TCS Question Bank Quants 6

Find solutions for all the questions at the end of each set:

Set A


1.In expectation of more profit a coaching centre X increases his fees by 30% but it wondered as number of his students decreased by 40%. What was the percentage increment or decrement in his income –
(A) 10% increase 
(B) 12% increase
(C) 10% decrease 
(D) 22% decrease

2.Four milkmen rented a pasture. Hemu grazed 18 cows for 4 months, Teju grazed 25 cows for 2 months, Ashu grazed 28 cows for 5 months and Dhruv grazed 21 cows for 3 months. If Hemu's share of rent is 720,  what will be the total rent of the pasture?
(A) 1650 
(B) 3250
(C) 3500
(D) 3000

3.If the area of three adjacent faces of a cuboidal box are 120 cm^2, 72 cm^2 and 60 cm^2. Find the the volume of box.
(A) 820 cm^3
(B) 720 cm^3
(C) 750 cm^3 
(D) 760 cm^3

4.The ratio of speeds of a motor boat to that of the current of water is 36 : 5. The motor boat goes along with the current for 5 hr    10 min. Find the time required by motor boat to get back at its initial position.
(A) 5 hr 50 min 
(B) 6 hr
(C) 6 hr 50 min 
(D) 12 hr 10 min

5.A tank has a leak which would empty it in 8 hrs. A tap is turned on which fills 3 litre a min into the tank and it is now emptied in 12 hr. How many litres does the tank hold?
(A) 4320 litre 
(B) 4000 litre
(C) 2250 litre 
(D) 4120 litre

6.Depth of the river is 10 m and breadth is 8 m. If water is flowing with the rate of 18 km/hr, how much water will discharged in the sea by the river in 10 sec.
(A) 2000 m^3 
(B) 2520 m^3
(C) 4000 m^3 
(D) 2810 m^3

7.100 villagers repaired 2/3 rd of a broken bank of a river in 6 hrs. More villagers join the repairing work and completed the work in next        2 hrs working at the same rate. The number of new villagers involved is –
(A) 30 
(B) 40
(C) 45 
(D) 50

8.How many number are between 4000 to 6000 which are completely divisible by 32, 40, 48 and 60.
(A) 2  
(B) 3
(C) 4  
(D) 5

9.A boy standing in the middle of a field observes a flying bird in the north at an angle of elevation of 30º and after 2 minutes, he observes the same bird in the south at an angle of elevation of 60º. If the bird flies all along in a straight line at a height of 86.6 m, then its speed (in km/hr) is –
(A) 4.5 
(B) 3 
(C) 9  
(D) 6

10.Price of a pen, a book and a shirt is 48, 64 and 112 respectively. With how much least rupees a person should go to market so that he can buy whole number of anyone item and also save 20.
(A) 1080 
(B) 1228
(C) 1298 
(D) 1364

11.If 2, 4, 6, 8, ..... 98, 100 are multiplied to each other. Find the number of zeroes in last of the product.
(A) 13 
(B) 12
(C) 11 
(D) 10

12.Find the incentre of  triangle ABC whose vertices are (4, 4), (8, 4), (8, 7).
(A) (5, 7) 
(B) (7, 5)
(C) (4, 3) 
(D) (3, 4) 

13.Area of right angled triangle is two-third of area of rectangle. Base of triangle is 80% of breadth of rectangle. If perimeter of rectangle is 200 cm. Find the height of triangle.
(A) 20 cm 
(B) 30 cm
(C) 15 cm 
(D) Data inadequate

14.ABCD is parallelograms and diagonals AC and BD cut each other at point O.  Angle DAC = 32º and  angle AOB = 70º, then  angle DBC is – 
(A) 30º 
(B) 102º
(C) 38º 
(D) 48º

15.A chair is sold at 16  (2/3)% profit. Had it been sold for 120 more, the profit would have been 20%. Find the cost price of chair?
(A) 3600 
(B) 2500
(C) 3000 
(D) 3400

Answers Key....

1. (D)
2. (B)
3. (B)
4. (C)
5. (A)
6. (C)
7. (D)
8. (C)
9. (D)
10.(D)
11.(B)
12.(B)
13.(D) 
14.(C)

15.(A)


Find solutions for all the questions at the end of each set:

Set B


1.The sum of all even numbers between 21 and 51 is –
(A) 518
(B) 540
(C) 560
(D) 596

2.The simplified value of (3.36 + 1.33 - 2.05) is –
(A) 2.6
(B) 2.61
(C) 2.64
(D) 2.62

3.A number when divided by 2, 3 or 5 gives remainder 1. The number is –
(A) 31
(B) 47
(C) 49
(D) 53

4.Out of 2500 people, only 60% have saving habit. If 30% save in bank, 32% in post office and the rest invest in shares, the number of shareholders are :
(A) 450
(B) 570
(C) 950
(D) 1250

5.A bag contains 1, 50-paise and 25-paise coins in the ratio of 5 : 6 : 8. If the total amount is 240, the number of 25-paise coins is –
(A) 48
(B) 120
(C) 144
(D) 192

6.The average of 12, 22, 32, 42, 52, 62, 72, 82, 92,102 is –
(A) 48
(B) 57
(C) 38
(D) 48.5

7.A man invests half his capital at the rate of 10% per annum, one-third at 9% and the rest at 12% per annum. The average rate of interest per annum, which he gets, is –
(A) 9%
(B) 10%
(C) 10.5%
(D) 12%

8.A sum of money amounts to 500 in 2 years and 540 in 3 years at compound interest per annum, then the rate percent per annum is –
(A) 6%
(B) 7%
(C) 8%
(D) 10%

9.A man buys two chairs at a total cost of 900. By selling one at 4/5 of its cost price and the other at 5/4 of its cost price. He makes a profit of 90 on the whole transaction. The cost of the lower priced chair is –
(A)360
(B)400
(C)420
(D)300

10.A shopkeeper marks an article at 60 and sells it at a discount of 15%. He also gives a gift worth 3. If he makes 20% profit, the cost price is –
(A)22
(B)32
(C)40
(D)42


Answers:-
1. B
2. C
3. A
4. B
5. D
6. B
7. B
8. C
9. D
10.C

No comments:

Post a Comment