Wipro Previous Years Question Bank 13

Find solutions for all the questions at the end of each set:

Set A


1. Two trains each 200 m long move towards each other on parallel lines with velocities 20 km/h and 30 km/h respectively. What is the time that elapses when they first meet until they have cleared each other?
(a) 20 s
(b) 24.8 s
(c) 28.8 s
(d) 30 s






2. ‘X’ completes a job in 2 days and ‘Y’ completes it in 3 days and ‘Z’ takes 4 days to complete it. If they work together and get Rs. 3,900/- for the job, then how much amount does ‘Y’ get?
(a) Rs, 1,800
(b) Rs. 1,200
(c) Rs. 900
(d) Rs. 800

3. A and B can do a piece of work in 8 days, B and C can do the same work in 12 days. If A, B and C can complete the same work in 6 days, in how many days can A and C complete the same work?
(a) 8 days
(b) 10 days
(c) 12 days
(d) 16 days

4. Water contains 14 2/7% of hydrogen and the rest is oxygen. In 350 g of water, oxygen will be:
(a) 300 g
(b) 250 g
(c) 200 g
(d) None of the above

5. The monthly incomes of A and B are in the ratio 4 : 3. Each of them saves Rs. 600/-. It the ratio of their expenditure is 3 : 2, then what is the monthly income of A?
(a) Rs. 2,400
(b) Rs. 1,800
(c) Rs. 2,000
(d) Rs. 3,600

6. Successive discounts of 12 1/2% and 7 1/2% are given on the marked price of a cupboard. If the customer pays Rs.2,590 then what is the marked price?
(a) Rs.3,108
(b) Rs. 3,148
(c) Rs. 3,200
(d) Rs. 3,600

7. A train started from a station with a certain number of passengers. At the first halt, 1/3 rd of its passengers got down and 120 passengers got in. At the second halt, half of the passengers got down and 100 persons got in. Then, the train left for its destination with 240 passengers. How many passengers were there in the train when it started?
(a) 540
(b) 480
(c) 360
(d) 240

8. In a cricket match, the first 5 batsmen of a team scored runs: 30, 40, 50, 30 and 40. If these data represent a four sided figure with 50 as its one of the diagonals, then what does second diagonal represent?
(a) 30 runs
(b) 40 runs
(c) 50 runs
(d) 70 runs

9. Shyam bought 2 articles for Rs. 5.50/- each and 3 articles for Rs. 3.50/- each, and 3 articles for Rs. 5.50/- each and 5 articles for Rs. 1.50/- each. The average price for one article is:
(a) Rs. 3
(b) Rs. 3.10
(c) Rs. 3.50
(d) Rs. 2

10. The cost of an apples is twice that of a banana and the cost of a banana is 25% less than that of a guava. If the cost of each type of fruit increase by 10%, then the percentage increase by 10%, then the percentage increase in cost of 4 bananas, 2 apples and 3 guavas is
(a) 10%
(b) 12%
(c) 16%
(d) 18%


Answers Key
1.(c)
2.(b)
3.(a)
4.(a)
5.(a)
6.(c)
7.(d)
8.(c)
9.(c)
10.(a)

Find solutions for all the questions at the end of each set:

Set B


1. Ayisha's age is 1/6th of her father's age. Ayisha 's father's age will be twice the age of Shankar's age after 10 years. If Shankar's eight birthdays was celebrated two years before, then what is Ayisha 's present age.
A. 10 years
B. 12 years
C. 8 years
D. 5 years

 


2.The present ages of A,B and C are in proportions 4 : 7 : 9. Eight years ago, the sum of their ages was 56. What are their present ages (in years)?
A. Insufficient data
B. 16, 30, 40
C. 16, 28 40
D. 16, 28, 36

 3.39 persons can repair a road in 12 days, working 5 hours a day. In how many days will 30 persons, working 6 hours a day, complete the work?
A. 10 
B. 13
C. 14 
D. 15

