Cognizant Previous Years Question Bank 11

Find solutions for all the questions at the end of each set:

Set A


1. A man walks a certain distance and rides back taking a total time of 37 minutes. He could walk both ways in 55 minutes. How long would he take to ride both ways? 
(a) 19 minutes
(b) 20 minutes
(c) 9.5 minutes
(d) 18 minutes




2. A bus can complete a journey in 6 hours if it travels at 60 km/hr. At what speed (km/hr) the bus must travel in order to complete the journey in 9 hours? 
(a) 30
(b) 35
(c) 60
(d) 40

3. A man walking at the rate of 6 km/hr crosses a bridge in 20 minutes. What is the length of the bridge in kilometers? 
(a) 1
(b) 2
(c) 3
(d) 4

4. A car covers 1/5 of the distance from A to B at the speed of 8 km/hr, 1/10 of the distance at 25 km per hour and the remaining at the speed of 20 km per hour. Find the average speed of the whole journey. 
(a) 12.625 km/hr
(b) 13.625 km/hr
(c) 14.625 km/hr
(d) 15.625 km/hr

5. A man had to cover a distance of 24 km. After walking for 1 hr. 40 min, he noticed that the distance covered by him was 5/7 of the remaining distance. The speed of the man (in km/hr) is 
(a) 3
(b) 4
(c) 5
(d) 6

6. A car completes a certain journey in 8 hours. It covers half the distance at 40 km/hour and the rest at 60 km/hour. The length of the journey (in km) is 
(a) 420
(b) 400
(c) 384
(d) 350

7. A person travels 285 km in 6 hr. In the first part of the journey, he travels at 40 km/hr by bus. In the second part, he travels as 55 km/hr by train. The distance traveled by train is
(a) 156 km
(b) 165 km
(c) 615 km
(d) 561 km

8. A car completes a journey in 11 hours, the first half at 30 km/hr and the second half at 25 km/hr. Find the distance travelled. 
(a) 300 km
(b) 400 km
(c) 250 km
(d) 375 km

9. A jeep is chasing a car which is 5 km ahead. Their respective speeds are 90 km/hr and 75 km/hr. After how many minutes will the jeep catch the car? 
(a) 18
(b) 20
(c) 24
(d) 25

10. Cyclist A started his journey on cycle at 7: 30 a.m. at a speed of 8 km/hr. After 30 minutes, cyclist B started form the same place but with a speed of 10 km/hr. At what time did B overtake A? 
(a) 9 a.m.
(b) 9. 30 a.m.
(c) 8 a.m.
(d) 10.a.m.

ANSWER KEYS:
1.(a) 
2.(d)
3.(b)
4.(d)
5.(d)
6.(c)
7.(b)
8.(a)
9.(b)
10.(d)


Find solutions for all the questions at the end of each set:

Set B


1. A thief is noticed by a policeman from distance of 200 m. The thief starts running and the policeman chases him. The thief and the policeman run at the rate of 10 km and 11 per hour respectively. The distance (in metres) between  them after 6 minutes is 
(a) 190
(b) 200
(c) 100
(d) 150



2. Two friends walking at 5 km/hr and 7 km/hr start at the same time from two different towns 48 km apart towards each other. They will meet each other after. 
(a) 2 hours
(b) 4 hours
(c) 5 hours
(d) 6 hours

3. An aero plane travels distance 2500 km, 1200 km and 500 km at the rate of 500 km/h, 400 km/h and 250 km/h respectively. The average speed of the plane is: 
(a) 420 km/hr
(b) 410 km/hr
(c) 405 km/hr
(d) 575 km/hr

4. A man goes form Mysore to Bangalore at a uniform speed of 40 km/hr and comes back to Mysore at a uniform speed of 60 km/hr. His average speed for the whole journey is 
(a) 48 km/hr
(b) 50 km/hr
(c) 54 km/hr
(d) 55 km/hr

5. A man walks 2000 m in 30 minutes, 1500 in 40 minutes and 500 m in 10 minutes. Then his average speed for the whole journey in m/min is 
(a) 50
(b) 60.5
(c) 55
(d) 51.5

6. Hari walks from his home at 5 km/hr and reaches his office 3 minute too late. The next day he increases his speed by 1 km/per/hour and reaches 3 minutes too early. The distance of his office from home is: 
(a) 1 km
(b) 2 km
(c) 3 km
(d) 3 ½ km

7. When a person cycled at 10 km/hour he arrived at his office 6 minutes late. He arrived 6 minutes early, when he increased his speed by 2 km/hour. The distance of his office from the starting place is 
(a) 6 km
(b) 7 km
(c) 12 km
(d) 16 km

8. A man driving at ¾th of his original speed reaches his destination 20 minutes later than the usual time. Then the usual time is 
(a) 45 minutes
(b) 60 minutes
(c) 75 minutes
(d) 120 minutes

9. Walking at 3 km per hour, Pintu reaches his school 5 minutes late. If he walks at 4 km  per hour he will be 5 minutes early. The distance of Pintu’s school from his hours is 
(a) 1 ½ km
(b) 2 km
(c) 2 ½ km
(d) 5 km

10. If I walk at 4 km/hr, I miss the bus by 10 minutes. If I walk at 5 km/hr, I am 5 minutes early. How far do I walk to reach the bus stand? 
(a) 3 km
(b) 5 km
(c) 4 km
(d) 6 km

ANSWER KEY:
1.(c) 
2.(b)
3.(a)
4.(a)
5.(a)
6.(c)
7.(c)
8.(b)
9.(b)
10.(b)

No comments:

Post a Comment