Wipro Previous Years Question Bank 3

Find solutions for all the questions at the end of each set:

Set A


1.The ratio of the number of students studying in Colleges A, B and C is 4 : 8 : 3 respectively. If the number of students studying in each of the Colleges is increased by 80%, 20% and 60% respectively, what will be the new ratio of the number of students in Colleges A, B and C. 
(1) 8 : 3 : 4   
(2) 4 : 2 : 3  
(3) 2 : 3 : 4 
(4) None of these  


2.A woman covered some distance in 24 hours. She covered half the distance by train @ 75 km per hour and the rest by bus @ 45 km/hr. The total distance covered by her was
(1) 900 km   
(2) 1350 km  
(3) 675 km 
(4)2700 km   

3.A sum of Rs. 2135 is to be divided among P, Q and R in such a way that 3 times P’s share, 4 times Q’s share and 7 times R’s share are all equal. The share of R is
(1) Rs. 420   
(2) Rs. 735  
(3) Rs. 980 
(4)Rs. 1200   

4.A person sold 160 apples for the C.P. of 200 apples. His gain percent is
(1) 10%   
(2) 15%  
(3)12½%
(4) 25%   

5.The least value of n, such that (1+3+3^2+……….+3^n) exceed 2000,is
(1) 7   
(2) 8   
(3) 5  
(4) 6   

6.A certain fraction is equivalent to 3/5 . If the numerator of the fraction is increased by 1 and the denominator is decreased by 1, the new fraction is equivalent to 2/3 . What is the sum of numerator and denominator of the original fraction? 
(1) 40    
(2) 32    
(3) 48   
(4) 24    

7.A shopkeeper sell his articles at cost price but uses 900 gm weight for 1200 gm weight. His profit percentage is 
(1) 33.33%   
(2) 25%   
(3) 16.66%
(4) 20% 
  
8.A car runs at the speed of 60 kms per hour when not serviced and runs at 72 kms/hr. when serviced. After servicing the car covers a certain distance in 12 hours. How much time will the car take to cover the same distance when not serviced ?
(1) 16.4 hours  
(2) 13 hours  
(3) 16 hours 
(4) 14.4 hours  

9.The average of five positive numbers is 64. The average of the first two numbers is 59 and the average of last two numbers is 63. What is the third number ?
(1) 76   
(2) 56   
(3) 86  
(4) Cannot be determined 

10.The ratio of income of A and B is 5:4 and their expenditure is as 3:2. If at the end of the year, each saves Rs. 1200, then the income of A is
(1) Rs. 2550  
(2) Rs. 2700  
(3) Rs. 3000 
(4) Rs. 3300
Find solutions for all the questions at the end of each set:

Set B


1. The unit digit in (7^95-3^58) is
(a) 0
(b) 4
(c) 6
(d) 7




2. Find the lowest number between 50 and 100 which is exactly divisible by 3, 6 and 15
(a) 150
(b) 75
(c) 120
(d) 60

3. P and Q can finish a work in 15, 10 days respectively. Q starts the work and leaves it after 5 days. The number of days in which P can complete the work is
(a) 8 days
(b) 9 days
(c) 6 1/2 days
(d) 7 1/2 days

4. A is thrice as good a workman as B and there fore is able to finish a job in 60 days less than B. Working together, they can do it in
(a) 20  days
(b) 22 1/2 days
(c) 25 days
(d) 30 days

5. A shopkeeper marks his goods 20% above cost price, but allows 30% discount for cash. His net loss is 
(a) 8%
(b) 10%
(c) 16%
(d) 20%

6. If a watch is sold at Rs. 60, there is a loss of 15% for a profit of 2%, the watch is to be sold at
(a) Rs. 70
(b) Rs. 72
(c) Rs. 75
(d) Rs. 85

7. Average of 5 term is 10. If average of first two term is 7 and average of last two term is 13, then what is the value of third term?
(a) 8
(b) 7
(c) 10
(d) 9

8. A pen is listed for Rs. 12. A discount of 15% is given on it. A second discount is given bringing the price down to Rs. 8.16. The rate of second discount is 
(a) 15%
(b) 18%
(c) 20%
(d) 25%

9. Milk and water in two vessels A and B are in the ratio 4 : 3 and 2 : 3 respectively. In what ratio the liquids in both the vessels should be mixed to obtain a new mixture in vessel C containing half milk and half water?
(a) 1 : 1
(b) 1 : 3
(c) 1 : 2
(d) 7 : 5

10. A man can row at 5 km/h in still water. If the river is running at 1 km/h, it takes him 75 min to row to a place and back. How far is the place?
(a) 2.5 km
(b) 3 km
(c) 4 km
(d) 5 km

Answers Key
1.(b)
2.(d)
3.(d)
4.(b)
5.(c)
6.(b)
7.(c)
8.(c)
9.(d)
10.(b)

No comments:

Post a Comment