Cognizant Previous Years Question Bank 2

Find solutions for all the questions at the end of each set:

Set A


1. A person ordered 4 shirts of brand A and some shirts of brand B. The price of one shirt of brand A was twice that of brand B. When the order was executed, It was found that the numbers of the two brands has been interchanged. This increased the bill by 40%. The ratio of the number of brand A shirts to that of brand B shirts in the original order was
(a) 1 : 2
(b) 1 : 3
(c) 1 : 4
(d) 1 : 5

2. By selling an article at 3/4th of the marked price, there is a gain of 25%. The ratio of the marked price and the cost price is
(a) 5 : 3
(b) 3 : 5
(c) 3 : 4
(d) 4 : 3

3. By selling an article at 2/5 of the marked price, there is a loss of 25%. The ratio of the marked price and the cost price of the article is
(a) 2 : 5
(b) 5 : 2
(c) 8 : 15
(d) 15 : 8

4. By selling 144 hens, Mahesh suffered a loss equal to the selling price of 6 hens. His loss percent is 
(a) 4%
(b) 5%
(c) 3%
(d) 6%

5. When the price of fans was reduced by 20%, the number of fans sold increased by 40%. What was the effect on the sale proceeds?
(a) 12% increase
(b) 14% decrease
(c) 16% increase
(d) 18% decrease

6. When the price of a toy was increased by 20%, then number of toys sold was decreased by 15%. The effect on the sale proceeds of the toy is
(a) 4% increase
(b) 2% decrease
(c) 2% increase
(d) 4% decrease

7. Rahul bought two cycles for a total sum of  Rs.1,500. He sold one cycle at 20% loss and the other cycle at 20% gain. If the selling price of both the cycles is the same, find the cost price of the two cycles.
(a) Rs. 750 each
(b) Rs. 550, Rs. 950
(c) Rs. 500, Rs. 1,000
(d) Rs. 600, Rs. 900

8. X sells two articles for  Rs.4,000 each with no loss and no gain in the interaction. If one was sold at a gain of 25% the other is sold at a loss of 
(a) 25%
(b) 18(2/9)%
(c) 16(2/3)%
(d) 20%

9. The cost of a piece of diamond varies with the square of its weight. A diamond of  Rs. 5184 value is cut into 3 pieces whose weights are in the ratio 1 : 2 : 3. Find the loss involved in the cutting.
(a) Rs. 3068
(b) Rs. 3088
(c) Rs. 3175
(d) Rs. 3168

10. A trader has a weighting balance that show 1200 gm for a kilogram. He further marks up his cost price by 10%. Then the net profit percentage is
(a) 32%
(b) 23%
(c) 31.75%
(d) 23.5%


Answers and Solution:
1 (b)
Let the number of brand B was n.
If price of one shirt of brand B was Rs. x
so price of n shirts of brand B = Rs. n x
and Price of 4 shirts of brand A = 4*2x = 8x
so original bill = Rs.(8x+nx)
but after interchange the number of the brands the bill = (2nx+4x)
so (8x+nx)*140/100 = (2nx=4x)
so x(8+n)7/5 = x(2n+4) => (8+n)*7 = (2n+4)*5
so 56+7n = 10n+20 => 3n = 36 => n=12
so Ratio between A and B = 4:12 = 1:3

2 (a)
If the marked price of an article is x
Then selling price = Rs.3x/4
so cost price*125/100 = selling price
so cost price*5/4 = 3x/4 => cost price = 3x/5
so marked price : cost price = x : 3x/5 = 1: 3/5 = 5:3
3 (d)
4 (a)
5 (a)
6 (c)
7 (d)
8 (c)
9 (d)
10 (a)



Find solutions for all the questions at the end of each set:

Set B


1.A  man  covers  a distance  on  scooter. Had  he  moved  3km/h  faster  he  would have taken  40 min less. If he had moved 2km/h slower he would have taken 40  min more. The distance is?
(a) 40   
(b) 50
(c) 45 
(d) 80

2.The price of an article is reduced by 25% but the daily sale of the article is increased by 30%. The net effect on the daily sale receipts is 
(a) 2 1/2% increase   
(b) 2 1/2% decrease 
(c) 2% increase   
(d) 2% decrease 

3.A number is increased by 20% and then it is decreased by 10%. Find the net increase or decrease per cent. 
(a) 10% increase   
(b) 10% decrease 
(c) 8% increase   
(d) 8% decrease 

4. A district has 64000 inhabitants. If the population increases at the rate of 2 1/2% per annum, the number of inhabitants at the end of 3 years will be 
(a) 70000   
(b) 69200
(c) 68921   
(d) 68911

5.The value of a machine depreciates every year by 10%. If its present value is Rs. 50,000 then the value of the machine after 2 years is _____.  
(a) Rs.40,050  
(b) Rs. 45,000
(c) Rs. 40,005  
(d) Rs.40,500

6. The cost of an apple is twice that of a banana and the cost of a banana is 3/4 of guava . If the cost of each type of fruit increases by 10%, then the percentage increase in the cost of 4 bananas, 2 apples and 3 guavas is 
(a) 10%   
(b) 12%
(c) 16%   
(d) 18%

7. Out of 2500 people, only 60% have the saving habit. If 30% save with bank, 32% with post office and the rest with shares, the number of shareholders are 
(a) 450   
(b) 570
(c) 950   
(d) 1250
 
8.A and B are two fixed points 5 cm apart and C is a point of AB such that AC is 3 cm. If the length of AC is increased by 6%, the length of CB is decreased by 
(a) 6%   
(b) 7%
(c) 8%   
(d) 9%
    
9. A man had a certain amount with him. He spent 20% of that to buy an article and 5% of the remaining on transport. Then he gifted ` 120. If he is left with ` 1,400, the amount he spent on transport is 
(a) Rs. 76   
(b) Rs. 61
(c) Rs. 95   
(d) Rs.80
 
10. For every set of 19 kites sold, a vendor gives 1 kite extra, free of cost. In order to give a discount of 10%, the number of extra kites he should give in a sale of 27 kites to the nearest integer is 
(a) 3   
(b) 6
(c) 7   
(d) 8

Answers:-
1.(a)
2.(b)
3.(c)
4.(c)
5.(d)
6.(a)
7.(b)
8.(d)
9.(d)
10.(a)

No comments:

Post a Comment