Wipro Previous Years Question Bank 6

Find solutions for all the questions at the end of each set:

Set A


1. The sum and product of two numbers are 11 and 18 respectively. The of their reciprocals is 
(a) 2/11
(b) 11/2
(c) 18/11
(d) 11/18


2. If 19 is subtracted from a two digit number then resulting number is two-third of the original number. What is the sum of two digits of the number?
(a) 12
(b) 15
(c) 17
(d) 14

3. What is the largest number of 4 digits which divided by 6, 9, 12, 15 or 18 leaves 1 as remainder in each case?
(a) 9901
(b) 9899
(c) 1081
(d) 9673

4. If 2 men and 7 boys do a piece of work in 14 days while 3 men and 8 boys do the same piece of work in 11 days, then in how many days will 8 men and 6 boys do thrice of that work?
(a) 11 days
(b) 21 days
(c) 31 days
(d) 41 days

5. The true discount of Rs. 960 due 2 yr hence is equal to the simple interest on Rs. 750 for 2 yr. What is the rate of interest per annum?
(a) 12%
(b) 14%
(c) 15%
(d) 16 2/3%

6. A man sells an article at a profit of 20%. If he had bought it at 20% less and sold for Rs. 5 less, he could have gained 25%. Find the cost price of the article.
(a) Rs. 25
(b) Rs. 35
(c) Rs. 45
(d) Rs. 55

7. Rs. 5625 are divided among A, B and C so that A receives ½ as much as B and C together receive and B receives 1/4 of what A and C together receive. The share of A is more that B by 
(a) Rs. 750
(b) Rs. 775
(c) Rs. 1500
(d) Rs. 1600

8. The average age of a class is 15.8 yr. The average age of the boys in the class is 16.4 yr and that of the girls is 15.4 yr. What is the ratio of boys to girls in the class?
(a) 1 : 2
(b) 2 : 3
(c) 3 : 4
(d) Cannot be determined

9. A man covers half of his journey at 6 km/h and the remaining half at 3 km/h. His average speed is 
(a) 9 km/h
(b) 4.5 km/h
(c) 4 km/h
(d) 3 km/h

10. The price of a jewel, passing through three hands, rises on the whole by 65%. If the first and the second sellers earned 20% and 25% profit respectively, find the percentage profit earned by the third seller?
(a) 5%
(b) 10%
(c) 15%
(d) 20%


Answers Key
1.(d)
2.(a)
3.(a)
4.(b)
5.(b)
6.(a)
7.(a)
8.(b)
9.(c)
10.(b)

Find solutions for all the questions at the end of each set:

Set B



1. What is the largest number which divides 2274, 2061 and 1054 leaves 6, 3, and 4 as remainders respectively?
(a) 3 
(b) 6
(c) 14
(d) 42

2. If 1/4 th Kg of a substance costs Rs. 0.80, what will be the cost of 200 g of the same substance?
(a) 40 paise
(b) 100 paise
(c) 64 paise
(d) 60 paise

3. The bankers gain on a certain sum due 1(1/2) yr, hence is 3/25 of the banker’s discount. The rate per cent per annum is 
(a) 5 (1/5)% 
(b) 6 (1/6)%
(c) 8 (1/2)%
(d) 9( 1/11)%

4. The average of marks of 28 students in Mathematics was 50; 8 students left the school and then the average increased by 5. What is the average of marks obtained by the students who left the school?
(a) 37.5
(b) 42.5
(c) 45
(d) 50.5

5. If the sum of a few numbers is 450 and their mean is 50 and if another number 100 is included, the mean would become
(a) 55
(b) 60
(c) 75
(d) 150

6. A tradesman sold an article at a loss of 20%. If the selling price had been increased by Rs. 100, there would have been to gain of 5%. What was the cost price of the article?
(a) Rs. 400
(b) Rs. 500
(c) Rs. 600
(d) Rs. 300

7. Pure ghee costs Rs. 100 per kg. After adulterating it with vegetable oil costing Rs. 50 per kg, a shopkeeper sells the mixture at the rate of Rs. 96 per kg, thereby making a profit of 20%. In what ratio does he mix the two?
(a) 4 : 3
(b) 4 : 2
(c) 3 : 2
(d) 3 : 4

8. An ore contains 12% copper. How many kilogram of ore are required to get 69 kg of copper?
(a) 424 kg
(b) 575 kg
(c) 828 kg
(d) 1736 2/3 kg

9. In what ratio must rice at Rs. 8.60 per kg be mixed with rice at Rs. 11.40 per kg, so that the mixture be worth Rs. 10.20 per kg.
(a) 3 : 4
(b) 4 : 3
(c) 2 : 4
(d) 4 : 2

10. A fisherman can slow 2 km against the stream in 20 min and return in 15 min. What is the speed of the current?
(a) 1 km/h
(b) 6 km/h
(c) 10 km/h
(d) 2 km/h



Answers Key
1.(d)
2.(c)
3.(d)
4.(a)
5.(a)
6.(a)
7.(c)
8.(b)
9.(a)
10.(a)

No comments:

Post a Comment