**Find solutions for all the questions at the end of each set:**

### Set A

1.Amit took a bus from home to market, that travels at 40 kmph. While walking back at 4 kmph, halfway through, he suddenly realized he was getting late and he cycled back the remaining distance in 30 kmph. Find the average speed.

(a) 6.5 kmph

(b)12.0 kmph

(c)28.5 kmph

(d) none of these

2.P, Q and R together earn Rs.1620 in 9 days. P and R can earn Rs.600 in 5 days. Q and R in 7 days can earn Rs.910. How much amount does R can earn per day?

(a) Rs. 20

(b) Rs.30

(c) Rs.70

(d) Rs.40

3.A work can be finished in 16 days by twenty women. The same work can be finished in fifteen days by sixteen men. The ratio between the capacity of a man and a woman is

(a) 2 : 4

(b) 4 : 3

(c) 2 : 3

(d) 3 : 6

4.A completes 80% of a work in 20 days. Then B also joins and A and B together finish the remaining work in 3 days. How long does it need for B if he alone completes the work?

(a) 39 ½ days

(b) 37 ½

(c) 40 days

(d) None of these

5.If 6 men or 12 women can do a piece of work in 32 days, in how many days 48 men and 32 women will do the same piece of work?

(a) 4 days

(b) 8 days

(c) 6 days

(d) 3 days

6.If 50% of (x - y) = 20% of (x + y), then what percent of x is y?

(a) 250/7 %

(b) 300/7 %

(c) 150/7 %

(d) 42%

7.In a school 70% of the students are girls. The number of boys are 510. Then the total number of students in the school is:

(a) 850

(b) 1700

(c) 1830

(d) 2000

8.A merchant has 1000 kg of sugar part of which he sells at 8% profit and the rest at 18% profit. He gains 14% on the whole. The Quantity sold at 18% profit is

(a) 400

(b) 300

(c) 600

(d) 250

9.Mr. Thomas invested an amount of Rs. 13,900 divided in two different schemes A and B at the simple interest rate of 14% p.a. and 11% p.a. respectively. If the total amount of simple interest earned in 2 years be Rs. 3508, what was the amount invested in Scheme A?

(a) Rs. 6400

(b) Rs. 7200

(c) Rs. 6500

(d) Rs. 7500

10.Rs.460 was divided among 41, boys and girls such that each boy Rs.12 and each girl got Rs.8. What is the number of boys?

(a) 33

(b) 30

(c) 36

(d) 28

Answers and Solution:

1.(b)

2.(c) : Amount Earned by P,Q and R in 1 day = 1620/9 = 180 ---(1)

Amount Earned by P and R in 1 day = 600/5 = 120 ---(2)

Amount Earned by Q and R in 1 day = 910/7 = 130 ---(3)

(2)+(3)-(1) => Amount Earned by P , Q and 2R in 1 day

- Amount Earned by P,Q and R in 1 day = 120+130-180 = 70

=>Amount Earned by R in 1 day = 70

3.(b) : Work done by 20 women in 1 day = 1/16

Work done by 1 woman in 1 day = 1/(16×20)

Work done by 16 men in 1 day = 1/15

Work done by 1 man in 1 day = 1/(15×16)

Ratio of the capacity of a man and woman =1/(15×16) : 1/(16×20) = 1/15 : 1/20

= 1/3 :1/4 = 4:3

4.(b) : Work done by A in 20 days = 80/100 = 8/10 = 4/5

Work done by A in 1 day = (4/5) / 20 = 4/100 = 1/25 --- (1)

Work done by A and B in 3 days = 20/100 = 1/5 (Because remaining 20% is done in 3 days by A and B)

Work done by A and B in 1 day = 1/15 ---(2)

Work done by B in 1 day = 1/15 – 1/25 = 2/75

=> B can complete the work in 75/2 days = 37 ½ days

5.(d) : 6 men = 12 women ⇒ 1 man = 2 women

48 men = (12/2) x 48 = 96 women

total women = 96 + 32 = 128

12 women can do a piece of work in 32 days

128 women can do a piece of work =(32 x 12)/128 = 3 days

6.(b); 5(x - y) = 2(x + y) ⇒ 5x - 2x = 7y

3x = 7y => y = 3x/7 = (3/7) * 100 = 300/7%

7.(b); % of number of boys = 100 - 70 = 30%

Since 30% = 510, So, 100% = 1700

8.(c)

