Cognizant Previous Years Question Bank 5

Find solutions for all the questions at the end of each set:

Set A


QUANTITATIVE QUIZ FOR SSC CHSL EXAM
1. If the diagonals of a rhombus are 24 cm and 10 cm, what will be its perimeter :
(a) 42 cm   
(b) 64 cm
(c) 56 cm   
(d) 52 cm

2. Which of the following fractions is greater than 3/5 and less than 6/7:
(a) 7/8   
(b) 1/3
(c) 2/3   
(d) 1/2
 


3. The average mathematics marks of two Sections A and B of Class IX in the annual examination is 74. The average marks of Section A is 77.5 and that of Section B is 70. The ratio of the number of students of Section A and B is :
(a) 5 :  6   
(b) 7 : 7
(c) 8 : 7   
(d) 6 : 7

4. The diameter of a wheel is 98 cm. The number of revolutions in which it will have to cover a distance of 1540 m is :
(a) 400   
(b) 600
(c) 500   
(d) 1000

5. A work can be finished in 16 days by twenty women. The same work can be finished in fifteen days by sixteen men. The ratio between the capacity of a man and a woman is :
(a) 2 : 4   
(b) 4 : 3
(c) 2 : 3   
(d) 3 : 6

6. A hill and a tower are standing on the same plane. The angle of elevation of top of the hill at the foot of the tower is 60 degree, and the angle of top of the tower from the foot of the hill is 30 degree. If the height of tower is 50m. High find the height of the hill :
(a) 120 m  
(b) 150 m
(c) 175  
(d) 200 m

7. Rahil took a bus from home to market, that travels at 40 kmph. While walking back at 4 kmph, halfway through, he suddenly realized he was getting late and he cycled back the remaining distance in 30 kmph. Find the average speed:
(a) 6.5 kmph    
(b)12.0 kmph   
(c)28.5 kmph      
(d) none of these

8. X,Y and Z together earn Rs.1620 in 9 days. X and Z can earn Rs.600 in 5 days. Y and Z in 7 days can earn Rs.910. How much amount does Z can earn per day:
(a) 20 Rs.  
(b) 30 Rs.
(c) 70 Rs.  
(d) 40 Rs.

9. If the length of a rectangle park is halved and its breadth is tripled, what is the percentage change in its area:
(a) 20% increase  
(b) 20 % decrease
(c) 50 % decrease   
(d) 50% increase

10. Evaluate  (3.82 *3.82 −1.22*1.22 )/  (3.8−1.2)
(a) 2.5   
(b) 3.5
(c) 5   
(d) None of these

ANSWER KEY:

1. D
2. C
3. C
4. C
5. B
6. B
7. B
8. C 
9. D
10. C



Find solutions for all the questions at the end of each set:

Set B


1. 47 is added to the product of 71 and an unknown number. The new number is divisible by 7 giving the quotient 98. The unknown number is a multiple of :
(a) 2   
(b) 5
(c) 7   
(d) 3



2. The sum of two numbers is 5760. And their difference is equal to one -third of the greater number. What is the greater number?
(a) 3450   
(b) 3456
(c) 3475   
(d) 3500

3.The least positive integer that should be subtracted from 3011 x 3012 so that the difference is a perfect square is :
(a) 3009   
(b) 3010
(c) 3011   
(d) 3012
4. If 6 men or 12 women can do a piece of work in 32 days, in how many days 48 men and 32 women will do the same piece of work?
(a) 4 days    
(b) 8 days
(c) 6 days    
(d) 3 days

5. If 50% of (x - y) = 20% of (x + y), then what percent of x is y?
(a) 250/7 %   
(b) 300/7 %
(c) 150/7 %   
(d) 42%

6. In a school 70% of the students are girls. The number of boys are 510. Then the total number of students in the school is:
(a) 850    
(b) 1700
(c) 1830    
(d) 2000

7. Rs.460 was divided among 41, boys and girls such that each boy Rs.12 and each girl got Rs.8. What is the number of boys?
(a) 33   
(b) 30
(c) 36   
(d) 28

8. Mr. Thomas invested an amount of Rs. 13,900 divided in two different schemes A and B at the simple interest rate of 14% p.a. and 11% p.a. respectively. If the total amount of simple interest earned in 2 years be Rs. 3508, what was the amount invested in Scheme A?
(a) Rs. 6400   
(b) Rs. 7200
(c) Rs. 6500   
(d) Rs. 7500

9. A sum of money amounts to Rs.9800 after 5 years and Rs.12005 after 8 years at the same rate of simple interest. The rate of interest per annum is :
(a) 10 %   
(b) 12%
(c) 8 %   
(d) 5.5 %

10. In a competitive examination in State A, 6% candidates got selected from the total appeared candidates. State B had an equal number of candidates appeared and 7% candidates got selected with 80 more candidates got selected than A. What was the number of candidates appeared from each State?
(a) 9000   
(b) 6000
(c) 8000   
(d) 12000

Answers key:
1. d
2. b
3. c
4. d
5. b
6. b
7. a
8. d
9. b
10. c

No comments:

Post a Comment