**Find solutions for all the questions at the end of each set:**

### Set A

**1.A particular job can be completed by a team of 10 men in the 12 days. The same job can be completed by a team of 10 women in 6 days. How many days are needed to completed the job if the two teams work together?**

(a) 4

(b) 6

(c) 9

(d) 18

**2.A, B and C are partners of a company. During a particular year A received one-third of the profit, B received one-fourth of the profit and C received the remaining Rs. 5,0 00. How much did A receive?**

(a) Rs. 5,000

(b) Rs. 4, 000

(c) Rs. 3, 000

(d) Rs. 1, 000

**3.If a sum of money is to be divided among A, B, C such that A’s share is equal to twice B’s share and B’s share is 4 times C’s share, then their shares are in the ratio:**

(a) 1 : 2 : 4

(b) 1 : 4 : 1

(c) 8 : 4 : 1

(d) 2 : 4 : 1

**4.A and B can do a job in 6 and 12 days respectively. They began the work together but A leaves after 3 days. Then the total number of days needed for the completion of the work is :**

(a) 4

(b) 5

(c) 6

(d) 9

**5.In an examination 60% of the students pass in English . 70% pass in Hindi and 40% pass in both. What percent of students fails in both English and Hindi?**

(a) 10

(b) 20

(c) 25

(d) 30

**6.In a class, there are 40 boys and their average age is 16 years. On one boy, aged 17 years. leaving the class and another joining, the average age becomes 15.875 years. The age of the new boy is:**

(a) 12 years

(b) 14.5 years

(c) 15 years

(4) 17 years

**7.The average wage of 500 workers was found to be Rs. 200. Later on it was discovered that the wages of two workers were misread as 180 and 20 instead of 80 and 220. The correct average wage is :**

(a) Rs. 200.10

(b) Rs. 200.20

(c) Rs. 200. 50

(d) Rs. 201.00

**8.The length of a train and that of a platform are equal. If widh a speed of 90 km/hr the train crosses the platform in one minute, then the length of the train (in metres) is :**

(a) 500

(b) 600

(c) 750

(d) 900

**9.A number when divided by the sum of 555 and 445 gives two times their difference as quotient and 30 as the remainder. The number is.**

(a) 220030

(b) 22030

(c) 1220

(d) 1250

**10.A number of friends decided to go on a picnic and planned to spend Rs. 108 on eatables. Three of them however did not turn up. As a consequence each one of the remaining had to contribute Rs. 3 extra. The number of them who attended the picnic was:**

(a) 15

(b) 12

(c) 9

(d) 6

SOLUTION

1.(a)

2.(b)

3.(c) According to question.

A : B = 2 : 1

B : C = 4 : 1

so A : B : C = 8 : 4 : 1

4.(c)

5.(a) Required answer

= 100 – (60 + 70 – 40)

= 100 – 90 = 10

6.(a) Total age of 40 boys

= 40 * 16 = 640 years

Now total age of 40 boys

= 40 * 15.875 = 635 years

Required answer

= {635 – (640 – 17)}

= 12 years

7.(b) Total wages of 500 workers

= 500 * 200 = 100000

Now, according to question,

? = (100000 – 180 – 20 + 80 + 220)/500

= 100100/500 = Rs. 200.20

8.(c) Le the length of train be x metre

Speed = 90 km/hr

= (90 * 5) /18 meter/sec.

= 25 metre/sec.

so Distance covered in 60 sec.

= 25 * 60 = 1500 metres

Now, according to question.

2x = 1500

so x = 750 meter

9.(a) According to question,

Divisor = 555 + 445 = 1000

Dividend = ?

Quotient = (555 – 445) * 2

= 110 * 2 = 220

Remainder = 30

Dividend = (Divisor * Quotient) + Remainder

= (1000 * 220) + 30

= 220000 + 30 = 220030

10.(c) Let the number of friends be x.

so 108/(x – 3) – 108/x = 3

108 * 3 /x(x -3) = 3

=> x^2 – 3x = 108

=> x^2 – 12x + 9x – 108 = 0

=> x(x-12) + 9 (x -12) = 0

(x – 12) (x + 9) = 0

X = 12

Number of friends who attended

= 12 – 3 = 9

**Find solutions for all the questions at the end of each set:**

### Set B

**Directions (1-5): In the following table the number of students passed in different subjects is given.**

**1.What per cent of students passed in Biology in 2001?**

(a) 23 3/19%

(b) 21 1/19%

(c) 22 3/19 %

(d) 27 1/19 %

**2.What is the average maths students passed in 2001-2005?**

(a) 101

(b) 103

(c) 105

(d) 106

**3.What is difference between total no. of students pass in biology and total no. of student pass in math?**

(a) 485

(b) 460

(c) 465

(d) 455

**4.What is the ratio of total students and total passed students in 2003?**

(a) 83 : 21

(b) 83 : 44

(c) 44 : 83

(d) 83 : 42

**5.In which year minimum percentage of students pass ?**

(a) 2001

(b) 2002

(c) 2003

(d) 2004

**Direction(6- 10):The bar graph given below shows the data of the production of paper (in lakh tonnes) by three different companies X, Y and Z over the years.**

**6.For which of the following years, the percentage rise/fall in production from the previous year is the maximum for Company Y?**

(b) 1998

(c) 1999

(d) 2000

**7.What is the ratio of the average production of Company X in the period 1998-2000 to the average production of Company Y in the same period?**

(a) 1:1

(b) 15:17

(c) 23:25

(d) 27:29

**8.The average production for five years was maximum for which company?**

(a) X

(b) Y

(c) Z

(d) X and Z both

**9.In which year was the percentage of production of Company Z to the production of Company Y the maximum?**

(a) 1996

(b) 1997

(c) 1998

(d) 1999

**10.What is the percentage increase in the production of Company Y from 1996 to 1999?**

(a) 30%

(b) 45%

(c) 50%

(d) 60%

Answers Key:

**1.(a)**

**2.(b)**

**3.(c)**

**4.(b)**

**5.(b)**

**6.(a)**

**7.(c)**

**8.(a)**

**9.(a)**

**10.(d)**

## No comments:

## Post a Comment