Cognizant Previous Years Question Bank 13

Find solutions for all the questions at the end of each set:

Set A



1.If a person walks at 14 km/h instead of 10 km/h he would have walked 20 km more. The actual distance travel by him is-
(a) 50 km
(b) 120 km
(c) 90 km
(d) 150 km


2.A train can travel 50% faster than a bus both start from paint P at the same time on the way. However, the train lost about 12.5 minutes while stopping at station. The speed of bus is-
(a) 100 km/h
(b) 130 km/h
(c) 120 km/h
(d) 110 km/h

3.A man complete the journey is 12 hours. He travel first half of the journey at the rate of 21 km/h and second half at the rate of 24 km/h. Find the total journey in km.
(a) 126
(b) 144
(c) 270
(d) none of these

4.The ratio between the speed of two train is 7 : 8. If the second train runs 700 km in 7 hours find the speed of first train.
(a) 84 km/h
(b) 87.5 km/h
(c) 87 km/h
(d) 90 km/h

5.A 168 m long train crosses 32 m long platform in 16 sec. What is the speed of train in km/h?
(a) 45 km/h
(b) 63 km/h
(c) 65 km/h
(d) 53 km/h

6.A 120 meter long train is running at a speed of 36 km/h. In how many seconds will it cross a 30 m long bridge?
(a) 10 sec
(b) 9 sec
(c) 12 sec
(d) 15 sec

7.The average speed of a train is  4(1/3)times the average speed of a tractor. The tractor covers 270 km in 15 hours. How much distance will the train cover in 12 hours?
(a) 936 km
(b) 896 km
(c) 564 km
(d) 654 km

8.A car is running at a speed of 24 km/h. How much distance will it cover in 1 hour 25 minutes?
(a) 32 km
(b) 34 km
(c) 36 km
(d) Cannot be determined

9.A 60 m long train crosses 60 m long bridge in 7.5 second. What is the speed of that train in km/h?
(a) 50
(b) 52.6
(c) 57.6
(d) 67

10. A train cross a bridge twice its length in 10 sec with speed of 48.6 km/h. What is length of bridge?
(a) 80 m
(b) 90 m
(c) 80 m
(d) 45 m


Answers Key:
1.A
2.C
3.D
4.B
5.A
6.D
7.A
8.B
9.C
10.B


Find solutions for all the questions at the end of each set:

Set B


1. A person covers a certain distance at 72 km/h .How  many meters does he  cover in 2 minutes.
1. 2400 m
2. 2500 m
3. 2450 m
4. 2350 m


2. If a man runs at 3 m/s. How many km does he run in 1 hr 40 minutes?
1. 16 km
2. 18 km
3. 17.5 km
4. 15.5 km

3. Walking  at  the  rate  of  4  kmph  a  man  covers  certain  distance  in  2hr  45  min. running at a speed of 16.5 km/h the man will cover the same distance in.
1. 45 min
2. 42 min
3. 40 min
4. none of these

4. A  train  covers  a  distance  in  50  min,  if  it  runs  at  a  speed  of  48 km/h  on  an average.  The  speed  at  which  the  train  must  run  to  reduce  the  time  of journey  to 40 min will be.
1. 62 km/h
2. 64 km/h
3. 65 km/h
4. none of these

5. Vikas can cover a distance in 1 hr 24 min by covering 2/3 of the distance at 4 km/h and the rest at 5 km/h. The total distance is?
1. 6 km
2. 8 km
3. 5 km
4. 6 km

6. Walking at ¾ of his usual speed, a man is late by 2 ½ hr. The usual time is?
1. 7.5 
2. 7.8 
3. 6.5
4. 5.5

7. A man  covers  a distance  on  scooter. Had  he  moved  3km/h  faster  he  would have taken  40 min less. If he had moved 2 km/h slower he would have taken 40 min more. The distance is?
1. 36
2. 38
3. 40
4. 45

8. Excluding  stoppages, the speed of the bus is 54 km/h and including  stoppages, it is 45 km/h. For how many min does the bus stop per hr?
1. 16 min
2. 10 min
3. 7.5 min
4. 12 min

9. Two  boys  starting  from  the  same  place  walk  at  a  rate  of  5 km/h  and  5.5 km/h respectively. What  time  will  they  take  to  be  8.5 km  apart,  if  they  walk  in  the  same direction?
1. 17 hrs
2. 18 hrs
3. 17.5 hrs
4. 15.5 hrs

10. Two  trains  starting  at  the  same  time  from  2  stations  200km  apart  and  going  in opposite  direction  cross  each  other at  a  distance  of  110km  from  one  of  the  stations. What is the ratio of their speeds?
1. 12 : 7
2. 11 : 8
3. 12 : 9
4. 11 : 9


Answers and Solution:

1.(1) Solution:
Speed=72 km/h=72 x 5/18 = 20 m/s
Distance covered in 2 min =20 x 2 x 60 = 2400 m

2.(2) Solution:
Speed of the man = 3 x 18/5 km/h = 54/5 km/h
Distance covered in 5/3 hrs=54/5 x 5/3 = 18 km

3. (3) Solution:
Distance=Speed x time
4 x 11/4=11 km
New speed =16.5 km/h
Therefore Time=D/S=11/16.5 = 40 min

4. (4) Solution:
Time=50/60 hr=5/6 hr
Speed=48 mph
Distance=S x T=48 x 5 /6=40 km
Time=40/60 hr=2/3 hr
New speed = 40 x 3/2 km/h= 60 km/h

5. (4) Solution:
Let total distance be S
Total time=1 hr 24 min
A to T:
Speed = 4 km/h  Distance =2/3 S
T to S:
Speed=5 km/h  Distance=1-2/3 S=1/3 S
=> 21/15 hr=2/3 S/4 + 1/3S/5
=> 84=14/3S x 3
S=84 x 3/14 x 3 =  6 km

6. (1)Solution:
Usual speed = S Usual time = T  Distance = D
New Speed is 3/4 S
New time is 4/3 T
4/3 T – T = 5/2
T=15/2 = 7 ½

7. (3) Solution:
Let distance = x m  Usual rate = y km/h
x/y – x/y+3 = 40/60 hr
2y (y+3) = 9x [Eqn 1]
x/y-2 – x/y = 40/60 hr y(y-2) = 3x [Eqn 2]
Divide 1 & 2 and solving we get
x = 40

8.(2) Solution:
Due to stoppages, it covers 9 km less.
Time taken to cover 9 km is [9/54 x 60] min = 10 min

9. (1) Solution:
The relative speed of the boys = 5.5 km/h – 5 km/h = 0.5 km/h
Distance between them is 8.5 km
Time= 8.5 / 0.5 = 17 hrs

10. (4) Solution:
In same time, they cover 110 km & 90 km respectively
So ratio of their speed =110:90 = 11:9

No comments:

Post a Comment