Cognizant Previous Years Question Bank 14

Find solutions for all the questions at the end of each set:

Set A


1.Two times a two-digit number is 9 times the number obtained by reversing the digits and sum of the digits is 9. The number is:
(a) 72   
(b) 54
(c) 63   
(d) 81


2.If such numbers which are divisible by 5 and also those which have 5 as one of the digits are eliminated from the numbers 1 to 60, how many numbers remain?
(a) 40   
(b) 47
(c) 53   
(d) 45

3.One of a group of swans, 7/2 times the square root of the number are playing on the shore of the pond. The two remaining are inside the pond. What is the total number of swans?
(a) 10   
(b) 14
(c) 12   
(d) 16

4.The total tractor production in a state is 294000, out of which 150000 are made by Mahindra & Mahindra. Out of every 1000 Mahindra tractors, 98 are red in colour, but only 53 % of the total tractor production is red. Find the percentage of non- Mahindra tractors that are red out of total non – Mahindra tractors.
(a) 5.025%   
(b) 5.130%
(c) 0.6125%  
(d) 6.140%

5.In a coaching institute, 40 students are selected in banking exam coaching, 30 students selected in staff selection exam coaching and 20 students are selected in both the examinations coaching. How many students are there in the institute?
(a) 45   
(b) 55
(c) 50   
(d) 40

6.A student purchased a computer system and a colour printer. If he sold the computer system at 10% loss and the colour printer at 20% gain, he would not lose anything. But if he sells the computer system at 5% gain and the colour printer at 15% loss, he would lose Rs 800 in the bargain. How much did he pay for the colour printer?
(a) Rs. 8000  
(b) Rs 16000
(c) Rs. 9000   
(d) Rs. 5334

7.A sum of Rs. 30600 is divided between Anjali and Arun, who are respectively 18 and 19 yr old, in such a way that if their shares are invested at 4% per annum compounded annually, they shall receive the same amount on reaching 21 yr of age. What is the share of Anjali?
(a) Rs. 16000  
(b) Rs. 15000
(c) Rs. 15600  
(d) Rs. 14600

8.Two pipes can fill an empty tank separately in 24 minutes and 40 minutes respectively and a third pipe can empty 30 gallons of water per minute. If all the three pipes are open, empty tank becomes full in 1 hour. The capacity of the tank (in gallons is)?
(a) 400   
(b) 350
(c) 600   
(d) 500

9.A man’s income is increased by Rs. 1200 and at the same time, the rate of tax to bepaid is reduced from 12% to 10 %. He now pays the same amount of tax as before. What is his increased income, if 20 % of his income is exempted from tax in both cases?
(a) Rs. 6300  
(b) Rs. 7200
(c) Rs. 4500   
(d) Rs. 6500

10.There are 2 bottles containing a mixture of wine, water and alcohol. The first bottle contains wine, water and alcohol in the ratio 3: 5: 2. The second bottle contains water and wine in the ratio 5: 4.  1 liter of the first and 2 liter of the second are mixed together. What fraction of the mixture is alcohol?
(a) 1/ 15 L   
(b) 6 /13 L
(c) 2/ 15 L   
(d) 6 / 19 L

ANSWER KEYS:
1. (d)
2. (a)
3. (d)
4. (c)
5. (c)
6. (b)
7. (b)
8. (c)
9. (b)
10.(a)


Find solutions for all the questions at the end of each set:

Set B


1. Sanjay has Rs 36 more than Vinay. Vinay has 25% of the total amount that Sunil has. Sunil has a total of Rs 1,540. What amount does Sanjay have?
(a) Rs 420   
(b) Rs 385
(c) Rs 422   
(d) None of these


2. The length of a rectangle is 6 cm more than its breadth. If the area of the rectangle is 112 sq cm. What is the perimeter of the rectangle?
(a) 22 cm   
(b) 44 cm 
(c) 34 cm   
(d) 28 cm
  
3. Half of Sonu’s monthly income is equal to four-seventh of Rajiv’s monthly income. Rajni’s monthly income is `32000 which is double the monthly income of Sonu. What is Rajiv’s monthly income?
(a) Rs. 16000   
(b) Rs. 4571 
(c) Rs. 14000  
(d) Cannot be determined

