Cognizant Previous Years Question Bank 12

Find solutions for all the questions at the end of each set:

Set A


1. A train crosses two persons travelling at the rate of 3 km/hr and 5 km/hr in the same direction in 10 sec and 11 sec respectively. Find the speed of the train. 
(a) 24 km/hr
(b) 27 km/hr
(c) 25 km/hr
(d) 28 km/hr


2. A train overtakes two persons who are walking in the same directions in which the train is running, at the rate of 2 kmph and 4 kmph and passes them completely in 9 and 10 seconds respectively. The length of the train (in metres) is: 
(a) 80 
(b) 150 
(c) 110 
(d) 70 

3. A train, with a uniform speed, crosses a platform, 162 metres long, in 18 seconds and another platform, 120 metres long, in 15 seconds. The speed of the train is
(a) 14 km/hr
(b) 42 km/hr
(c) 50.4 km/hr
(d) 67.2 km/hr

4. A man standing on railway platform noticed that a train took 9 seconds in passing him and it took 21 seconds to completely pass through that station, 88 metres long. The length of the train, in metres, was 
(a) 66
(b) 60 
(c) 70 
(d) 65 

5. A train crosses a telegraph pole in 6 seconds and a 220 metres long bridge in 16 seconds. The speed (in m/sec) of the train is 
(a) 44
(b) 22 
(c) 30 
(d) 60 

6. A train is running a speed of 90 km/hr. If it crosses a signal in 10 sec., the length of the train in metres is 
(a) 150 
(b) 324 
(c) 900
(d) 250 

7. Two trains, 80 metres and 120 metres long, are running at the speed of 25 km/hr and 35 km/hr respectively in the same direction on parallel tracks. How many seconds will they take to pass each other? 
(a) 48 
(b) 64 
(c) 70 
(d) 72 

8. Two trains start from a certain place on two parallel tracks in the same direction. The speed ofthe trains are 45 km/hr and 40 km/hr respectively. The distance between the two trains after 45 minutes will be 
(a) 3 km 750 m 
(b) 3 km 250 m
(c) 2 km 500 m
(d) 2 km 750 m

9. Two trains of equal length are running on parallel lines in the same direction at 46 km/h and 36 km/h. the faster train passes, the slower train in 36 sec. The length of each train is: 
(a) 82 m 
(b) 50 m 
(c) 80 m 
(d) 72 m

10. Two trains of lengths 137 m and 163 m are running with speeds of 42 km/hr and 48 km/hr respectively towards each other on parallel tracks. In how many seconds will they cross each other? 
(a) 30 
(b) 24
(c) 12
(d) 10 

Answers Key :
1.(c) 
2.(c)
3.(c)
4.(a)
5.(b)
6.(d)
7.(d)
8.(a)
9.(b)
10.(c)


Find solutions for all the questions at the end of each set:

Set B


1.A and B are two stations 500 km apart. A train starts form A and moves towards B at 20 m/hour. Another train starts form B at the same time and moves towards A at 30 km/hour. The distance of crossing point of the two trains from A (In km is) 
A. 100 
B. 200 
C. 250 
D. 300 


2. Two trains of lengths of 70 m and 80 m are running at speeds of 68 km/hr and 40 km/hr respectively on parallel tracks in opposite directions. In how many seconds will they pass each other? 
A. 10 
B. 8 
C. 5
D. 3 
 
3. A train A is 180 m long, while another train B is 240 m long. A has a speed of 30 km per hour and B’s speed is 40 km per hour. If the trains move in opposite directions, find when will A pass B completely? 
A. 21 seconds 
B. 21.6 seconds
C. 26.1 seconds
D. 26 seconds
 
4. Two trains 180 metres and 220 meters long are running in opposite directions at a speed of 40 km/hr and 50 km/hr respectively. They cross each other in 
A. 16 seconds
B. 18 seconds
C. 17 seconds
D. 20 seconds
 
5. The speeds of two trains are in the ratio 6:7. If the second train runs 364 km in 4 hours, then the speed of first train is 
A. 60 km/hr
B. 72 km/hr
C. 78 km/hr
D. 84 km/hr
 
6. A train takes 3 hours to run from one station to another. If it reduces its speed by 12 km/hour, it takes 45 minutes more for the journey. The distance between the station is 
A. 220 km 
B. 210 km 
C. 180 km 
D. 160 km 
 
7. A train running between two stations. A and B arrives at its destination 10 minutes late when its speed is 50 km/hr and 50 minutes late when its speed is 30 km/hr. The distance (in km) between the two station A and B is 
A. 40 
B. 50 
C. 60 
D. 70 
 
8. A train covers 50% of the journey at 30 km/h, 25% of the journey at 25 km/h and the remaining at 20 km/h. The average speed (in km/h) of the train during the entire journey is 
A. 25 25/47
B. 24 47/25
C. 25 52/74
D. 25 27/74
 
9. A train covers a distance of 10 km in 12 minutes. If its speed is decreased by 5 km/hr, the time taken by it to cover the same distance will be: 
A. 10 mins
B. 13 m. 20 s.
C. 13 mins
D. 11 mins 20 sec
 
10. A train from a place A at 6 a.m. and arrives at another place B at 4.30 p.m. on the same time day. If the speed of the train is 40 km per hour, find the distance travelled by the train? 
A. 420 km 
B. 230 km 
C. 320 km 
D. 400 km 

Answers Key :
1.(b)
2.(c)
3.(b)
4.(a)
5.(c)
6.(c)
7.(b)
8.(a)
9.(b)
10.(a)

No comments:

Post a Comment