Cognizant Previous Year Placement Paper - I

AMCAT - CTS


Amcat-Q1. The probability that a student passes Subject A, B or C is 98%. The probability that he or she passes A is 41%, B is 59%. The probability that he or she passes A and C is 25% and B and C is 20%. The probability that he or she passes all the 3 subjects is 14%. What is the probability that he or she passes subject C?

Ans. 29



Amcat-Q2.   Ritu has 3 shirts in shades of red, 4 in yellow shades and 5 in green shades . Three shirts are picked at random . the probability that all of those are in red shades is :


Ans.  Probability of picking red shirt is 3/12.  Hence 3/12*3/12*3/12=1/64


Amcat-Q3.   sangeeta invested rs.20,000 at 8 % per annual . if the interest is compounded half yearly , then total interest earned by sangeeta at the end of the year is:


Ans.  1632



Amcat-Q4.   What is the next number of the following sequence. 1,3,4,5,10,9,19,15,.....

Ans.  31,23

         first part-1,4,10,19

         1+3=4

         4+6=10

         10+9=19

         19+12=31(3,6,9,12 are the multiples of 3)

         second part

         3,5,9,15

         3+2=5

         5+4=9

         9+6=15

        15+8=23(2,4,6,8 are the multiples of 2)



Amcat-Q5. The difference between a discount of 35% and two successive discounts of 20% and 20% on a certain bill was Rs. 22. Find the amount of the bill.

 (1) Rs. 1100

(2) Rs. 200

(3) Rs. 2200

(4) Data inadequate


Answer : 3) Rs. 2200



Amcat-Q6. A & B have two children E and F.T is tho only son of F.S is the spouse of E.Q is brother of T.How is Q related to S??

Son

Uncle

Nephew

Aunt


Answer : Son


Amcat-Q7. Lakshmi is mother in law of surabhi who is sister in law of dilip.rajat is father of raman.the only brother of dilip.how lakshmi is related to dilip

a)mother

b)aunt

c)wife

d)mother in law


Answer : mother in law


Amcat-Q8. 6:60::120:?

a)240

b)12

c)48

d)210

e)336


Answer : e) 336



Amcat-Q9. If A # B means A is father of B; A $ B means A is mother of B, A @ B means A is sister of B, then how is B related to X in X $ K # A @ B?

 a) Grandson

 b) Grand-daughter

 c) Nephew

 d) Data Inadequate


Answer : d


Amcat-Q10.  Appeal: Refusal :: ?

a) Obesity: Over-eating

b) Deny : Affirmation

c) Try : Failure

d) Struggle : Victory

e) Examination : Passing


Answer: c

Amcat-Q11. A is started at noon at by 10 min past 5.the hour hand has turned through?

a) 145 degree

b) 150 degree

c) 155 degree

d) 160 degree


Answer : c) 155 degree



Amcat-Q12. Statements: Some dogs are bags. No bag is lion. All rooms are lions.

Conclusions: I. Some rooms are bags. II. Some dogs are lions. III. Some rooms are dogs.

a) All follows

b) Only I follows

c) Only II follows

d) Only III follows

e) None of these follows


Answer:  e


Amcat-Q13. pick one odd word from these words

1.fair

2.pair

3.hair

4.chair


Answer: chair

as other words are having 4 letters only, But chair has 5 letters.



Amcat-Q14. Express 4.33333 in p/q form

Answer: 4.33333 can be written as

                4+(1/3) since 1/3=.33333

                so the answer is 13/3


Amcat-Q15. P is the daughter of Q. R is the brother of P. S is the father of R. how is Q related to S ?

Answer: Q is the wife of s.



Amcat-Q16. A person wanted to withdraw X rupees and Y paisa from the bank. But cashier made a mistake and gave him Y rupees and X paisa. Neither the person nor the cashier noticed that. After spending 20 paisa, the person counts the money. And to his surprise, he has double the amount he wanted to withdraw.

Find X and Y. (1 Rupee = 100 Paisa)


Answer :

he wants to withdraw x rupee and y paisa

but he obtained y rupee and x paisa after spending 20 paisa remaining amount = y rupee and (x-20) paisa

it is given that y rupee (x-20) paisa = 2(x rupee y paisa)

on comparison we get y = 2x and x-20 = 2y but on solving we shall get x as a negative number which is a contradiction

an other case is also possible

y rupee (x-20) paisa = 2(x rupee y paisa)

so y rupee (x-20) paisa = 2(x rupee) 2(y paisa)

or y rupee (x-20) paisa = (2x+1) rupee (2y-100) paisa

y = 2x+1, x-20 = 2y-100

on taking y = 2x+1 in second equation, we get x-20 = 2(2x+1)-100

or x-20 = 4x+2-100 or 3x = 78 or x = 26, y = 53


Amcat-Q17.Two train each 500 m long, are running in opposite directions on parallel tracks. If their speeds are 45 km/hr and 30 km/hr respectively, the time taken by the slower train to pass the driver of the faster one is

A. 50 sec

B. 58 sec

C. 24 sec

D. 22 sec


Answer: C


Amcat-Q18. How many seconds will a 500 meter long train moving with a speed of 63 km/hr, take to cross a man walking with a speed of 3 km/hr in the direction of the train ?

A. 42

B. 50

C. 28

D. 30


Answer: D


Amcat-Q19. Integer x = 40, y = 35, z = 20, w = 10

Comment about the output of the following two statements:

print x * y / z - w

print x * y / (z - w)

A) Differ by 80

B) Same 

C) Differ by 50

D) Differ by 160


Answer : A


Amcat-Q20. If HARD is coded as 1357 and SOFT is coded as 2468, what will 21448 stand for?

A) SHAFT

B) SHORT

C) SHOOT

D) SHART


Answer :  C

No comments:

Post a Comment