9.(a) : Let the investment in scheme A be Rs.x

and the investment in scheme B be Rs.(13900 - x)

We know that SI = PRT/100

Simple Interest for Rs.x in 2 years at 14% p.a. = (x*14*2)/100=28x/100

Simple Interest for Rs.(13900 - x) in 2 years at 11% p.a. = [(13900−x) *11*2]/100=22(13900−x)/100

Total interest = Rs.3508

[28x/100]+22(13900−x)/100=3508

28x+305800−22x=350800

6x=45000

x=45000/6=7500

Investment in scheme B = 13900 - 7500 = Rs.6400

10.(a) : Assume that the number of boys = b and number of girls is g

number of boys + number of girls = 41

=> b + g = 41 ------------ (Equation 1)

Given that each boy got Rs.12 and each girl got Rs.8 and Total amount = Rs.460

=> 12b + 8g = 460 -------- (Equation 2)

Now we need solve Equation 1 and Equation 2 to get b and g

(Equation1)×8=>8b+8g=8×41=328−−−−−−−−(Equation3)

(Equation 2) - (Equation 3) = 4b = (460 - 328) = 132 => b = 33

**Find solutions for all the questions at the end of each set:**

### Set B

1. 0.6 of a number is equal to 0.08 of another number. The ratio of the numbers will be:

(1) 3 : 4

(2) 4 : 3

(3) 2 : 15

(4) 2 : 9

2.1/5 of a number exceeds 1/7 of the same number by 10. The number is :

(1) 125

(2) 150

(3) 175

(4) 200

3.If*381 is divisible by 11, then the digit at the place of* is :

(1) 0

(2) 1

(3) 4

(4) 7

4.The product of the LCM and HCF of two numbers is 24. The difference of the two numbers is 2. Find the numbers?

(1) 8 and 6

(2) 8 and 10

(3) 2 and 4

(4) 6 and 4

5.Two number differ by 5. If their product is 336, the sum of the two number is :

(1) 21

(2) 28

(3) 37

(4) 51

6.A person who spends 66 2/3% of his income is able to save Rs. 1,200 per month. His monthly expenses (in Rs) is:

(1) 1,200

(2) 2,400

(3) 3,000

(4) 3,200

7.In a town, the population was 8000. In one year, male population increased by 10% and female population increased by 8% but the total population increased by 9%. The number of males in the town was:

(1) 4000

(2) 4500

(3) 5000

(4) 6000

8.A discount of 15% on one article is the same as discount of 20% on a second article. The costs of the two articles can be:

(1) Rs. 85, Rs. 60

(2) Rs. 60. Rs. 40

(3) Rs. 40, Rs. 20

(4) Rs. 80, Rs. 60

9.Compound interest (compounded annually) on a certain sum of money for 2 years at 4% per annum is Rs. 102.The simple interest on the same sum for the same rate and for the same period will be:

(1) Rs. 99

(2) Rs. 101

(3) Rs. 100

(4) Rs. 98

10.A trader bought 10 kg of apples for Rs. 405 out of which 1 kg of apples were found to be rotten. If he wishes to make a profit of 10%, at what rate should he sell the remaining apples per kg?

(1) Rs. 45

(2) Rs. 49.50

(3) Rs. 50

(4) Rs. 51

Answers and Solution:

1. (3)

2.(3)

Let number be x

so according to question.

x/5-x/7 = 10

=> x = (10 x 35)/2

= 175

3. (4)

Since 7381 is completely divisible by 11

so 7381/11 = 671

so the value 1 * is 7

4. (4)

5. (3)

6. (2) saving = 100% - 66 2/3% = 33 1/3 %

=> 33 1/3 % = 1200

so 100 % = 1200/100 x 3 x 100

= Rs.3600

Expenses = 3600 - 1200

= 2400

7. (1)

8. (4)

9. (3)

10. (2)

## No comments:

## Post a Comment