Wipro Previous Years Question Bank 11

Find solutions for all the questions at the end of each set:

Set A


1. Shyam has money that is equal to 2/3 of the money with Mohan. Money with Mohan is equal to 3/5 of the money with Raju. If Raju has Rs. 800, what is the money with Shyam?
(a) Rs. 533.33
(b) Rs. 320
(c) Rs. 480
(d) Rs. 720

2. If 24 men completes a work in 18 days working 8 h a day, in how many days will 36 men complete the same work working 12 h a day?
(a) 6
(b) 8
(c) 10
(d) 12

3. A fort has provision for 220 soldiers for 16 weeks at the rate of 45 g per day. How many soldiers should go out so that the provision may last for 24 weeks at the rate of 33 g per day?
(a) 200
(b) 40
(c) 20
(d) 25

4. If an electricity bill is paid before due date, one gets a reduction of 4% on the amount of the bill. By paying the bill before due date a person get a reduction of Rs. 13. The amount of his electricity bill was
(a) Rs. 125
(b) Rs. 225
(c) Rs. 325
(d) Rs. 425

5. By selling a pen for Rs. 15, a man loses one-sixteenth of what it costs him. The cost price of the pen is 
(a) Rs. 16
(b) Rs. 18
(c) Rs. 20
(d) Rs. 21

6. In a school, 10% of the boys are same in numbers as 1/4th of the girls. What is the ratio of boys to girls in that school?
(a) 3 : 2
(b) 5 : 2
(c) 2 : 1
(d) 4 : 3

7. Arun purchased 30 kg of wheat at the rate of Rs. 11.50 per kg and 20 kg of wheat at the rate of Rs. 14.25 per kg. He mixed the two and sold the mixture. Approximately what price per kg should he sell the mixture to make 30% profit?
(a) Rs. 14. 80
(b) Rs. 15.40
(c) Rs. 15.60
(d) Rs. 16.30

8. A man buys eggs at 2 for Rs. 1 and an equal number at 3 for Rs. 2 and sells the whole at 5 for Rs. 3. His gain or loss per cent is 
(a) 2(2/7)% loss
(b) 3(6/7)% gain
(c) 3(2/7)% loss
(d) 2(6/7)% gain

9. Fresh fruit contains 68% water and dry fruit contains 20% water. How much dry fruit can be obtained from 100 kg of fresh fruits?
(a) 32 kg
(b) 40 kg
(c) 52 kg
(d) 80 kg

10. In what ratio must a grocer mix two varieties of tea worth Rs. 60 a kg and Rs. 65 a kg so that by selling the mixture at Rs. 68.20 a kg he may gain 10%?
(a) 3 : 2
(b) 3 : 4
(c) 3 : 5
(d) 4 : 5

ANSWER KEY :
01.b
02.b
03.c
04.c
05.a
06.b
07.d
08.d
09.b
10.a


Find solutions for all the questions at the end of each set:

Set B


1. The distance between Howrah and New Delhi via Patna is 1440 km, and the distance between Howrah and New Delhi via Gaya is 5% less. Then the distance between the places via Gaya (in km) is:
(1) 1398
(2) 1368
(3) 1388
(4) 1268






2. The average of five numbers is 140. If one number is excluded, the average of the remaining four numbers is 130. The excluded number is:
(1) 135 
(2) 134 
(3) 180
(4) 150

3. Ratio of the principal and the amount after 1 year is 10 : 12. Then the rate of interest per annum is:
(1) 12%
(2) 16%
(3) 18%
(4) 20%

4. If toys are bought at Rs. 5 each and sold at Rs. 4.50 each, then the loss is:
(1) 10%
(2) 11%
(3) 12%
(4) 13%

5. Ravi travels 300 km partly by train and partly by car. He takes 4 hours to reach, if he travels 60 km by train and rest by car. He will take 10 minutes more if he were to travel 100 km by train and rest by car. The speed of the train is:
(1) 50 km/hr
(2) 60 km/hr
(3) 100 km/hr
(4) 120 km/hr

6. Selling an article at a profit of 5%, Mr. X gets Rs. 150 more than selling it at a loss of 5%. Mr. X purchased the article at:
(1) Rs. 15,000
(2) Rs. 1500
(3) Rs. 150
(4) Rs. 15

7. What is the greatest number which will divide 110 and 128 leaving a remainder 2 in each case?
(1) 8
(2) 18
(3) 28
(4) 38

8. Both the end digits of a 99 digit number N are 2. N is divisible by 11, then all the middle digits are:
(1) 1
(2) 2
(3) 3
(4) 4

9. A can do a piece of work in 12 days. B is 50% more efficient than A. In how many days B will finish the same work?
(1) 6 days
(2) 8 days
(3) 12 days
(4) 24 days

10. Two successive discounts of 5%, 10% are given for an article costing Rs. 850. Present Cost of the article is (in Rs):
(1) 725
(2) 726.25
(3) 700
(4) 650


Answers Key
1.(2)
2.(3)
3.(4)
4.(1)
5.(2)
6.(2)
7.(2)
8.(4)
9.(2)
10.(2)


Find solutions for all the questions at the end of each set:

Set C


1. A shopkeeper earns a profit of 10% after allowing a discount of 20% on the marked price. The cost price of the article whose marked price is Rs. 880, is 
(1) Rs. 704
(2) Rs. 640
(3) Rs. 774
(4) Rs. 680






2. The equivalent single discount for two successive discounts of 15% and 10% is
(1) 25% 
(2) 20%
(3) 23.5%
(4) 20.5%

3. The marked price of a watch is Rs. 160. A customer buys it for Rs. 122.40 on two successive discounts. If the first discount is 10%, then the second discount is 
(1) 10%
(2) 12%
(3) 15%
(4) 18%

4. In 30 litres mixture of acid, the ratio of acid and water is 2 : 3. What amount of water should be added to the mixture so that the ratio of acid and water becomes 2 : 5?
(1) 10 litres
(2) 15 litres
(3) 18 litres
(4) 12 litres

5. If the sales tax on a television set increases form 71/2% to 8%, what more amount will have to be paid for the television whose price (excluding sales taxes) is Rs. 19000?
(1) Rs. 190
(2) Rs. 95
(3) Rs. 180
(4) Rs. 90

6. Two numbers are more than the third number by 20% and 50% respectively. Fist number is what per cent of the second number?
(1) 100%
(2) 150%
(3) 80%
(4) 120%

7. The ratio of the C.P. and S.P. of an article is 20 : 21. What is the gain per cent?
(1) 5%
(2) 5.5%
(3) 6%
(4) 6.25%

8. A man sells two pipes at Rs. 12 each. He gains 20% on one and loses 20% on the other. In the whole transaction, there is 
(1) neither loss nor gain 
(2) profit of Re.1
(3) loss Re. 1
(4) Profit of Rs. 2

9. A man sells 320 mangoes at the cost price of 400 mangoes. His gain per cent is
(1) 10%
(2) 15%
(3) 20%
(4) 25%

10. If the difference between the compound interest and simple interest on a sum at 5% rate of interest per annum for three years is Rs. 36.60, then the sum is 
(1) Rs. 8000
(2) Rs. 8400
(3) Rs. 4400
(4) Rs. 4800



Answers Key
1.(2)
2.(3)
3.(3)
4.(4)
5.(2)
6.(3)
7.(1)
8.(3)
9.(4)
10.(4)

No comments:

Post a Comment