4.Tea worth Rs. 126 per kg and Rs. 135 per kg are mixed with a third variety of tea in the ratio 1 : 1 : 2. If the mixture is worth Rs. 153 per kg, what is the price of the third variety per kg ?
A. Rs.182.50
B. Rs.170.5
C. Rs.175.50
D. Rs.180

5.If 6 years are subtracted from the present age of Ajay and the remainder is divided by 18, then the present age of Rahul is obtained. If Rahul is 2 years younger to Denis whose age is 5 years, then what is Ajay 's present age?
A. 50 years
B. 60 years
C. 55 years
D. 62 years

6.he difference between the value of a number increased by 12.5% and the value of the original number decreased by 25% is 30. What is the original number?
A. 60
B. 80
C. 40
D. 120

 7.The ratio of the age of a man and his wife is 4:3. At the time of marriage the ratio was 5:3 and After 4 years this ratio will become 9:7. How many years ago were they married?
A. 8 years
B. 10 years
C. 11 years
D. 12 years

8.A poultry farm has only chickens and pigs. When the manager of the poultry counted the heads of the stock in the farm, the number totaled up to 200. However, when the number of legs was counted, the number totaled up to 540. How many chickens were there in the farm?
A. 70
B. 120
C. 60
D. 130

9.Three pipes A, B and C can fill a tank in 6 hours. After working at it together for 2 hours, C is closed and A and B can fill the remaining part in 7 hours. The number of hours taken by C alone to fill the tank is:
A. 10 
B. 12
C. 14 
D. 16

10.A manufacture offers a 10% discount on the market price of a machine and yet makes a profit of 10%. If he gains Rs. 900 per machine, what is the market price of each machine?
A. 9000
B. 12000
C. 10000
D. 11000

Answers .....

1.(D)
Explanation :
Consider Ayisha's present age = x
Then her father's age = 6x
Given that Ayisha 's father's age will be twice the age of Shankar's age after 10 years
=> Shankar's age after 10 years = ½(6x + 10) = 3x + 5
Also given that Shankar's eight birthdays was celebrated two years before =>Shankar's age after 10 years = 8 + 12 = 20
=> 3x + 5 = 20
=> x = 15/3 = 5
=> Ayisha 's present age = 5 years

2(D)

Let's take the present age of A,B and C as 4x, 7x and 9x respectively
Then
(4x - 8) + (7x – 8) + (9x – 8) = 56
=> 20x = 80
=> x = 4
Hence the present age of A, B and C are 4×4, 7×4 and 9×4 respectively
ie, 16,28 and 36 respectively.

3(B)

4(C)

5 (B)

Present age of Denis = 5 years
Present age of Rahul = 5-2 = 3
Let the present age of Ajay = x
Then (x-6)/18 = present age of Rahul = 3
=> x- 6 = 3×18 = 54
=> x = 54 + 6= 60

 6(B)

Let the original number be x.
Let A be the value obtained when x is increased by 12.5%.
Therefore, A = x + 12.5% of x
Let B be the value obtained when x is decreased by 25%.
Therefore, B = x - 25% of x
The question states that A - B = 30
i.e., x + 12.5% of x - (x - 25% of x) = 30
x + 12.5% of x - x + 25% of x = 30
37.5% of x = 30
x = 30/37.5*100 = 8

7 (D)

Let the present age of the man and his wife be 4x and 3x respectively.
After 4 years this ratio will become 9:7
=> (4x + 4)/ (3x + 4) = 9/7
=> 28x + 28 = 27x + 36
=> x = 8
=> Present age of the man = 4x = 4×8 = 32
Present age of his wife = 3x = 3×8 = 24
Assume that they got married before t years. Then
(32 – t) / (24 – t) = 5/3
=> 96 – 3t = 120 – 5t
=> 2t = 24
=> t = 24/2 = 12

8(D) 

Let there by 'x' chickens and 'y' pigs.
Therefore, x + y = 200 --- (1)
Each chicken has 2 legs and each pig has 4 legs
Therefore, 2x + 4y = 540 --- (2)
Solving equations (1) and (2), we get x = 130 and y = 70.
There were 130 chickens and 70 pigs in the farm.

