IGATE Previous Years Placement Paper with Solutions Set 3

IGATE Previous Placement Paper3

No. of questions: 50                                                                        Maximum Time allowed: 60minutes



1.Synonym of gamut
A. bleak
B. lean
C. haggard
D. range
Answer
Answer:D

2.Synonym of GAUNT
A. expand
B. vast
C. haggard
D. range

Answer
Answer:C

3 Antonym: The explorers came across a “deserted” village.
A. populated
B. Sweet
C. prosporous
D. remote
Answer
Answer:A

4.Correct Sentence
A. But such a dinner could boring particularly if you are thinking of a plain old tomato soup and a few sliced carrots and cucumber digestible and their calorie is low.
B. Soups and salads make for a healthy dinner,particularly for those who are looking at losing weight as they can be light and easily
C. Forevery meals needs to be tasty and satisfying, isn’t it?
D. A salad does not mean you are restricted to just cold raw foods-you can cook them.

Answer
Answer:B

5. _______ exhibition proved to be profitable for _____ artist who was actually _______ armateur Option
A. A,THE, THE
C. B. THE, THE, AN
C. AN, THE, A
D. THE, A, A

Answer
Answer:B

6.Fill in the blanks: I miss _____ the news, while I am travelling Option
A. watched
B. watch
C. to watch
D. watching
Answer
Answer:D

7.choose the incorect sentence
A. what time did the flight depart finally last night
B. the accident was very serious but thomas recovering drom it quickly
C. when you finish this drill your vocabulary willbe larger
D. if you carrying plastic bags,please discard them before entering the forest.
Answer
Answer:B

8.Choose appropriate prepositions for the given sentence: The instructions must be followed____ the semester_____ exception.
A. in, with
B. throughout, without
C. at, at
D. with, without
Answer
Answer:B

9.If she_______ ready______ in the house,iwill rent it out because it is vacant.
A. were, stay
B. is, staying
C. would be, staying
D. is, to stay
Answer
Answer:D
10. Fill in the blank Another growth trigger for ______ power that has been ______ Option electricity act formulated by______ government in_____ year 2013.
A. the, an, the, a
B. a, the, a, the
C. the, the, the, the
D. an, the, the, the
Answer
Answer:C
11.He _______ to share the profits of the company.
A. dismay
B. agreed
C. undecided
D. made
Answer
Answer:B

12 .Another growth trigger for______ power that has been ______Option electricity act formulated by ______ government in ______ year 2013.
A. the, an, the, a
B. a, the, a, the
C. the, the, the, the
D. an, the, the, the
Answer
Answer:C

13 Choose INCORRECT sentence
A. James was able to pass the driving test by obeying all the traffic rules.
B. a temperate climate is usually healthy to live in.
C. Most books with a paper cover are cheap to buy.
D. Card games are one of the most popular recreational activities in the world

Answer
Answer:C
14 They didn’t plan ____ a car
A. buying
B. buy
C. to buy
D. have bought
Answer
Answer:C

15 Dressed _______ a yellow dress,the actres sat silently ______ the ritual,while her mother asked ______ her daughter’s marriage prospects
A. through,when,at
B. in, through,about
C. about,through, near
D. with, about, while
Answer
Answer:C

16.Pointing to a lady in a bus, Rahul said “she is the daughter of my father’s son.How is Rahul related to her?
A. Brother
B. Cousin
C. Father
D. Uncle

Answer
Answer:D
17 Statement:-no pearls are rubbies. some rubbies are diamonds conclusions:
1. no pearls are diamonds
2. some diamonds are rubbies
A. only conclusion I follows
B. only conclusion II Follows
C. both conclusion | ANd Il follow
D. neither conclusion | Nor conclusion || FOLLOWS
Answer
Answer:B

18.A traveler in the desert rides his camel in south-east direction after sometime he turns to his right and rides on for some distance,then takes a left turn and keeps walking before he finally turns left again.He asks a local man as to which direction he is from.The man replies
A. south-east
B. north-west
C. south-west
D. north-east
Answer
Answer:D

