Infosys Previous Years Question Bank 4

Find solutions for all the questions at the end of each set:

Set A


1. Find the numbers which are in the ratio 3 : 2 : 4 such that the sum of first and second added to the difference of third and second is 21.
A. 9:6:12
B. 6:9:12
C. 8:4:12
D. 12:9:6


2. The ratio of the incomes of Chetan and Dinesh is 3:4 .The ratio their expenditures is 5 :7.If both save Rs. 2000,Find the incomes of both.
A. Rs. 12000,Rs. 14000
B. Rs. 12000,Rs. 16000
C. Rs. 12500,Rs. 18000
D. Rs. 14000,Rs. 18000

3. There are three numbers,6 times the first and seven times the second are equal.5 times the second and 6 times the third are also equal .If the first number is 20 more than the third ,find the third number.
A. 40
B. 55
C. 50
D. 60

4. A bag has  coins of denominations of one-rupee, two-rupees and five-rupees in the ratio 9:6:4.If the total value of five-rupees coins is Rs. 32 more than the total value of two-rupee coins,find the total value of the coins in the bag.
A. 154
B. 162
C. 164
D. 168

5. If a:b = 2:1, b:c = 3:5, c:d = 4:5 and e:d is 6:5, then find a:b:c:d:e.
A. 24:12:10:25:30
B. 24:12:20:25:30
C. 24:12:10:5:6
D. 24:12:10:25:6

6.The ratio of number of males to number of females in a club is 7 : 4. If there are 84 males in the club, the total number of members in the club are:
A. 126
B. 132
C. 136
D. 148

7.The fourth proportional to 5, 6 and 150 is:
A. 30
B. 125
C. 180
D. 120

8.Two number are in the ratio of 3 : 5. If 9 be subtracted from each, they are in the ratio of 12 : 23. The first number is:
A. 27
B. 33
C. 55
D. 49

9.A map is drawn on the scale of 4 mm for each 16 km. Two places are shown on the map at the distance of 7.2 mm. How far away are they from each other?
A. 22.3 km
B. 9.21 km
C. 28.8 km
D. 21.8 km

10.If a 13 m-long iron rod weighs 23.4 kg, then what will be the weight of 6 m-long iron rod?
A. 7.2 kg
B. 12.4 kg
C. 10.8 kg
D. 18 kg

Answers and Solution :
1. (A)
Let the numbers be a,b and c.
Given that a,b and c are the ratio 3:2:4.
Let,a = 3x, b = 2x and c = 4x
Given,(a+b) + (c-b) = 21
=> a+b+c-b = 21
=> a + c = 21
=> 3x+4x = 21
=> x =3
so a,b and c are 9 , 6 and 12.

2.(B)
3.(C)
Let the first numbers ,second number and third number be denoted as a,b and c respectively.
6a = 7b => a = 7/6 b
5b = 6c => c = 5/6 b
a - c = 20 => 7/6 b -  5/6 b = 20
=> b = 60
c = 5b/6 = 50

4.(C)
Let the numberof coins of denominations of one-rupee, two-rupee and five-rupee be 9x,6x and 4x respectively .Total value of coins 4(5x) - 6(2X) = 32
x = 4
Total value of the coins in the bag
9x + 12x + 20x =
41x = Rs. 164

5.(B)
6.(B)
The Ratio of male and female = 7 : 4
Let  no of male and female  = 7x and 4x
no of male = 84
7x = 84
x = 12
so no of female = 4x = 48
So total no of members in the club are (84+48) = 132
7.(C)
8.(B)
Ratio of two numbers is 3:5
then, the first number is 3x and 5x
(3x-9)/(5x-9) = 12/23
69x - 207 = 60x - 108
x = 11
so first number is 3x = 33

9.(C)
10.(C)
Weight of 6 m-long iron rod = 23.4/13*6 = 10.8 kg

Find solutions for all the questions at the end of each set:

Set B



1.The ratio of Mukesh’s and Suresh’s age is 2 : 3. After 12 years the ratio of their ages become 11 : 15. What is the age of Suresh (in years) ?
(a)16
(b)32
(c)48
(d)42

2.The present ratio of Mohan’s and Sohan’s age is 4 : 5. Twelve years hence this ratio becomes 5 : 6. What will be the age of Mohan (in years) after 6 years?
(a)48
(b)54
(c)60
(d)66

3.The ratio of Ramesh’s and Suresh’s age is 9 : 4 presently. After 7 years the ratio becomes 5 : 3, then what is the age of Ramesh (in years) at present?
(a)18
(b)8
(c)25
(d)15

4.The ratio of the age of a father and his son is 7 : 3, if their total age is 60 years then what is the difference between their ages?
(a)42
(b)18
(c)14
(d)24

5.6 years back the ratio of Kamal’s and Suresh’s age was 6 : 5 . If 4 years later the ratio of their ages is 11 : 10, then what is the age of Suresh (in years) at present?
(a)16
(b)10
(c)18
(d)12

6.The ratio of ages of two students is 3 : 2. One of them is 5 years elder than other. What is the age of younger student (in years)?
(a)2
(b)10
(c)291/2)
(d)15

7.The ratio of the present ages of two brother is 1 : 2 and 10 years ago the ratio was 1 : 3 . What will be the ratio of their ages after 5 years?
(a)1 : 4 
(b)2 : 3
(c)3 : 5
(d)5 : 9

8.The ratio between father and son’s age is 4 : 1. The product of their ages is 196. What will be the ratio of their ages after 5 years?
(a)11 : 4
(b)4 : 11
(c)5 : 12
(d)12 : 5

9.The age of Harsh is 40 years and that of Rith is 60 years. How many years ago the ratio of their age was 3 : 5?
(a)10
(b)20
(c)37
(d)5

10.A person’s age after 15 years will be four times his age 15  years back. What his present age (in years)?
(a)20
(b)25
(c)30
(d)35



Answers Key:
1.(c) 
2.(b)
3.(a)
4.(d)
5.(a)
6.(b)
7.(d)
8.(a)
9.(a)
10.(b)

No comments:

Post a Comment