4. The length of a rectangle is three-fifths of the side of a square. The radius of a circle is equal to side of the square. The circumference of the circle is 132 cm. What is the area of the rectangle if the breadth of the rectangle is 8 cm?
(a) 112.4 sq cm  
(b) 104.2 sq cm
(c) 100.8 sq cm  
(d) Cannot be determined

5. Five-ninths of a number is equal to twenty five per cent of the second number. The second number is equal to one-fourth of the third number. The value of the third number is 2960. What is 30 per cent of the first number?
(a) 88.8   
(b) 99.9 
(c) 66.6   
(d) Cannot be determined

6. The ratio of the present age of Manoj to that of Wasim is 3:11. Wasim is 12 years younger than Rehana. Rehana’s age after 7 years will be 85 years. What is the present age of Manoj’s father, who is 25 years older than Manoj?
(a) 43 years  
(b) 67years 
(c) 45 years  
(d) 69 years 
 
7. Dinesh’s monthly income is four times Suresh’s monthly income. Suresh’s monthly income is twenty per cent more than Jyoti’s monthly income. Jyoti’s monthly income is `22,000. What is Dinesh’s monthly income?
(a) Rs.1,06,500  
(b) Rs.1,05,600 
(c) Rs.1,04,500  
(d) Rs.1,05,400 

8. Yana and Rana leave points x and y towards y and x respectively simultaneously and travel in the same route. After meeting each other on the way, Yana takes 4 hours to reach her destination, while Rana takes 9 hours to reach his destination. If the speed of Yana is 48 km/hr, what is the speed of Rana?
(a) 72 kph   
(b) 44 kph
(c) 32 kph   
(d) 60 kph
  
9.The ratio of the number of boys and girls in a college is 7 : 8. If the percentage increase in the number of boys and girls be 20% and 10% respectively, what will be the new ratio?
(a) 19 : 22 
(b) 20 : 21 
(c) 21 : 22 
(d) 17 : 18

10.Salaries of Ravi and Sumit are in the ratio 2 : 3. If the salary of each is increased by Rs. 4000, the new ratio becomes 40 : 57. What is Sumit's  present salary?
(a) Rs. 20,000  
(b) Rs, 30,000
(c) Rs, 38,000  
(d) Rs.45, 000

ANSWERS AND SOLUTION: 

1.(d) Vinay’s amount = Rs(1540*25/100) = Rs 385
Sanjay’s amount = Rs.(385 + 36) => Rs. 421

2.(b) Let the breadth of the rectangle be x cm.
Now, according to the question,
Length of the rectangle = (x + 6) cm
(x + 6)x= 112      or, x^2 + 6x – 112 = 0
(x + 14) (x – 8) = 0     or, x = –14 or 8
Perimeter of the rectangle = 2(8 + 14)cm = 44 cm

3.(c)
4.(c)
5.(b) 
6.(a)
Present age of Rehana = 85 – 7 = 78 years
Present age of Wasim = 78 – 12 = 66 years
Present age of Manoj =  3/11 × 66 = 18 years
Present age of Manoj’s father = 18 + 25 = 43 years

7.(b)
Suresh’s monthly income = 1.2 × 22000 = Rs.26400
Dinesh’s monthly income = 26400 × 4 = Rs.105600

8.(c)
9.(c) : Originally, let the number of boys and girls in the college be 7x and 8x respectively.
Their increased number is (120% of 7x) and (110% of 8x).
=> [120/100 x 7x] and [110/100 x 8x]
=> 42x/5 and 44x/5
=> The required ratio = 42x/5 : 44x/ 5] = 21 : 22

10.(c) : Let the original salaries of Ravi and Sumit be Rs. 2x and Rs. 3x respectively.
Then, (2x + 4000)/ (3x + 4000)= 40/57
=> 57(2x + 4000) = 40(3x + 4000)
=>6x = 68,000
=> 3x = 34,000
Sumit's present salary = (3x + 4000) = Rs. (34000+ 4000) = Rs. 38,000

No comments:

Post a Comment