Cognizant Previous Years Question Bank 9

Find solutions for all the questions at the end of each set:

Set A



1. The ratio of the cost price to the profit for commodity is 7 : 4. If the cost price is Rs. 35.Find the profit earned.
(a) Rs.15
(b) Rs.35
(c) Rs.30
(d) Rs.20



2. Five years ago the average age of P and Q was 20 years. The average age of P, Q and R today is 22 years. The age of R (in years) after 10 years will be
(a) 26
(b) 22
(c) 30
(d) 32

3. A man sold two TV sets for R. 2,400 each, gaining 20% on one set and losing 20% on the other set. Find his net gain or loss.
(a) gain Rs.480
(b) gain Rs.500
(c) loss Rs.200
(d) gain Rs.200

4. The average weight of three person A, B and C is 80 kg. Another man D joins the group and the average now becomes 82 kg. Another man E whose weight is 5 kg less than that of D replaces A. The average weight of B, C, D and E becomes 81 kg. The weight (in kg) of A is
(a) 88 
(b) 87
(c) 86
(d) 77

5. The average of 10 numbers is 9. If each number is multiplied by 11, then the average of the new set of numbers is
(a) 90 
(b) 99
(c) 20
(d) 19

6. A dishonest trader defrauds, by false balance, to the extent of 10% in buying as well as in selling his goods. His gain percent is 
(a) 18% 
(b) 20%
(c) 25%
(d) 21%

7. The marked price of an article is 19% higher than the cost price. A discount of 19% is given on the marked price. In this kind of sale, the seller bears
(a) a loss of 2.5%  
(b) a gain of 3.59%
(c) a loss of 3.61%
(d) no loss, no gain

8. In a brass utensil, copper is 1360 gm and zinc is 240 gm. Then the percentage of copper in the utensil is
(a) 88
(b) 87
(c) 86
(d) 85

9. The cost price of an article is Rs. 81. The shopkeeper sold it gaining 10% on the selling price. The selling price of the article is
(a) Rs.86
(b) Rs.88
(c) Rs.90
(d) Rs.92

10. When 12 dozens of articles bought at Rs. 180 and are sold at Rs. 16.50 per doze, the gain percent is
(a) 8%
(b) 10%
(c) 12%
(d) 18 %



ANSWERS AND SOLUTION :
1- (d)
Profit earned =(4/7*35)
= Rs.20
2- (a)
ATQ,
(P+Q)-10 = 2*20
P + Q = 50
P + Q + R = 22*3
R = 66 - 50 = 16
Age after 10 years = 16 + 10 = 26 years
3- (c)
4- (b)
5- (b)
New average = 9*11 = 99
6- (d)
7- (c)
8- (d)
9- (c)
The selling price of article = (81*100/(100-90)) = 90
10-(b)
Cost price of article per dozen = 180/12
= 15
selling price of article per dozen = 16.50
The gain percent = (16.5-15)/15*100 = 10%

Find solutions for all the questions at the end of each set:

Set B



1. Find compound interest  for Rs 6400 in 2 years at the rate of interest  7 ½ % per annum.
(A) 1016  
(B) 996
(C) 976              
(D) 966

2. Find the compound of 20000 for 2 years and 73 days, at 10% per annum.
(A) 5084  
(B) 4684
(C) 6420  
(D) 6000

3. Ramesh lend  27000 in two parts, at 8% and 9% per annum compound interest respectively. If he receive interest  4560 after 2 years. Then find the part, which was given on 8%.
(A) 12000 
(B) 13500
(C) 15000 
(D) none of these

4. Find the compound interest of  2000 for 2 years, if the rate of interest is 4% for first year and 3% for second year.
(A) 142.40  
(B) 140.40
(C) 141.40  
(D) 143.40

5. What sum of money will become  1352 in 2 years at 4% per annum compound interest?
(A) 1200   
(B) 1225
(C) 1250   
(D) 1300


6. Compound interest is  252.20 for 3 years at 5% per annum of any amount. Find simple interest of same amount, for same year and same rate of interest.
(A)  220   
(B)  240
(C)  245   
(D)  250

7. A certain sum amount to  5832 in 2 years at 8% per annum compound interest the sum is:
(A) 5000   
(B) 5200
(C) 5280   
(D) 5400

8. At what time the compound interest of 30000 will become 4347 at the rate 7% per annum compounded ?
(A) 2 years   
(B) 2 ½ years
(C) 3 years  
(D) 4 years

9. In what time will  10000 amount to 13310 at 20% per annum compounded half yearly?
(A) 1 ½ years  
(B) 2 years
(C) 2 ½  years  
(D) 3 years

10. In what time  8000 will amount to  9261 at 10% per annum compound interest when the interest is compounded half yearly?
(A) 3 ½ years  
(B) 1 ½ years
(C) 2 ½ years  
(D) 2 years


ANSWER KEY:
1.B
2.B
3.D
4.A
5.C
6.B
7.A
8.A
9.A
10.B


No comments:

Post a Comment