9(C)

Part filled in 2 hours = 2/6 = 1/3
Remaining part = (1 - 1/3) = 2/3
 (A + B)'s 7 hour's work = 2/3
(A + B)'s 1 hour's work = 2/21
 C's 1 hour's work = { (A + B + C)'s 1 hour's work } - { (A + B)'s 1 hour's work }
 = (1/6 - 2/21) = 1/14
C alone can fill the tank in 14 hours.

10(D)

Let m price = 100
Discount = 10%
so SP = 90
Profit = 10%
Cp= 90x100/110= 900/11
Profit= Sp- Cp , (90-81.81)= 8.19
profit Rs 8.19 then  m price =100
so profit of a machine is Rs. 900 then m price is 11000

Find solutions for all the questions at the end of each set:

Set C



1. By selling ball bearings at 32 a rupee, Suresh loses 40%. How many for a rupee should he sell in order to gain 20%?
(a) 28
(b) 22
(c) 16
(d) 12






2. Aman sells two cows for Rs. 39100 each, gaining 15% on one and losing 15% on the other. Find his total gain or loss.
(a) gain, Rs. 1800
(b) loss, Rs. 2700
(c) gain, Rs. 1300
(d) loss, Rs. 1800

3. By selling a pen for Rs. 19.50, Aman makes a profit of 30%. By how much should he increase his selling price so as to make a profit of 40%?
(a) Rs. 1.50
(b) Rs. 3.75
(c) Rs. 4.20
(d) Rs. 4.80

4. Kamal bought a certain quantity of potato at the rate of Rs. 1500 per quintal. 10% of the potato was spoiled. At what price should he sell the remaining to gain 20% of his outlay?
(a) Rs. 1800 per quintal
(b) Rs. 2000 per quintal
(c) Rs. 2200 per quintal
(d) Rs. 2400 per quintal

5. Seema sold her watch for Rs. 14400, and got a percentage of profit equal to the cost price. Find the cost price of the watch.
(a)  Rs. 13578
(b) Rs. 11680
(c) Rs. 9999
(d) Rs. 8000

6. Find the profit percent made by selling an article at a certain price, if by selling at 2/3 of that price there would be a loss of 20%?
(a) 5%
(b) 10%
(c) 20%
(d) 40%

7. The marked price of a mobile phone is Rs. 4800. The dealer gives a discount of 10% and gains 8%. If no discount is given, find the gain percent of the dealer.
(a) 10%
(b) 20%
(c) 30%
(d) 40%

8. Sapna bought a car a 20% discount on its original price. She sold it at a 40% increase on the original price. Find her profit percent.
(a) 75%
(b) 62%
(c) 49%
(d) 36%

9. Seema sold a cycle worth Rs. 9000 to Sapna at 10% loss. Sapna sells the cycle back to Seema at 10% gain. Who gains and who loses?
(a) Seema’s gain=9%, Sapna’s loss=10%
(b) Seem’s gain=10%; Sapna’s gain=10%
(c) Seema’s loss=9%; Sapna’s gain=10%
(d) None of these

10. Aman buys some potato. If he sells it at Rs. 5 a kg, he loses Rs. 200, but when he sells it at Rs. 6 a kg, he gain Rs. 150. How much potato did he purchase?
(a) 200 kgs
(b) 275 kgs
(c) 310 kgs
(d) 350 kgs



Answers Key
1.(c)
2.(d)
3.(a)
4.(b)
5.(d)
6.(c)
7.(b)
8.(a)
9.(c)
10.(d)

No comments:

Post a Comment