**Find solutions for all the questions at the end of each set:**

### Set A

1. If the sum of a number of two digits and a numbers formed by reversing the digits is 99, then what is the sum of the digits of the original number?

(a) 9

(b) 81

(c) Cannot be known

(d) 18

2. What is the unit number in the value of (729)^59 ?

(a) 9

(b) 8

(c) 7

(d) 6

3. If one-third part of a tank is filled with water, it contains 80 L water. How much water is required for filling the half of the tank?

(a) 20 L

(b) 120 L

(c) 8/3 L

(d) 100 L

4. The HCF of two numbers is 8. Which one of the following can never be their LCM?

(a) 48

(b) 56

(c) 60

(d) 24

5. If 45 men can complete a work in 30 days working 12 h a day, in how many days will 60 men complete the work working 10 h a day?

(a) 31

(b) 29

(c) 25

(d) 27

6. A merchant marks his goods up by 60% and then offers a discount on the marked price. If the final selling price after the discount results in the merchant making no profit or loss, what was the percentage discount offered by the merchant?

(a) 60

(b) 40

(c) 37.5

(d) Depends on the cost price

7. A trader makes a profit equal to the selling price of 75 articles when he sold 100 of the articles. What percentage of profit did he make in the transaction?

(a) 33.33%

(b) 75%

(c) 300%

(d) 150%

8. The ratio between boys and girls in a school is 4 : 6 respectively. If the number of boys is increased by 200 the ratio becomes 5 : 6 respectively. How many girls are there in the school?

(a) 1200

(b) 800

(c) 1000

(d) can not be determined

9. The monthly salary of Preeti is Rs. 20000, which is Rs.2000 less that the salary of Meeta. What is ratio between the salary of Preeti and Meeta respectively?

(a) 11 : 10

(b) 9 : 10

(c) 10 : 9

(d) 10 : 11

10. Average cost of 5 apples and 4 mangoes is Rs. 36. The average cost of 7 apples and 8 mangoes is Rs. 48. Find the total cost of 24 apples and 24 mangoes.

(a) 1044

(b) 2088

(c) 720

(d) 324

Answers Key

1.(a)

2.(a)

3.(b)

4.(c)

5.(d)

6.(c)

7.(c)

Let S be the Selling price of 1 article,

Therefore, the selling price of 100 articles=100 S

Profit earned by selling these 100 articles=selling price of 75 articles = 75 S

We know that, Selling Price (SP)=Cost Price (CP)+Profit

So, we get

100S = CP+75S. Hence, CP

=100S-75S=25S

Profit percentage = Profit/(Cost Price)×100%

=75S/25S×100%=300%

8.(a)

9.(d)

10.(b)

Average cost of 5 apples and 4 mangoes=Rs.36

Total cost=36×9=324

Average cost of 7 apples and 8 mangoes=48

Total cost=48×15=720

Total cost of 12 apples and 12 mangoes

=324+720=1044

Therefore, cost of 24 apples and 24 mangoes =1044×2=2088

**Find solutions for all the questions at the end of each set:**

### Set B

1. The sum of two numbers is 10 and their product is 20. What will be the sum of their reciprocals?

(a) 1

(b) 2

(c) 1/2

(d) 1/10

2. The HCF and LCM of the two numbers x and y are respectively 3 and 105. If x+y=36, then 1/x+1/y is equal to

(a) 35

(b) 3/5

(c) 4/35

(d) 1/35

3. A cistern has two pipes. One can fill it with water in 8 h and the other can empty it in 5 h. In How many hours will the cistern be emptied if both the pipes are opened together when 3/4 of the cistern is already full of water?

(a) 3 1/3 h

(b) 6 h

(c) 10 h

(d) 13 1/3 hr

4. A large tanker can be filled by two pipes A and B is 60 min and 40 min respectively. How many minutes will it take to fill the tanker from empty state if B is used for half the time and A and B fill it together for the other half?

(a) 15 min

(b) 20 min

(c) 27.5 min

(d) 30 min

5. Raman bought a geyser at 9/10 th of its marked price and sold it at 8% more than its marked price. His gain per cent is

(a) 8

(b) 10

(c) 18

(d) 20

6. The ratio between two number is 3 : 4. If each number is increased by 6, then ratio becomes 4 : 5. The difference between the numbers is

(a) 1

(b) 3

(c) 6

(d) 8

7. In a school, the ratio of boys and girls is 4 : 5. When 100 girls leave the school, the ratio becomes 6 : 7. How many boys are there in the school?

(a) 1300

(b) 1500

(c) 1600

(d) None of these

8. Two vessels A and B contain milk and water in the ratio 7 : 5 and 17 : 7, respectively. In what ratio mixtures from two vessels should be mixed to get a new mixture containing milk and water in the ratio 5 : 3?

(a) 1 : 2

(b) 2 : 1

(c) 2 : 3

(d) 3: 2

9. A shopkeeper has 100 kg of tea. He sells a part of it at 20% profit and the rest at 5% loss. If his overall profit is 10%, find the quantity for each part?

(a) 20 kg

(b) 25 kg

(c) 30 kg

(d) 40 kg

10. A boat takes half time in moving a certain distance downstream than upstream. What is the ratio between rate in still water and rate in current?

(a) 1 : 2

(b) 3 : 1

(c) 2 : 1

(d) 1 : 3

Answers Key

1.(c)

2.(c)

3.(c)

4.(d)

5.(d)

6.(c)

7.(d)

8.(b)

9.(d)

10.(b)

## No comments:

## Post a Comment