaining 40%. How many did he by for a rupee?
(a) 5
(b) 7
(c) 9
(d) 11

7. Some money is divided among A, B and C is such a way that 5 times A’s share, 3 times B’s share and 2 times C’s share are all equal. The ratio between the shares of A, B, C is
(a) 5 : 3 : 2
(b) 2 : 2 : 5
(c) 15 : 10 : 6
(d) 6 : 10 : 15

8. A man sells an article at a profit of 25%. If he had bought it at 20% less and sold it for Rs. 10.50 less, he would have gained 30%. Find the cost price of the article
(a) 20
(b) 30
(c) 40
(d) 50

9. A man rows 30 km downstream and 18 km upstream, taking 5 h each time. What is the velocity of current?
(a) 2.1 km/h
(b) 1.2 km/h
(c) 3.1 km/h
(d) 4.1 km/h

10. Find Compound interest on Rs. 10000 at 10% per annum for 2 yr and 3 months, compounded annually
(a) 2303.50
(b) 2402.50
(c) 2002.50
(d) 5020.50


Answers Key
1.(c)
2.(b)
3.(a)
4.(b)
5.(c)
6.(b)
7.(d)
8.(d)
9.(b)
10.(b)


Find solutions for all the questions at the end of each set:

Set C



1. If a number is divided by 84 the remainder is 37. What will be the remainder, if it is divided by 21?
(a) 18
(b) 20
(c) 16
(d) 15





2. The difference between the greatest and the least numbers of eight digits which begin with 8 and end with 6 is
(a) 99999999
(b) 10000000
(c) 80000006
(d) 9999990

3. A number lying between 1000 and 2000 is such that on division by 2, 3, 4, 5, 6, 7 and 8 leaves remainders 1, 2, 3, 4, 5, 6 and 7, respectively. The number is
(a) 1876
(b) 1679
(c) 1778
(d) 1654

4. If 6 men working 8 h a day earn Rs. 1680 per week, then 9 men working 6 h a day will earn per week
(a) Rs. 1680
(b) Rs. 1920
(c) Rs. 2680
(d) Rs. 1890

5. If 15 oxen or 20 cows can eat the grass of a field in 80 days, then in how many days will 6 oxen and 2 cows eat the same grass?
(a) 40 
(b) 60
(c) 100
(d) 160

6. A shopkeeper claims to sell all of his articles at a discount of 10%, but marks his articles by increasing the cost price of each article by 20%. His gain on each article is
(a) 6%
(b) 8%
(c) 10%
(d) 12%

7. Padam purchased 30 kg of rice at rate of Rs. 17.50 per kg and another 30 kg rice at a certain rate. He mixed the two and sold the entire quantity at the rate of Rs. 18.60 per kg and made 20% overall profit. At what price per kg did he purchase the lot of another 30 kg rice?
(a) Rs. 12.50
(b) Rs. 13.50
(c) Rs. 14.50
(d) Rs. 15.50

8. A man bought some oranges at Rs. 10 per dozen and bought the same number of oranges at 8 per dozen. He sold these oranges Rs. 11 per dozen and gained Rs. 120. The total number of oranges bought by him was
(a) 30 dozen
(b) 40 dozen
(c) 50 dozen
(d) 60 dozen

9. In some quantity of ghee, 60% is pure ghee and 40% is  vanaspati. If 10 kg of ghee is added, then the strength of vanaspati ghee becomes 20%. The original quantity was 
(a) 10 kg
(b) 15 kg
(c) 20 kg
(d) 25 kg

10. A dishonest milkman professes to sell his milk at cost price but he mixes it with water and thereby gains 25%. The percentage of water in the mixture is 
(a) 4
(b) 6(1/4)
(c) 20
(d) 25



Answers Key
1.(c)
2.(d)
3.(b)
4.(d)
5.(d)
6.(b)
7.(b)
8.(d)
CP of 2 dozen oranges = (10+8) = Rs.18
SP of 2 dozen oranges = (10+8) = Rs.22
if profit is Rs.4 ,then oranges bought = 2 dozen
if profit is Rs. 120 ,then oranges bought
= (2/4*120) dozen = 60 dozen
9.(a)
10.(c)

No comments:

Post a Comment