Cognizant Previous Years Question Bank 6

Find solutions for all the questions at the end of each set:

Set A



1. What percentage is equivalent to 7/8?
(a) 87.5%
(b) 87%
(c) 86.5%
(d) 82.5%

2. 45% of what number is 36?
(a) 80
(b) 70
(c) 84
(d) 85

3. If the price of one kg of wheat is increased by 12.5% the increase in Rs. 25. Find the original and new price of wheat per kg:
(a) Rs. 250
(b) Rs. 240
(c) Rs. 200
(d) Rs. 210

4. Due of fall in manpower, the production in a factory decrease by 20% By what per cent should the working hour be increased to restore the original production?
(a) 33 1/3
(b) 40
(c) 25
(d) 31 1/3

5. Two numbers are respectively 20% and 50% more than a third. What percentage is the first of the second?
(a) 90%
(b) 80%
(c) 75%
(d) 30%

6. A man loses 12.5% of his money and, after spending 70% of the remainder, he is left with Rs. 210. How much had he at first?
(a) Rs. 150
(b) Rs. 500
(c) Rs. 100
(d) Rs. 800

7. A man deposited 50% of the initial amount to his locker. And again after some times he deposited 20% of the increased amount. Now the amount becomes Rs. 18,000. How much was the initial amount :
(a) Rs. 10000
(b) Rs. 15000
(c) Rs. 12000
(d) Rs. 18000

8. A man had Rs. 4800 in his locker two years ago. In the first year, he deposited 20% of the amount in his locker. In the second year, he deposited 25% of the increased amount in his locker. Find the amount at present in his locker:
(a) Rs. 7000
(b) Rs. 7500
(c) Rs. 8000
(d) Rs. 7200

9. If the annual increase in the population of a town is 4% and the present number of people is 15,625. What will the population be in 3 years?
(a) 17575
(b) 16576
(c) 17576
(d) 15576

10. The population of a town is 80000. If the females increases by 6% and the males by 10% the population will be 86000.Find the number of males in town:
(a) 18000
(b) 30000
(c) 26000
(d) 24000

Answers Key:
1)a
2)a
3)c
4)c
5)b
6)d
7)a
8)d
9)c
10)b


Find solutions for all the questions at the end of each set:

Set B



1. The tax on commodity is diminished by 20% and its consumption increases by 15%. Find the effect on revenue.
(a) Decrease by 18%
(b) Decrease by 8 %
(c) Decreased by 4%
(d) Decreased by 12%

2. A Candidate scores 25% and fails by 30 marks, while another candidate who scores 50% marks, gets 20 marks more than the minimum required marks to pass the examination. Find the maximum marks for the examination.
(a) 200
(b) 120
(c)  300
(d) 350

3. A man spends 75% of his income. His income increases by 20% and his expenditure also increases by 10%. Find the percentage increase in his saving.
(a) 30%
(b) 50%
(c)  80%
(d) 100%

4. A solution of salt and water contains 15% salt by weight. Of it 30 Kg water evaporates and the solution now contains 20% of salt. Find the original quantity of solution.
(a) 150 kg.
(b) 110 kg
(c)  120 kg
(d) 100 kg

5. In a library, 20% of the books are in Hindi. 50% of the remaining are in English and 30% of the remaining are in French. The remaining 6300 books are in regional languages. What is the total number of books in library?
(a) 22500
(b) 32500
(c)  22530
(d) 25500


6. In an examination the percentage of students qualified to the number of students appeared from school ‘A’ is 70%. In school ‘B’ the number of students appeared is 20% more than the students appeared from school ‘A’ and the number of students qualified from school ‘B’ is 50% more than the students qualified from school ‘A’. What is the percentage of students qualified to the number of students from school ‘B’?

(a) 87.5%
(b) 75%
(c)  85.5%
(d) 77.5%


7. Wheat is now being sold at Rs. 25 per kg. During last month its cost was Rs. 21 per kg. Find by how much per cent a family should reduce its consumption, so as to keep the expenditure the same.

(a) 10%
(b) 16%
(c) 15%
(d) 25%

8. In an examination 30% of the students failed in Math, 25% of the students failed in English, 40% of the students failed in Hindi. If 15% of the students failed in Math and English, 20% of the students failed in English and Hindi, 25% of the students failed in Math and Hindi and 10% of the students failed in all the three subjects Math, English and Hindi, then find the percentage of students who passed in all three subjects.
(a) 50%
(b) 65%
(c) 55%
(d) 45%

9. In a recent survey 25% houses contained two or more people. Of those houses containing only one person 20% were having only a male. What is the percentage of all houses which contain exactly one female and no males?
(a) 50%
(b) 60%
(c) 55%
(d) 45%


10. Weight of two persons A and B are in the ratio of 3 : 5. A’s weight increases by 20% and the total weight of A and B together becomes 80 kg, with an increase of 25%. By what percent did the weight of B increase?

(a) 28%
(b) 22%
(c) 58%
(d) 18%


Answer Key:
1. b
2. a
3. b
4. c
5. a
6. a
7. b
8. c
9. b
10.a

No comments:

Post a Comment