Wipro Previous Years Question Bank 7

Find solutions for all the questions at the end of each set:

Set A


1. Anil went to the market with some money. He spent 1/8th part of his money to purchase a tie and 1/4 of the remainder to purchase a shirt. Finally, he purchased a handkerchief by spending 1/7 of  what still remained. After all his shopping 1/7 of what still remained. After all his shopping he was left with Rs. 72. How much did he has at first?
(a) 128
(b) 129
(c) 130
(d) 131


2. The difference of squares of two consecutive members is 21. What are the numbers?
(a) 10 and 11
(b) 11 and 10
(c) 12 and 9
(d) 8 and 13

3. Four prime numbers are written is ascending order of their magnitudes. The product of the first three is 385 and that of the last three is 1001. The largest given prime number is
(a) 11
(b) 13
(c) 17
(d) 19

4. A contractor undertook to do a work in 60 days. He employed 50 workers to carry out the job, but after 40 days he found that only half work had been done. Now, how many more worker should he employ to finish the work in time?
(a) 50
(b) 100
(c) 150
(d) 200

5. The difference between the SI and TW on a certain sum of money for 6 months at 6% per annum is Rs. 27. Find the sum.
(a) Rs. 30900
(b) Rs. 20800
(c) Rs. 30800
(d) Rs. 30600

6. By selling toffees at 20 for a rupee, a man loses 4%. In order to gain 20%, how many for a rupee must be sell?
(a) 15
(b) 16
(c) 17
(d) 18

7. Three numbers A, B and C are in the ratio 1 : 2 : 3. Their average is 600. If A is increased by 10% and B is decreased by 20%, then to get the average increased by 5%, C will be increased by
(a) 90
(b) 100
(c) 150
(d) 180

8. A and B are two alloys of gold and copper prepared by mixing metals in the proportion 7 : 2 and 7 : 11 respectively. If equal quantities of the alloy are melted to form a third ally C, the proportion of gold and copper in C will be 
(a) 5 : 9
(b) 5 : 7
(c) 7 : 5
(d) 9 : 5

9. A man whose bowling average is 12.4 takes 5 wickets for 26 runs and thereby decrease by average by 0.4. The umber of wickets taken by him before his last match, is 
(a) 85
(b) 78
(c) 72
(d) 64

10. A tradesman gives 4% discount on the marked price and gives 1 article free for buying every 15 articles and thus grains 35%. The marked price is above the cost price by 
(a) 20%
(b) 39%
(c) 40%
(d) 50%


Answers Key
1.(a)
2.(a)
3.(b)
4.(a)
5.(a)
6.(b)
7.(d)
8.(c)
9.(a)
10.(d)

Find solutions for all the questions at the end of each set:

Set B



1. Anil went to the market with some money. He spent 1/8th part of his money to purchase a tie and 1/4 of the remainder to purchase a shirt. Finally, he purchased a handkerchief by spending 1/7 of  what still remained. After all his shopping 1/7 of what still remained. After all his shopping he was left with Rs. 72. How much did he has at first?
(a) 128
(b) 129
(c) 130
(d) 131





2. The difference of squares of two consecutive members is 21. What are the numbers?
(a) 10 and 11
(b) 11 and 10
(c) 12 and 9
(d) 8 and 13

3. Four prime numbers are written is ascending order of their magnitudes. The product of the first three is 385 and that of the last three is 1001. The largest given prime number is
(a) 11
(b) 13
(c) 17
(d) 19

4. A contractor undertook to do a work in 60 days. He employed 50 workers to carry out the job, but after 40 days he found that only half work had been done. Now, how many more worker should he employ to finish the work in time?
(a) 50
(b) 100
(c) 150
(d) 200

5. The difference between the SI and TW on a certain sum of money for 6 months at 6% per annum is Rs. 27. Find the sum.
(a) Rs. 30900
(b) Rs. 20800
(c) Rs. 30800
(d) Rs. 30600

6. By selling toffees at 20 for a rupee, a man loses 4%. In order to gain 20%, how many for a rupee must be sell?
(a) 15
(b) 16
(c) 17
(d) 18

7. Three numbers A, B and C are in the ratio 1 : 2 : 3. Their average is 600. If A is increased by 10% and B is decreased by 20%, then to get the average increased by 5%, C will be increased by
(a) 90
(b) 100
(c) 150
(d) 180

8. A and B are two alloys of gold and copper prepared by mixing metals in the proportion 7 : 2 and 7 : 11 respectively. If equal quantities of the alloy are melted to form a third ally C, the proportion of gold and copper in C will be 
(a) 5 : 9
(b) 5 : 7
(c) 7 : 5
(d) 9 : 5

9. A man whose bowling average is 12.4 takes 5 wickets for 26 runs and thereby decrease by average by 0.4. The umber of wickets taken by him before his last match, is 
(a) 85
(b) 78
(c) 72
(d) 64

10. A tradesman gives 4% discount on the marked price and gives 1 article free for buying every 15 articles and thus grains 35%. The marked price is above the cost price by 
(a) 20%
(b) 39%
(c) 40%
(d) 50%


Answers Key
1.(a)
2.(a)
3.(b)
4.(a)
5.(a)
6.(b)
7.(d)
8.(c)
9.(a)
10.(d)

Find solutions for all the questions at the end of each set:

Set C


1. What least value must be given to * so that the number 91876*2 is divisible by 8?
(a) 1 
(b) 2 
(c) 3 
(d) 4





2. What will be largest number which divides 27, 33 and 39 leaving remainder 2, 3 and 4 respectively ?
(a) 4
(b) 5
(c) 3
(d) 7

3. The HCF of three numbers is 12. If they are in the ratio 1 : 2 : 3, then the numbers are
(a) 6, 12, 18 
(b) 10, 20, 30
(c) 12, 24, 36
(d) 24, 48, 72

4. A complete a work and takes 50% more time than B. If together they take 18 days to complete the work, how much time shall B take to do it?
(a) 30 days 
(b) 35 days
(c) 40 days
(d) 45 days

5. A man, a woman and a boy can complete a job in 3 days, 4 days and 12 days respectively. How many boys must assist 1 man and 1 woman to complete the job in 1/4th of a day?
(a) 10 
(b) 14
(c) 19
(d) 41

6. Applied to a bill for Rs. 100000 the difference between a discount of 40% and two successive discounts of 36% and 4% is
(a) Nill
(b) Rs. 1440
(c) Rs. 2500
(d) Rs. 4000

7. If the cost price of 4 things be equal to the sale price of 3 things, then the profit per cent is
(a) 25% 
(b) 33(1/3)%
(c) 37(1/2)%
(d) 40%

8. Two numbers are respectively 20% and 50% more than a third number. These two numbers are in the ratio
(a) 2 : 5 
(b) 4 : 5
(c) 3 : 2
(d) 5 : 2

9. A shopkeeper earn Rs. 504 in 12 days. In first 4 days his average income was Rs. 40. What was his average income for the remaining days?
(a) Rs. 43 per day 
(b) Rs. 48 per day
(c) Rs. 52 per day
(d) Rs. 28 per day

10. On reducing the marked price of an article by Rs. 32, a shopkeeper gains 15%. If the cost price of the article be Rs. 320 and it is sold at the market price, what will be the gain per cent?
(a) 10%
(b) 20%
(c) 25%
(d) None of these


Answers Key
1.(c)
2.(b)
3.(c)
4.(a)
5.(d)
6.(b)
7.(b)
8.(b)
9.(a)

10.(c)


No comments:

Post a Comment