Wipro Previous Years Question Bank 14

Find solutions for all the questions at the end of each set:

Set A



1. A train starts from A at 7 a.m. towards B with speed 50 km/h. Another train from B starts at 8 a.m. with speed 60 km/h towards A. Both of them meet at 10 a.m. at C. The ratio of the distance AC to BC is
(1) 5 : 6
(2) 5 : 4
(3) 6 : 5
(4) 4 : 5






2. Ram arrives at a Bank 15 minutes earlier than schedulted time if he drives his car a 42 km/h. If he drives car at 35 km/h he arrives 5 minutes late. The distance of the Bank, from his starting point is
(1) 70 km
(2) 210 km
(3) 72 km
(4) 60 km

3. A and B run a 5 km race on a round course of 400 m. If their speeds are in the ratio 5 : 4, the number of times, the winner passes the other is
(1) 1
(2) 2
(3) 3
(4) 5

4. If a train takes 6 seconds to cross a pole and if the length of train is 120 metres, then the speed of the train in km/hr will be
(1) 60
(2) 72
(3) 70
(4) 80

5. The ratio of cost price and selling price of an article is 8 : 9. The profit per cent is
(1) 20
(2) 15
(3) 12.5
(4) 10

6. A man buys pencils at the rate of 6 for Rs. 5 and sells them at 5 for Rs. 6. His profit per cent is
(1) 30
(2) 35
(3) 40
(4) 44

7. A coconut merchant finds that the cost price of 2750 coconuts is the same as the selling price of 2500 coconuts. The loss or gain per cent is
(1) 5% loss
(2) 15% loss
(3) 20% gain
(4) 10 % gain

8. A person buys 100 cups at Rs. 10 each. On the way 10 cups are broken. He sells the remaining cups at Rs. 11 each. His loss per cent is
(1) 1/2
(2) 1
(3) 11/2
(4) 2

9. By selling 144 hens Mahesh suffered a loss equal to the selling price of 6 hens. His loss per cent is
(1) 4
(2) 3
(3) 9
(4) 41/2

10. A car and a jeep were sold for Rs. 121000 each. The car was sold at a loss of 20% while the jeep at a gain of 20%. The entire transaction resulted in
(1) neither loss nor gain
(2) gain of Rs. 1000
(3) loss of Rs. 1000
(4) gain of Rs. 500

Answers Key
1.(2)
2.(1)
3.(3)
4.(2)
5.(3)
6.(4)
7.(4)
8.(2)
9.(1)
10.(3)



Find solutions for all the questions at the end of each set:

Set B


1. A trader sells two brands of petrol; one is Extra Premium (EP) and other one is ‘Speed’ (SP). He mixes 12 litres of EP with 3 litres of speed and by selling this mixture at the price of EP he gets the profit of 9.09%. If the price of Extra Premium be Rs. 48 per litre, then the price of Speed (SP) is:
(a) Rs. 38 per litre
(b) Rs. 42 per litre
(c) Rs. 28 per litre
(d) None of these




2. A, B and C invest in the ratio of 3 : 4 : 5. The percentage of return on their investments are in the ratio of 6 : 5 : 4. Find the total earnings, if B earns Rs. 250 more than A:
(a) Rs. 6000
(b) Rs. 7250
(c) Rs. 5000
(d) None of these

3. Ajay bought a motor cycle for Rs. 50,000. 2 years later he sold it to Bijoy at 10% less of the cost price. Bijoy spend 5 % of the purchasing price on its maintenance. Later Bijoy displayed the sale price of his motor cycle Rs. 50,000. Chetan wanted to purchase it at 15% discount but Bijoy gave him two successive discounts of 10% and 5% instead of 15% in one time. What is the actual discount availed by Chetan?
(a) 15%
(b) 15.5%
(c) 14.5%
(d) None of these

4. Kamal bought a house in Sushant city, whose sale price was Rs. 8 lakh. He availed 20% discount as an early bird offer and then 10% discount due to cash payment. After that he spent 10% discount due to cash payment. After that he spent 10% of the cost price in interior decoration and lawn of the house. At what price should he sell the house to earn a profit of 25%?
(a) Rs. 9 lakh
(b) RS. 7.99 lakh
(c) Rs. 7.92 lakh
(d) None of these

