Wipro Previous Years Question Bank 4

Find solutions for all the questions at the end of each set:

Set A


1.If a girl walks 20 km at 5 km/hr, she will be late by 40 minutes. If she walks at 8 km per hr, how early from the fixed time will she reach?
(1) 15 minutes
(2) 25 minutes
(3) 50 minutes
(4) 1.5 hours


2.A boy rides his car 10 km at an average speed of 12 km per hr and again travels 12 km at an average speed of 10 km per hr His average speed for the entire trip is approximately:
(1) 10.4 km/hr
(2) 10.8 km/hr
(3) 11.0 km/hr
(4) 12.2 km/hr

3.A train 180 m long moving at the speed of 20 m/sec. over takes a man moving at a speed of 10m / sec in the same direction. The train passes the man in:
(1) 6 sec
(2) 9 sec
(3) 18 sec
(4) 27 sec

4.The distance between two cities A and B is 330 km. A train starts from A at 8 a.m. and travels to wards B at 60 km / hr another train starts from B at 9 a.m. and travels towards A at 75 km/ hr At what time do they meet?
(1) 10 a.m.
(2) 10 :30 a.m.
(3) 11 a.m.
(4) 11 :30 a.m.

5.In covering a certain distance, the speeds of A and B are in the ratio of 3 : 4. A takes 30 minutes more than B to reach the destination. The taken by A to reach the destination is:
(1) 1 hour 
(2) 1.5 hours
(3) 2 hours
(4) 2.5 hours

6.The ratio of the number of students studying in Schools A, B and C is 4 : 8 : 3 respectively. If the number of students studying in each of the schools is increased by 80%, 20% and 60% respectively, what will be the new ratio of the number of students in Schools A, B and C. 
(1)8 : 3 : 4   
(2)4 : 2 : 3  
(3)Can’t say  
(4)None of these

7. A woman  covered some distance in 24 hours. She covered half the distance by rail @ 75 km per hour and the rest by car @ 45 km/hr. The total distance covered by her was
(1)900 km   
(2)1350 km  
(3)675 km 
(4)2700 km   

8.A sum of Rs. 2135 is to be divided among A, B and C in such a way that 3 times A’s share, 4 times B’s share and 7 times C’s share are all equal. The share of C is
(1) Rs. 420   
(2) Rs. 735  
(3) Rs. 980 
(4) Rs. 1200   

9.A person sold 160 mangoes for the C.P. of 200 mangoes. His gain percent is
(1) 10%   
(2) 15%  
(3) 12½%
(4) 25%   

10. A container contains 40 litres of milk. From this container 4 litres of milk was taken out and replaced by water. This process was repeated further two times. How much milk is now contained by the container?
(1) 26 litres
(2) 29.16 litres
(3) 28 litres
(4) 28.2 litres


Answers Key
1.(3)  
2.(2) 
3.(3)
4.(3) 
5.(3) 
6.(4)
7.(2) 
8.(1) 
9.(4)
10.(2)

Find solutions for all the questions at the end of each set:

Set B


1. The difference between the squares of two consecutive odd integers is always divisible by
(a) 3
(b) 6
(c) 7  
(d) 8




2. If the HCF of two numbers (each greater than 13) be 13 and LCM 273, then the sum of the numbers will be 
(a) 286 
(b) 130
(c) 288
(d) 290

3. A toy is in the form of a right circular cone mounted on a hemisphere. If the radius of hemisphere is 3.5 cm and the total height of the toy is 9.5 cm. The volume of toy is
(a) 164 cm^3
(b) 166.83 cm^3
(c) 169 cm^3
(d) 172.83 cm^3

4.  If 5 men or 9 women can finish a piece of work in 19 days, 3 men and 6 women will do the same work in 
(a) 10 days
(b) 12 days
(c) 13 days
(d) 15 days

5. 12 men take 36 days to do a work while 12 women complete 3/4th of the same work in 36 days. In how many days 10 men and 8 women together will complete the same work?
(a) 6 days
(b) 12 days
(c) 27 days
(d) Data inadequate

6. The true discount on a sum due 8 months hence at 6% per annum is Rs. 130. The sum due is
(a) Rs. 3120
(b) Rs. 3250
(c)  Rs. 3380
(d) None of these

7. The ratio of cost price and selling price of an article is 20 : 21. What is the profit per cent on it ?
(a) 5%
(b) 5.5%
(c) 6%
(d) 6.25%

8. When 20% of a number is added to another number, the number increases by 50%. What is the ratio between the first and the second number ?
(a) 3 : 2
(b) 2 : 3
(c) 5 : 2
(d) 2 : 5

9. In three numbers, the first number is double of the second and half of the third. If the average of three numbers is 56, then what is the largest number ?
(a) 96
(b) 108
(c) 92
(d) 84

10. A fan is listed at Rs. 1500 with a discount of 20%. What additional discount must be offered to the customer to bring the net price to Rs. 1080 ?
(a) 8%
(b) 10%
(c) 11(1/9)%
(d) 15%

Answers Key:
1. (d) 
2. (b) 
3. (b) 
4. (d) 
5. (c)
6. (c) 
7. (a) 
8. (c) 
9. (a) 
10. (c)


No comments:

Post a Comment