Wednesday, 26 October 2016

Cocubes Questions Quants from Previous Year Questions 7

126. what will be unit’s digit in the result of the expression 365 * 653 *95 ?
A. 6      B. 2    C.3    D.7
Ans: 2

127. if x and y throw a pair of dice alternately .x wins if the throws 4 before y throws 5 and y wins. If she throws 5 before x throws 4. Find y’s chance of winning if x makes the first throw
A.1/3     B.1/2     C.5/11    D.5/12

128. A train 1200m long crosses a platform in 1.5 min at a speed of 54 kmph . what is the length of the platform?
A.150m    B.120m    C.175m   D.100m
Ans: A

129. a cow gives 4 liters of milk daily ,but this is only (1/3)rd of what  a herd of cows gives daily.if 24 liters of milk is collected in 2 days ,the number of cows in the herd is
A. 6    B. none of the mentioned options    C. 3   D. 2
Ans: 3

130. if (x+1/X) = 6, the value of (X5+1/x5) is
A.7302    B. 5473    C. 6726
Ans: . Shortcut : let (x+1/x) = a
Then (x5+1/x5) = a5-5a3+5a
So answer : 6726

131. two trains of the same length but with different speeds pass a static  pole in 4 sec and 5 sec respectively. In what time will they cross each other .when they are moving in the same direction?
A.3.22 sec     B. 4.98 sec     C. 4.44 sec    D. 4.22 sec
Ans: Same direction : relative speed is s1-s2
Opposite Direction: relative speed is : s1+s2
S1= l/4
S2=l/5
Same direction: time= distance/speed
=2l/s1-s2;
Substitute s1 and s2 values in above equation, we get 40 seconds
But no option contains this answer.
Assuming that given question is for opposite direction then we get answer as 4.44 sec.
So choose 4.44 seconds as answer

132. A person covers a distance in 40 min .if he runs at a speed 45 kmph on a average . find the speed at which he must run to reduce the time of journey to 30 min
A. 40 kmph    B. 30 kmph    C. 50 kmph    D. 60 kmph
Ans: 40 * 45 = 30 * x;
Find x value .
Ans: 60

133. a sum of RS. 5000 was divided among P,Q and R in the ratio 2:3:5. If the amount of RS.500 was added to each ,what will be their new ratio ?
A. 3:4:6     B. 3:5:4     C. 3:4:5    D. 2:3:4
Ans: Divide 5000 in the ratio of 2:3:5 then 1000, 1500, 2500
Add 500 to 1000, 1500 and 2500 then 1500: 2000: 3000
3:4:6

134. there are two vessels which are filled with milk of two quantities worth RS.10 per litre and RS. 11 per litre .in what approximate ratio these two be mixed to get a new quality of milk of worth RS.10.6 litre?
A. 1:3    B. 1:2    C. 2:3    D. 2:1
Ans: 10 * x  + 11 * y  = (x+y) * 10.6  ( Assume x & y quantity in vessels 1 & 2 respectively )
Solve for x/y = 2:3

135. A man walking with a speed of 5kmph reaches his target 5min late. If he walks at a speed of 6kmph, he reaches on time. Find the distance of the target from this house.
2.5km    3km    1.5km   4km
Ans: distance= 5 * (t+5/60)
Distance = 6* t
Equate above two equations
t=5/12
distance = 6*(5/12) = 2.5 km

136. If m=3-2 , then the value of -(1/ ) is:
1    2    2      -1
Ans: . -(1/ ) = x
Squaring on both sides
m+1/m-2=x2
so x=2

137. If radius of circle is increased by 5% then the percentage increase in its area is:
8.25%    10.25%     25%   9.32%
Ans: let’s original radius is 100
Then new radius is 105
Original area= Pi*100*100 = x
New area is = Pi*105*105 = y
%increase= ((y-x)/x)*100
Ans= 10.25

138. What is the total number of ways of selecting at least one object from 2 sets of 10 distinctly different objects?
220-1    100    (210-1)2    120

139. Read the info given below and answer the question that follow:
(a$b)=(a+b)/2
(a&b)=(a2-b2)
(a?b)=(a-b)/2
What will be the value of((a$b)/(a&b))2-(a$b)(a?b) at a =4 and b=6?
95/16    65/16     31/16     81/16
Ans: 81/16

140.  Determine the speed of train of length 180cm if it crosses a pole in 5 sec.
190kmph    135.8kmph    129.6kmph   150.5kmph
Ans: 129.6 kmph

141. A certain number of men can do a work in 75days. If there were 6more men, it could be completed in 15 days less. How many men were there in the beginning?
30 men    27 men   24 men  21 men
Ans:  x * 75 =(x+6) * 60
Find x.

Ans= 24


<< 
Previous || Set 7 || Set 8 || Set 9 || Set 10 || Set 11 || Set 12 || Next >>

Related Pages:

Cocubes Computer fundamentals Questions


Cocubes English Questions

Cocubes Reasoning(Analytical) Questions

Cocubes Coding questions



1. Reverse array
2. Second Largest Number
3. Find sum leaving row and column  

No comments:

Post a Comment