IBM Previous Year Placement Paper 2

IBM Previous Year Placement Paper 2




It consist of mainly three sections.



a) Section 1 : Matrix Test



- No of question : 15 ( 13 minutes )



Note :  No negative marks for this section



b) Section 2 : Number Series Test



- No of question : 20 (15 minutes)



Note : Negative marking(1/4) is there for this section



c) Section 3 : Analytical type (Aptitude)


- No of question :12 (15 minutes)



Note : Negative marking(1/4) is there for this section.



About Matrix Test :



This is the new pattern of IBM. This new pattern has been implemented. It contains 3 sections.



i) Section A



Some information is given in the form of matrices, with headings for rows as row1, row2 …. Etc. For columns with headings as column1, column 2…. Etc. Those matrices are as follows.



Row1 @ * 2 Z Row2 S K ? $ Row3 I P Z + Row4 # 8 F Q


Questions are as follows ( not same questions but same type):



1. After giving similar type of conditions , what is the element left to H? In this section they gave around 4 matrices of this type and gave some questions for each matrix.



2. 5’s then which column elements sum equals to 9?



3. If column1 , Column 4 are interchanged and row3 , row4 are interchanged and diagonal elements from top left to bottom right are written in reverse order then what is the element in row1 and column 1?



4. If a company produces 15 different model of tv sets of 2 inchs screen and 4 different model of 4 inches screen size. Then how many model should vendor has for all the model so that all models willdisplayed in the showroom?



5. If a team consists 20 members in which 20% are mathematician then how many member should they hire so that the ratio would become 10/11.



6. If Z’s in odd numbered rows are replced with 7’s and S’s in odd numbered columns are replaced with.



Section B



All questions in this section are from number series. Total number of questions are 20.Time limit is 4 minutes. These are also multiple choice questions( 5 options). Negative marking(1/4) is there for this section.



1.  40,42,4241,41,,42,44,44,?



Answer :  44



2. 17,18,19,34,35,19,20,?



Answer :  21



3 . 22,21,34,33,45,?



Answer :  44



Section C



1. The rate of colour toner increases $33 to $35 and rate of black & white toner increases $28 to $29. If company spends $1540 in which 3/5 is colour toner then how much is total Expenditure increases after the cost hike.



2. A computer shop consists of 3 brand’s laptop .Laptop of brand A is sold 3/16, B is sold 1/16 and c is sold ¾ then what fraction is sold by the shop in all.



3. Printer A prints 8192 character per min and printer B prints 13862 character per minutes four character are equal to one word. Printer A starts at 7:15 am while Printer B starts at 7:29 am then at what time both will have same no of words printed.



4. In a library there are 5 cluster and each is having 44 books(module). In first weak 75  books are used, in second 95, in third 95 and in fourth 160 books are used.then tell how much fraction of booksare used.



5. We have 171 kg rice custing 7 rs/kg.we have rice at 11 rs/kg and 2 rs/kg .then after mixing 11 rs/kg  and 2 rs/kg rice. What is quantity of 11 rs/kg rice.



6. Rectangular room has width half of its length. When 6 is decreased from both length and width then its area is differed by 108 so find the width.



7. Company A taken a truck on rent of $1280 per month another company B bought the truck in $40000 and send $120 per month. After 4 years what will be the difference in the Amount spent by the bothcompanieson the TRUCK.



8. In a company printing work is done by two machine 5% of the work done by machine A are wasted ,and 40% of work done by machine B are wasted. if the 80% of the total work is done by machine A. Then what is the total percentage of wastage.





Aptitude Questions




1. Direction : In A,B,C are having some marbles with each of them. A has given B and C the same number of marbles each  of them already have. Then, B gave C and A the same number of marbles they already have.Then C gave A  and B the same number of marbles they already have.At the end A,B,and C have equal number of marbles.



(i) If x,y,z are the marbles initially with A,B,C respectively. Then the number of marbles B have at the end.



