Wipro Previous Years Question Bank 1

Find solutions for all the questions at the end of each set:

Set A


1. The average age of P, Q and R is 5 yr more than R’s age. If the total ages of P and Q together is 39 yr, then R’s age is 
(a) 16 yr 
(b) 14 yr
(c) 12 yr
(d) 24 yr


2. The least number by which 20184 must be multiplied, so as to make the product a perfect square is 
(a) 5
(b) 6
(c) 2
(d) 3

3. Two pipes A and B can separately fill a tank in 2 h and 3 h respectively. If both the pipes are opened simultaneously in the empty tank, then the tank will be filled in 
(a) 1 h 15 min
(b) 1 h 20 min
(c) 1 h 12 min
(d) 2 h 30 min

4. A bicycle wheel has a diameter (including the tyre) of 56 cm. The number of times the wheel will rotate to cover a distance of 2.2 km is (Assume π=22/7)
(a) 1875
(b) 2500
(c) 625
(d) 1250

5. The average of two numbers is 8 and that of another three numbers is 3.  The average of those five numbers is
(a) 6
(b) 5
(c) 7
(d) 5.5

6. A merchant loses 10% by selling an article. If the cost price of the article is Rs. 15, then the selling price of the article is 
(a) Rs.12.30 
(b) Rs.13.50
(c) Rs.13.20
(d) Rs.16.50

7. Yogita sold a plasma TV at 20% gain to Shyamla. Shyamla sold it to Deepa at 10% profit. If Deepa had to pay Rs. 33000 for the plasma TV, find the cost price of the plasma TV for Yogita. 
(a) Rs. 35000
(b) Rs. 40000
(c) Rs. 30000
(d) Rs. 25000

8. At an election there were two candidates. A candidate got 38% vote and lost by 7200 number of votes. The total number of valid votes were
(a) 16200
(b) 30000
(c) 13000
(d) 13800

9. A car travels at a speed of 60 km/h and covers a particular distance in 1h. How long will it take for another car to cover the same distance at 40 km/hr?
(a) 3/2 h
(b) 1 h
(c) 5/2 h
(d) 2 h 

10.  The compound interest on a sum of money for 2 yr is Rs. 615 and the simple interest for the same period is Rs. 600. Find the principal.
(a) Rs. 8000
(b) Rs. 9500
(c) Rs. 6500
(d) Rs. 6000

Answers and Solution:
1.(c)
Let the age of P = x yr.
Age of Q = y yr and age of R = z yr
Now, (x+y+z)/3 = z+5
=> x+y - 2z = 15  ....  (i)
and x+y = 39      ....  (ii)
on solving Eqs.(i) and (ii), we get
z = 12 yr

2. (b)
3. (c)
pipe A fills a tank in 1 h = 1/2
pipe B fills a tank in 1 h = 1/3
Both pipe can fill a tank in 1 h = 1/2 + 1/3 = 5/6
So,both pipe can fill an empty tank = 6/5 h = 1 h 12 min
4. (d)
5. (b)
6. (d)
7. (d)
8. (b)
9. (a)
10. (d)



Find solutions for all the questions at the end of each set:

Set B



1. A teacher wants to arrange his students in an equal number of rows and columns. If there are 1369 students, the number of students in the last row are
(a) 37
(b) 33
(c) 63
(d) 47


2. A and B working separately can do a piece of work in 9 days and 15 days respectively. If they work for a day alternately, with A beginning, then the work will be completed in 
(a) 10 days
(b) 11 days
(c) 9 days
(d) 12 days

3. Ram left 1/3 of his property to his widow and 3/5 of the remainder to his daughter. He gave the rest to his son who received Rs. 6400. How much was his original property worth?
(a) Rs.16000 
(b) Rs.32000
(c) Rs.24000
(d) Rs.1600

4. The first term of an arithmetic progression is 22 and the last term is -11. If the sum is 66, the number of term in the sequence are
(a) 10
(b) 12
(c) 9
(d) 8

5. The HCF and LCM of two numbers are 44 and 264 respectively. If the first number is divided by 2, the quotient is 44. The other number is
(a) 147
(b) 528
(c) 132
(d) 264

6. The marked price of a saree is Rs. 200. After allowing a discount of 20% on the marked price, the shopkeeper makes a profit of Rs. 16.Find the gain per cent.
(a) 11(1/9)
(b) 9(1/11)
(c) 11
(d) 8

7. The marked price of an item is twice the cost price. For a gain of 15%, the discount should be 
(a) 7.5%
(b) 20.5%
(c) 32.5%
(d) 42.5%

8. Two numbers are in the ratio 3 : 5. If 9 is subtracted from each, the new numbers are in the ratio 12 : 23. The small number is
(a) 27 
(b) 33
(c) 49
(d) 55

9. If x : y = 5 : 2, the (8x+9y) : (8x+2y) is
(a) 22 : 29
(b) 26 : 61
(c) 29 : 22
(d) 61 : 26

10. Two pipes A and B can fill a tank in 36 min and 45 min respectively. Another Pipe C can empty the tank in 30 min. First A and B are opened. After 7 min, C is also opened. The tank is filled up in 
(a) 39 min
(b) 46 min
(c) 40 min
(d) 45 min



Answers Key
1.(a)
2.(b)
3.(c)
4.(b)
5.(c)
6.(a)
7.(d)
8.(b)
9.(c)
10.(b)

No comments:

Post a Comment