5. I wanted to purchase 10 chairs for the class room whose cost was Rs. 200 each. The trader offered me a discount if I were to purchase a set of 12 chairs. So I calculated that if I assume the normal price of 10 chairs then we can purchase 2 extra chairs which cost me only Rs. 80 each of two chairs at the cost price of 12 chairs after discount. What is the percentage discount?
(a) 6%
(b) 8 %
(c) 12%
(d) 10%

6. The cost of servicing of a Maruti car at Maruti care Pvt. Ltd. is Rs. 400. Manager of service centre told me that for the second service within a year a customer can avail a 10% discount and further for third and fourth servicing he can avail 10% discount of the previous amount paid, within a year. Further if a customer gets more than 4 services within a year he has to pay just 60% of the servicing charges on these services. A customer availed 5 services from the same servicing station, what is the total percentage discount fetched by the customer?
(a) 19.42%
(b) 18.5%
(c) 17.6%
(d) 26%

7. The cost price of an article is C and the selling price of the same article is S, where Z is the profit or loss percentage. If the cost price and selling price both are increased by same amount then which of the following is true:
(a) Z increases
(b) Z decreases
(c) remains constant
(d) None of these

8. Cost price of 12 oranges is equal to the selling price of 9 oranges and the discount on 10 oranges is equal to the profit on 5 oranges. What is the percentage point difference between the profit percentage and discount percentage?
(a) 20
(b) 22.22
(c) 16.66
(d) 15

9. A car mechanic purchased four old cars for Rs. 1 lakh. He spent total 2 lakh in the maintenance and repairing of these four cars. What is the average sale price of the rest three cars to get 50% total profit if he has already sold one of the four cars at Rs. 1.2 lakh?
(a) 1.5 lakh
(b) 1.1 lakh
(c)  1.2 lakh
(d) 1.65 lakh

10. The cost of setting up a magazine is Rs. 2800. The cost of paper and ink etc is Rs. 80 per 100 copies and printing cost is Rs. 160 per 100 copies. In the last month 2000 copies were printed but only 1500 copies could be sold at Rs. 5 each. Total 25% profit on the sale price was realized. There is one more resource of income from the magazine which is advertising. What sum of money was obtained form the advertising in magazine?
(a) Rs. 1750
(b) Rs. 2350
(c) Rs. 1150
(d) Rs. 1975

Find solutions for all the questions at the end of each set:

Set C



1. A train passes a 50 m long platform in 14 s and a man standing on the platform train passe in 10 s. The speed of the train is?
(a) 24 km/h   
(b) 36 km/h
(c) 40 km/h   
(d) 45 km/h

2. The area of a circle of a radius 5 cm is numerically what per cent of its circumference?
(a) 200    
(b) 225
(c) 240    
(d) 250

3. If 16 men or 20 women can do a piece of work in 25 days, in what time will 28 men and 15 women do it?
(a) 14 2/7 days  
(b) 33 1/3 days 
(c) 18 3/4 days  
(d) 10 days

4. A can go round a circular path 8 times in 40 min, If the diameter of the circle is increased to 10 times the original diameter, the time required by A to go round the new path once travelling at the same speed as before is?
(a) 25 min    
(b) 20 min
(c) 50 min    
(d) 100 min

5. The average wage of 500 workers was found to be Rs. 200. Later on it was discovered that the wages of two workers were misread as 180 and 20 instead of 80 and 220. The correct average wag is?
(a) Rs. 200.10   
(b) Rs. 200.20
(c) Rs. 200.50   
(d) Rs. 201.00

6. The sum of the squares of three consecutive natural numbers is 2030. Then, what is the middle number?
(a) 25    
(b) 26
(c) 27    
(d) 28

7. If doubling a number and adding 20 to the result gives the same answer as multiplying the number by 8 and taking away 4 from the product, the number is?
(a) 2    
(b) 3
(c) 4    
(d) 6

8. If the sum of two numbers is 22 and the sum of their squares is 404, then the product of the numbers is?
(a) 40    
(b) 44
(c) 80    
(d) 88

9.The compound interest on Rs. 10000 in 2 yr at 4% per annum, the interest being compounded half-yearly is?
(a) Rs. 636.80   
(b) Rs. 824.32
(c) Rs. 912.86   
(d) Rs. 828.82

10. If the 4th term of an arithmetic progression is 14 and the 12th term is 70, then the first term is?
(a) - 10    
(b) - 7
(c) + 7    
(d) + 10


ANSWER KEY:
01. d
02. d
03. d
04. c
05. b
06. b
07. c
08. a
09. b
10. b

No comments:

Post a Comment