(a) 2(x-y-z)
(b) 4(x-y-z)
(c) 2(3y-x-z)
(d) x + y-z



Answer : (c)



(ii) If the total number of marbles are 72, then the number of marbles with A at the starting



(a) 20
(b) 30
(c) 32
(d) 39



Answer : (d)



2. If a car starts from A towards B with some velocity. Due to some problem in the engine after travelling  30km, the car goes with 4/5 th of its actual velocity The car reaches B 45 min later to the actual time.If the  car engine fails ofter travelling 45km, the car reaches the destination B 36min late to the actual time. What  is the initial velocity of car and what is the distance between A and B in km



Answer:  20 and 130



3. In 1978, a kg of paper was sold at Rs25/- If the paper rate increases at 1.5% more than the inflation rate which  is 6.5% a year, then what will be the cost of a kg of paper after 2 years?



(a) 29.12
(b) 29.72
(c) 30.12
(d) 32.65


4. Ten questions on analogies.



Example:



chief : tribe :: governor : state
epaulette : shoulder :: tiara : head
guttural : throat :: gastric : stomach
inept : clever :: languid : active
knife : butcher ::
hammer : carpenter ::



5. A person has Rs 100/- in his pocket, he can as 25 pencils or 15 books. He kept 15% of the money for  travelling expenses and purchased 5 pencils. So how many books he can purchase with the remaining money.



6. A square plate of some size is cut at four corners. Equal squares of the same size are cut and is formed as open  box.If this open box carries 128 ml of oil. What is the size of the side of the plate?



(a) 17
(b) 14
(c) 13
(d) None of these



7. In a square, all the mid points are joined. The inner square is shaded. If the area of the square is A, what is the  area of the shaded area?



8. Two questions on basic angles i.e given a circle, a few chords or diameter is drawn etc.



9. If you type in the comman nohup sort employees > list 2 > error out & and log off ,the next time you log in, the output will be



a) in a file called list and the error will de typed in a file error out
b) there will be no file called list or error out
c) error will be logged in a file called list and o/p will be in error out
d) you will not be allowed to log in



10. enum number { a= -1, b= 4,c,d,e} What is the value of e ?



(a) 7
(b) 4
(c) 5
(d) 15
(e) 3



11. The very first process created by the kernal that runs till the kernal process is halts is



a) init
b) getty
c) both (a) and (b)
d) none of these



Answer : (a)



12. The values of shares (in Rs).of A, B and C from January to June are as follows.

Month A B C

January 30 60 80

February 35 65 85

March 45 75 65

April 40 75 82

May 55 75 85

June 50 75 80

i)   During this period which share has undergone maximium fluctuation?
ii)  In which month it is possible to buy B and C selling A?
iii) In which month the share values are very low?
iv) By purchasing one share of A and 4 each of B and C in the beginning of the period,when shoudl these be sold to get maximum profit?



13. In UNIX a files i-node ......?



Answer : Is a data structure that defines all specifications of a file like the file size, number of lines to a file, permissions  etc.



14. The UNIX shell ....



a) does not come with the rest of the system
b) forms the interface between the user and the kernal
c) does not give any scope for programming
d) deos not allow calling one program from with in another



Answer : (b)



15. In a class, except 18 all are above 50 years.15 are below 50 years of age. How many people are there



(a) 30
(b) 33
(c) 36
(d) none of these.



Answer : (d)



16. Which of the following API is used to hide a window



a) ShowWindow
b) EnableWindow
c) MoveWindow
d) SetWindowPlacement



Answer : (a)



17. Output of the following program is main()



{ int i=0;
 for(i=0;i<20;i++)
 {switch(i)
 case 0:i+=5;
 case 1:i+=2;
 case 5:i+=5;
 default i+=4;
 break;}
 printf("%d,",i);
 }
 }



a) 0,5,9,13,17
b) 5,9,13,17
c) 12,17,22
d) 16,21
e) Syntax error



Answer : (d)



18. What is the ouptut in the following program



main()
 {char c=-64;
 int i=-32
 unsigned int u =-16;
 if(c>i)
 {printf("pass1,");
 if(c<u)
 printf("pass2");
 else
 printf("Fail2");
 }
 else
 printf("Fail1);
 if(i<u)
 printf("pass2");
 else
 printf("Fail2")
 }



a) Pass1,Pass2
b) Pass1,Fail2
c) Fail1,Pass2
d) Fail1,Fail2
e) None of these



Answer :  (c)



19. The command grep first second third /usr/you/myfile



a) prints lines containing the words first, second or third from the file /usr/you/myfile
b) searches for lines containing the pattern first in the files  second, third, and /usr/you/myfile and prints them
c) searches the files /usr/you/myfiel and third for lines containing the words first or second andprints them
d) replaces the word first with the word second in the files third and /usr/you/myfile
e) None of the above



