Elitmus Previous Years Question paper Paragraph Jumbles 2

Elitmus Previous Years Question paper Paragraph Jumbles 2

Arrange the sentences A, B, C and D in a proper sequence so as to make a coherent paragraph.
1.
A.In those countries where the ideals of liberty and equality have received the greatest devotion, and particularly in America, the political constitution has been framed with the precise object of making impossible too great a concentration of power.

B.A philosophy that emphasizes the likeness of all men will be averse from recognizing those exceptional qualities in any individual which place him so clearly above his fellows that he may justly claim to lead and influence them.

C.A different though related strand of thought is equalitarian.

D.Further, when circumstances make it necessary for a particular individual to display qualities of leadership in a very high degree, his position is under constant and bitter attack on the score of dictatorship, and it is necessary for him to conceal his qualities, consciously, behind a facade of ‘ordinariness’.
(a) CBAD
(b) CABD
(c) CDAB
(d) DCAB

2.
A.It has removed many of the material obstacles to the pursuit of the good life from the majority of mankind in those countries at a high level of technical development.

B.But it has exposed us to new dangers, not the obvious dangers of new weapons of destruction, but the much more serious ones of a purely materialist view of life.

C.The growth of science and technology has conferred obvious and immense benefits upon the community.

D.It has also, as we too often forget, made possible new and daring adventures of the mind.
(a) CADB
(b) ABDC
(c) ACBD
(d) CDBA

3.
A.Group decision making, however, does not necessarily fully guard against arbitrariness and anarchy, for individual capriciousness can get substituted by collusion of group members.

B.Nature itself is an intricate system of checks and balances, meant to preserve the delicate balance between various environmental factors that affect our ecology.

C.In institutions also, there is a need to have in place a system of checks and balances which inhibits the concentration of power in the hands of only some individuals.

D.When human interventions alter this delicate balance, the outcomes have been seen to be disastrous.
(a) CDAB
(b) BCAD
(c) CABD
(d) BDCA


4.
A.The leader should possess high intelligence.

B.The reasons for this frequent neglect of intelligence as a prerequisite of leadership are complex.

C.It is certainly true to say that this is more commonly underrated than any other aspect of leadership.

D.There is first, a very general misunderstanding of such a phrase as ‘of very high intelligence.’
(a) ABCD
(b) ACBD
(c) DABC
(d) DBAC

5.
A.The likelihood of an accident is determined by how carefully the motorist drives and how carefully the pedestrian crosses the street.

B.An accident involving a motorist and a pedestrian is such a case.

C.Each must decide how much care to exercise without knowing how careful the other is.

D.The simplest strategic problem arises when two individuals interact with each other, and each must decide what to do without knowing what the other is doing.

(a) ABCD
(b) ADCB
(c) DBCA
(d) DBAC



6.

A.there was the hope that in another existence a greater happiness would reward one.
B.previous existence, and the effort to do better would be less difficult too when.
C.it would be less difficult to bear the evils of one’s own life if.
D.one could thing that they were but the necessary outcome of one’s errors in a.
(a) CABD
(b) BDCA
(c) BADC
(d) CDBA


7.

A.“To play great music, ” he said, “you must keep your eyes on a distant star.”

B.Eleven years old, I was taking a violin lesson with Georges Enesco, my teacher, in his Paris studio.

C.At the time, I took this to mean, simply, “Give your very best to every piece.”

D.A deep-chested, powerful man with a rugged, gentle face, Enesco looked at me across the violin he held under his chin, and shook his bow.
(a) BACD
(b) BDAC
(c) DACB
(d) DABC

8.
A.I felt the truth of it when I visited Rock-feller Institute.

B.They were as dedicated as monks in a 14th century monastery, yet their lives were being fulfilled because their eyes were on the star.

C.Here a scientist worked with quite absorption developing antibiotics; there, another investigated a possible cure for tuberculosis; a third studied the effects of too much sugar in the blood.

D.You don’t have to be a musician to benefit from my teacher’s wisdom.
(a) CBAD
(b) ACDB
(c) DACB
(d) DABC

9.
A.They learned that if they brought the kid in, they could get another $5.

B.The first time I went onstage with my father, I was five years old, and we were at a hotel in New York.

C.My mother was being paid $5 as his pianist, and he got  $15 to perform comedy and sing.

D.I sang, “Brother, Can You Spare a Dime?”
(a) DCBA
(b) ADBC
(c) BCAD
(d) BADC

10
A.During one exhibition, however, some air became mixed with the hydrogen, and in the words of the shaken performer:”The explosion was so dreadful that I imagined all my teeth had been blown out!”
B.An entertainer would finished his acts by blowing the hydrogen he had inhaled towards a lighted candle; as the hydrogen caught fire, flames would shoot menacingly from his lips.
C.A paper bag filled with hydrogen amazed guests by zooming off into space.
D.When people learned about its unique lighter-than-air property, they began to use it in all sorts of parlor stunts.
(a) DCBA
(b) DBAC
(c) CABD
(d) ACBD

Answers
01.A
02.A
03.A
04.B
05.D
06.D
07.B
08.C
09.C
10.A



No comments:

Post a Comment