19.In a particular library there are 5 computer clusters open for public use. Each Computer Clusters has 40 Tablets. In the 1st week, 75tablets are used, while 155 tablets are used in the second week, 30 in the third week & 140 in 4th week. Approximately what fraction of the library’s computerfacilities are in use per month?
A. 1/4
В. 1/8
с. 1/2
D. 2/3
Answer
Answer:C

20.select the option which is logical equivalent of the statement given below: if all cars have cruise control, then no person speeds. If no person speeds then no tickets are given. Some tickets are given
A. no person speeds
B. some cars do not have cruise control
C. all cars have cruise control
D. none of the above are warranted
Answer
Answer:B

21 Statements: Quality has a price tag. India is allocating lots of funds to education.
Conclusions:
I. Quality of education in India would improve soon.
II. Funding alone can enhance quality of education.

A. Only conclusion I follows
B. Only conclusiom II follows
C. Either I or || follows
D. Neither I nor II follows
E. Both I and II follow
Answer
Answer:A

22 The question is based on the following arrangement. W1R964JE#7MT219BH3A$9FQ5DG6USP If the positions of E and A are interchanged, and similarly the positions of R and U are interchanged, then how many symbols will be there, each of which is either preceded or followed by a vowel.
A. nine
B. one
C. two
D. three

Answer
Answer:D
23 .Five men Ajay, Brajesh, Chetan, Deepesh and Suresh read a newspaper. The one who reads first gives it to Chetan. The one who reads last has taken rom Ajay. Suresh is not the irst or last to read. There are two readers between Brajesh and Ajay. To whom does Brajesh pass the newspaperto?
A. Ajay
B. Chetan
C. Deepesh
D. none of these
Answer
Answer:B

24. In a certain code language Kis written as 11 and KEEP is written as 37. How will the word DRAFT be written in that code language?
А. 45
В, 49
C. 46
Ꭰ. 48

Answer
Answer:B

25 If in code of alphabet AT=20, BAT = 40 then CAT = ?
А. 34
Ᏼ. 56
C. 40
D. 60
Answer
Answer:D
26. In a certain code language, “3a, 2b, 7c’ means “Truth is Eternal’; ‘7c, 9a, 8b, 3a’ means ‘Enmity is not Eternal’ and ‘9a, 4d, 2b, 6b’ means “Truth does not perish’. Which of the following means ‘enmity’ in that language?
A. За
B. 7C
C. 8b
Ꭰ. 9a
Answer
Answer:D
27 .Series completion: 4 7 26 10 13 2016
А. 14 4
B. 1417
C. 1814
Ꭰ. 19 13
E. 1914
Answer
Answer:E

28 .Series completion: 1114 14.17 172020
A. 2323
B. 2326
C. 2124
Ꭰ. 24 24
E. 2427
Answer
Answer:A

29 if 15 men dig35cu units for 7hrs. How many men can dig65cu units in 5hrs?
A. 30
B. 33
С. З9
Ꭰ. 25
Answer
Answer:C

30.Acircle with radius 6cm and other circle with radius 8cm and their centers are separated by 10cm then what is the chord length?
А. 9.6
B. 9.1
C. 11.2
Ꭰ. 1.1.6
Answer
Answer:A

31. (517X517X517+483X483X483)/(517X517-517X483 + 483X483). Find the result of this expression.
А. 1
В. 1000
C. 5436948
Ꭰ. 2345683
Answer
Answer:B

32.Currently, the age of a father is three times that of his son. 2.5 years from now, age of the father becomes 2.5 times that of the son. The age of son currently is?
Ꭺ. 7
62 В. 7.5
C. 8
Ꭰ. 8.5
Answer
Answer:B

33. A does 3/4 of a piece of work in 24 days.He then calls in B and both of them together complete the remaining work in 4 days-how long would B alone take to do the entire work?
A. 16 days
B. 24 days
C. 32 days
D. 40 days
Answer
Answer:C

34.If 3 numbers are in the ratio of 3:2:5 such that sum of their squares is equal to 1862. what is the middle number?
Ꭺ. 25
В. 14
C. 30
Ꭰ. 34