Answer : (b)



20. In the process table entry for the kernel process, the process id value is



(a) 0
(b) 1
(c) 2
(d) 255
(e) it does not have a process table entry


Answer : (a)



21. What will the following program do?



void main()
 {
 int i;
 char a[]="String";
 char *p="New Sring";
 char *Temp;
 Temp=a;
 a=malloc(strlen(p) + 1);
 strcpy(a,p); //Line number:9//
 p = malloc(strlen(Temp) + 1);
 strcpy(p,Temp);
 printf("(%s, %s)",a,p);
 free(p);
 free(a);
 } //Line number 15//



a) Swap contents of p & a and print:(New string, string)
b) Generate compilation error in line number 8
c) Generate compilation error in line number 5
d) Generate compilation error in line number 7
e) Generate compilation error in line number 1

Answer : (b)



22. What will be result of the following program?



void myalloc(char *x, int n)
 {x= (char *)malloc(n*sizeof(char));
 memset(x,\0,n*sizeof(char));
 }
 main()
 {char *g="String";
 myalloc(g,20);
 strcpy(g,"Oldstring");
 printf("The string is %s",g);
 }



a) The string is : String
b) Run time error/Core dump
c) The string is : Oldstring
d) Syntax error during compilation
e) None of these



23. Which of the following function is used to repaint a window immediately



a) Sendmessage(hWnd,WM_PAINt,......)
b) InvalidateRect(.......)
c) MoveWindow
d) WM_COPY
e) None



24. Which function is the entry point for a DLL in MS Windows 3.1



a) Main
b) Winmain
c) Dllmain
d) Libmain
e) None



Answer : (b)



25. The standard source for standard input, standard output and standard error is



a) the terminal
b) /dev/null
c) /usr/you/input, /usr/you/output/, /usr/you/error respectively
d) None



Answer : (a)



26. What will be the result of the following program?

main()
 {char p[]="String";
 int x=0;
 if(p=="String")
 {printf("Pass 1"); if(p[sizeof(p)-2]=='g')
 printf("Pass 2");
 else
 printf("Fail 2");
 }
 else
 {
 printf("Fail 1");
 if(p[sizeof(p)-2]=='g')
 printf("Pass 2");
 else
 printf("Fail 2");
 }
 }



a) Pass 1, Pass 2
b) Fail 1, Fail 2
c) Pass 1, Fail 2
d) Fail 1, Pass 2
e) syntax error during compilation



27. Which of the choices is true for the mentioned declaration ?


const char *p; and
char * const p;



a) You can't change the character in both
b) First : You can't change the characterr & Second : You can;t change the pointer
c) You can't change the pointer in both
d) First : You can't change the pointer & Second : You can't chanage the character


28. The redirection operators > and >>



a) do the same function
b) differ : > overwrites, while >> appends
c) differ : > is used for input while >> is used for output
d) differ : > write to any file while >> write only to standard output
e) None of these



Answer : (b)



29. In the following code segment what will be the result of the function,value of x , value of y
 {unsigned int x=-1;
 int y;
 y = ~0;
 if(x == y)
 printf("same"); else
 printf("not same");
 }



a) same, MAXINT, -1
b) not same, MAXINT, -MAXINT
c) same , MAXUNIT, -1
d) same, MAXUNIT, MAXUNIT
e) not same, MAXINT, MAXUNIT



Answer : (a)



30. PATH = /bin : /usr : /yourhome The file /bin/calender has the following line in it cal 10 1997The file /yourhome/calender has the following line in it cal 5 1997 If the current directory is /yourhome and calender is executed.



a) The calendar for May 1997 will be printed on screen
b) The calendar for Oct 1997 will be printed on screen
c) The calendar for the current month( whatever it is) will be printed
d) Nothing will get printed on screen
e) An error massage will be printed



31. What will be the result of the following program ?



 char *gxxx()
 {static char xxx[1024];
 return xxx;
 }
 main()
 {char *g="string";
 strcpy(gxxx(),g);
 g = gxxx();
 strcpy(g,"oldstring");
 printf("The string is : %s",gxxx());
 }



a) The string is : string
b) The string is :Oldstring
c) Run time error/Core dump
d) Syntax error during compilation
e) None of these

Answer : ( b)

No comments:

Post a Comment