Cognizant Previous Years Question Bank 7

Find solutions for all the questions at the end of each set:

Set A


1. In what time will Rs. 500 amount to Rs. 625 at 5 per cent per annum?
(a) 6 years
(b) 5 years
(c) 10 years
(d) None of these

2. A man will get Rs. 87 as simple interest on Rs. 725 at 4% per annum in:
(a) 3 years
(b) 3.5 years
(c) 4 years
(d) 5 years

3. The difference between the interests received from two different banks on Rs. 1000 for 2 years is Rs. 20. Thus the difference between their interest rates is-
(a) 2
(b) 1
(c) 1.5
(d) 2.5

4. Ashok borrowed some money at the rate of 6 per cent per annum for the first two years, at the rate of 9 per cent per annum for the next three years and at the rate of 14%  per annum for the period beyond five years. If he pays a total interest of Rs. 11400 at the end of 9 years how much money did he borrow?
(a) Rs.16,000
(b) Rs.14,000
(c) Rs.18,000
(d) Rs.12,000

5. A sum of money becomes 6 times in 20 years at SI. Find the rate of interest.
(a) 20%
(b) 15%
(c) 16%
(d) 25%

6. A certain sum is invested for certain time. It amount to Rs. 450 at 7% per annum. But when invested at 5% per annum, it amounts to Rs. 350. Find the time.
(a) 50 years
(b) 60 years
(c) 45 years
(d) 40 years

7. At a certain rate of simple interest Rs. 1600 amounted to Rs. 1840 in 5 years. If the rate of interest be decreased by 3%, what will be the amount after 5 years?
(a) Rs.1720
(b) Rs.1680
(c) Rs.1600
(d) Not possible

8. A certain sum of money amounts to Rs. 5000 in 5 years at 10% per annum. In how many years will it amount to Rs. 6000 at the same rate?
(a) 8 years
(b) 6 years
(c) 10 years

(d) 9 years

9. A man wants to deposit Rs 46000 in accounts of his 2 son , who are presently 14 years and 16 years old in such a way so, that they can get equal amount at the time of attending 18 year. If rate of interest is 5%.Find the amount which deposits in the account of a older son?
(a) Rs.16,000
(b) Rs.24,000
(c) Rs.18,000
(d) Rs.12,000

10.what annual installment will discharge a debt of Rs.770 , Which will be due in 5 years at the rate interest 5% per annum . Find amount of each installment ?
(a) Rs.160
(b) Rs.140
(c) Rs.180
(d) Rs.120


CLICK HERE FOR SHORT NOTES ON SIMPLE INTEREST.

ANSWER KEYS:
1.b
2.a
3.b
4.d
5.d
6.a
7.c
8.a
9.b
10.b


Find solutions for all the questions at the end of each set:

Set B


1. 380 mangoes are distributed among 85, boys and girls. Each boy gets four mangoes and each girl gets 5. The number of boys is-
(a) 15
(b) 38
(c) 40
(d) 45



2. The equations 2x-5y=9 and 8x-20y = 36 have:
(a) No common solution
(b) Exactly one common solution
(c) Exactly two common solution
(d) More than two common solution

3. It takes 15 sec for a train travelling at speed of 60 kmph to cross entirely another train half of its length and travelling in opposite direction at 48 kmph. If first train passes a bridge in 51 sec, the length of the bridge is-
(a) 550 m
(b) 450 m
(c) 500 m
(d) 600 m

4. 12 men can complete a work in 10 days, 20 women can complete some work in 12 days. 8 men and 4 women started working and after nine days 10 more women joined them. How many more days will they now take to complete the remaining work?
(a) 2 days
(b) 5 days
(c) 8 days
(d) 10 days

5. The Delhi-Jaipur Express train can move at 45 kmph without its wagons and the speed is diminished by a constant rate that varies as the square root of the number of wagons attached. If speed of trains is 30 kmph with 9 wagons, what is the maximum number of wagons that can be attached to move train?
(a) 63
(b) 64
(c) 80
(d) 81

6. A sum of Rs. 1400 is divided amongst A, B, C, D such that A’s share : B’s share = B’s share : C’s share = C’s Share : D’s Share = 3 : 4. How much is C’s share?
(a) Rs.72
(b) Rs.288
(c) Rs.216
(d) Rs.384

7. In a 100 meter race, if A gives B a start of 20 m, then A wins the race by 5s. If A gives B a start of 40 m; the race ends in a dead heat. How long does A take to run 200 m?
(a) 10 s
(b) 20 s
(c) 30 s
(d) 40 s

8. A man and a woman 81 miles apart from each other, start travelling towards each other at the same time. If the man can covers 5 miles/hr and the woman ca 4 miles/hr then, how far will the woman have travelled when they meet?
(a) 27
(b) 36
(c) 45
(d) None of these

9. When 40 % of a number is added to 42, the result is the number itself. Then the number is–
(a) 105
(b) 72
(c) 70
(d) 82

10. 6% more is gained by selling a coat for Rs. 1425 than by selling it for Rs. 1353. The CP of coat is–
(a) Rs. 1000
(b) Rs.1250
(c) Rs.1500
(d) Rs.1200



ANSWERS KEY:
1- (d)
Let the number of boys = x
and number of girls = 85-x
so,
x*4 + (85-x)*5
x = 45
2- (d)
3- (a)
Length of longer train
4- (a)
5- (c)
6- (d)
7- (c)
8- (b)
9- (c)
10-(d)

No comments:

Post a Comment