Answer
Answer:B

35. The cost price of a television is rs2400 which is 20% below the market price if it is sold at a discount of 16% on the market price then find its market price, selling price and profit?
A. rs 3000 rs 2520.5%
B. rS 4000 3520 6%
C. rS 5000 6250 7%
D. none of the above

Answer
Answer:A

36.In how many ways can the letters of the word college be arranged.such that its vowels do not come together?
A. 1000
B. 9080
С. 1080
Ꭰ. 9320

Answer
Answer:C

37. Today, the age of a father is thrice the age of his son. After 5 years the age of father will be 2,5 times the age of his son. Theageofson today is ?
A. 20 years
B. 15 years
C. 18 years
D. 22 years
Answer
Answer:B

38. The average age of 5 girls is 7. The oldest among them is 15 years old. What is the average age of others?
А. 4
В, 5
C. 6
D. 7

Answer
Answer:B

39. Out of 40 consecutive integers, two are chosen at random. Find the probability that their sum is odd?
А. 21/40
В. 19/39
C. 21/39
D. 20/39
Answer
Answer:D
40.A car is 15 minutes late by running at a speed of 4/5th of its actual speed. The actual time taken by the car to cover that distance is
A 30 minutes
B. 1 hour
C. 2 hours
D. 3 hours

Answer
Answer:B

41.How many Kg of sugar must be added to 30 Kg of 2% solution of sugar and water to increase it to a 10% solution ?
A. 2.6Kg
B. 4Kg
C. 3.4Kg
D. 1.8Kg
Answer
Answer:A

42.Two pipes A and B together can fill a cistern in 4 hours. Had they been opened separately, then B would have taken 6 hours more than Ato fill the cistern. How much time will be taken by A to fill the cistern separately?
A. 1 hr
B. 2 hr
C. 6 hr
D. 8 hr

Answer
Answer:C
43.How much water must be added to 60 litres of milk at 1.5 litres for Rs. 20 So as to have a mixture worth Rs.32/3 a litre?
A. 10 litres
B. 12 litres
C. 15 litres
D. 18 litres

Answer
Answer:C

Paragraph/Instructions
Mahatma Gandhi believed that industrialization was no answer to the problems that plague the mass of India’s poorand that villagers should be taught to be self-sufficient in food, weave their own cloth from cotton and eschew the glittering prizes that the 20th century so temptingly offers. Such an idyllic and rural paradise did not appear to those who inherited the reins of political power.

44.The meaning of ‘glittering prizes that the 20th century so temptingly offers is
A. pursuit of a commercialized material culture
B. replacement of rural by urban interests
C. complete removal of poverty
D. absence of violence and corruption

Answer
Answer:C

45 .The basis of ‘an idyllic and rural paradise’ is
A. rapid industrialization of villages
B. self sufficiency in food clothes and simplicity of the lifestyle
C. bringing to the villages the glittering prizes of the 20th century
D. supporting those holdings powerful political positions

Answer
Answer:B

46 Which one of the following best illustrates the relationship between the phrases:
(i)’eschew the glittering prizes’ and
(ii)’idyllic and rural paradise’?
A. umlessyou do (i), you cannot have (ii)
B. (i) and (ii)are identical in meaning
C. first of all you must have (ii) in order to do (i)
D. the meaning of (i) is directly opposite to (ii)

Answer
Answer:D
47.Mahatma Gandhi’s views opposed industrialization of villages because
A. it would help the poor and not the rich
B. it would take away the skill of the villagers
C. it would affect the culture of the Indians
D. it would undermine self-sufficiency and destroy the beauty of life of the villager

Answer
Answer:B

48.Mahatma Gandhi’s dream of ‘an idyllic and rural paradise’ was not shared by
A. those who did not believe in the industrialization of the country
B. those who called him the Father of Nation
C. those who inherited political powers after independence
D. those who inherited political powers after independence

Answer
Answer:D
49.Select a figure from amongst the Answer Figures which will continue the same series as established by
the five Problem Figures.


A.2
B.3
C.4

D.5
E.1


Answer
Answer:D
50.Select a figure from amongst the Answer Figures which will continue the same series as established by
the five Problem Figures


G31.2

A.1
B.2
C.3
D.4
E.5

Answer
Answer:B


No comments:

Post a Comment