IBM Latest Previous Year Placement Paper 1

IBM Latest Previous Year Placement Paper 1


Section-B  Number series



1. Choose the correct alternative that will continue the same pattern and replace the question mark in the given series.
3, 10, 101,?
A.  10101
B.  10201
C.  10202
D.  11012
Ans-C



2. In the series 2, 6, 18, 54, ...... what will be the 8th term ?


A.  4370
B.  4374
C.  7443
D.  7434
Ans-B



3. Choose the correct alternative that will continue the same pattern and replace the question mark in the given series.
125,80,45,20,?



A.  5
B.  8
C.  10
D.  12
Ans-A



4. Choose the correct alternative that will continue the same pattern and replace the question mark in the given series.


6, 13, 25, 51, 101, ?



A.  201
B.  202
C.  203
D.  205
Ans-C



5. Choose the correct alternative that will continue the same pattern and replace the question mark in the given series.
1, 3, 4, 8, 15, 27, ?
A.  37
B.  . 44
C.  50
D.  55



Ans-C



6. Which term of the series 5, 10, 20, 40, ..... is 1280?
A.  10th
B.  9th
C.  8th
D.  None of these
Ans-B

7. Choose the correct alternative that will continue the same pattern and replace the question mark in the given series.
198, 194, 185, 169, ?
A.  92
B.  112
C.  136
D.  144



Ans-D



8. Which of the following will not be a number of the series 1, 8, 27, 64, 125,.....?



A.  256
B.  512
C.  729
D.  1000
Ans-A



9. Choose the correct alternative that will continue the same pattern and replace the question mark in the given series.



9, 27, 31, 155, 161, 1127, ?



A.  316
B.  1135
C.  1288
D.  2254
Ans-B



10. Choose the correct alternative that will continue the same pattern and replace the question mark in the given series.
90, 180, 12, 50, 100, 200, ?, 3, 50, 4, 25, 2, 6, 30, 3



A.  150
B.  175
C.  225
D.  250
Ans-A

11. Choose the correct alternative that will continue the same pattern and replace the question mark in the given series.
48, 24, 96, 48, 192, ?
A.  76
B.  90
C.  96
D.  98



Ans-C



12. Choose the correct alternative that will continue the same pattern and replace the question mark in the given series.
5824, 5242, ?, 4247, 3823



A.  4467
B.  4718
C.  4856
D.  5164



Ans-B



13. Choose the correct alternative that will continue the same pattern and replace the question mark in the given series.
325, 259, 204, 160, 127, 105, ?



A.  94
B.  96
C.  98
D.  100



Ans-A



14. In this question, one term in the number series is wrong. Find out the wrong term
3, 4, 10, 32, 136, 685, 4116
A.  10
B.  32
C.  136
D.  4116



Ans-B



15. In this question, one term in the number series is wrong. Find out the wrong term
1, 5, 5, 9, 7, 11, 11, 15, 12, 17



A.  11
B.  12
C.  17
D.  15



Ans-B



16. In this question, one term in the number series is wrong. Find out the wrong term



93, 309, 434, 498, 521, 533



A.  309
B.  434
C.  498
D.  521



Ans-D



17. Choose the missing terms out of the given alternatives.



b e d f ? h j ? l



A.  i m
B.  m i
C.  i n
D.  j m



Ans-A



18. Choose the missing terms out of the given alternatives.



PERPENDICULAR, ERPENDICULA, RPENDICUL, ?



A.  PENDICUL
B.  PENDIC
C.  ENDIC
D.  ENDICU
E.  None of these
Ans-E



19. Choose the correct alternative.
abca _ bcaab _ ca _ bbc _ a
A.  ccaa
B.  bbaa
C.  abac
D.  abba
Ans-C

20. Choose the correct alternative.
m _ nm _ n _ an _ a _ ma _
A.  aamnan
B.  ammanm
C.  aammnn
D.  amammn



Ans-C



Section-C Aptitude



1.  The present worth of Rs. 1404 due in two equal half-yearly installments at 8% per annum simple interest is:
A.  Rs. 1325
B.  Rs. 1300
C.  Rs. 1350
D.  Rs. 1500



Ans-A



2. In a 100 m race, A can beat B by 25 m and B can beat C by 4 m. In the same race, A can beat C by:



A.  21 m
B.  26 m
C.  28 m
D.  29 m
Ans-C



3. In a class, there are 15 boys and 10 girls. Three students are selected at random. The probability that 1 girl and 2 boys are selected, is:



A. 21/46
B. 25/117
C. 1/50
D. 3/25



Ans-A



4. If log 27 = 1.431, then the value of log 9 is:
A.  0.934
B.  0.945
C.  0.954
D.  0.958



Ans-C



5. The banker's gain on a sum due 3 years hence at 12% per annum is Rs. 270. The banker's discount is:
A.  Rs. 960
B.  Rs. 840
C.  Rs. 1020
D.  Rs. 760



Ans-C



6. A man buys Rs. 20 shares paying 9% dividend. The man wants to have an interest of 12% on his money. The market value of each share is:
A.  Rs. 12
B.  Rs. 15
C.  Rs. 18
D.  Rs. 21



Ans-B



7. A man standing at a point P is watching the top of a tower, which makes an angle of elevation of 30┬║ with the man's eye. The man walks some distance towards the tower to watch its top and the angle of the elevation becomes 60┬║. What is the distance between the base of the tower and the point P?



A.  4?3 units
B.  8 units
C.  12 units
D.  Data inadequate
E.  None of these



Ans-D





8. What is the difference between the compound interests on Rs. 5000 for 1 1/2  years at 4% per annum compounded yearly and half-yearly?
A.  Rs. 2.04
B.  Rs. 3.06
C.  Rs. 4.80
D.  Rs. 8.30



Ans-A



9. Excluding stoppages, the speed of a bus is 54 kmph and including stoppages, it is 45 kmph. For how many minutes does the bus stop per hour?



A.  9
B.  10
C.  12
D.  20



Ans-B



10. A sum fetched a total simple interest of Rs. 4016.25 at the rate of 9 p.c.p.a. in 5 years. What is the sum?



A.  Rs. 4462.50
B.  Rs. 8032.50
C.  Rs. 8900
D.  Rs. 8925
E.  None of these



Ans-D



11. The average of 20 numbers is zero. Of them, at the most, how many may be greater than zero?
A.  0
B.  1
C.  10
D.  19



Ans-D





12. If 3?5 + ?125 = 17.88, then what will be the value of? 80 + 6?5 ?
A.  13.41
B.  20.46
C.  21.66
D.  22.35



Ans-D

No comments:

Post a Comment