Wednesday, 26 October 2016

Cocubes Questions Quants from Previous Year Questions 4

61. Henna invested Rs.5000 at 12% simple interest p.a.the interest she will receive after 2 years is:
A. Rs.800     B.  Rs.1000    C.   Rs.600     D.  Rs.1200
Ans: (5000*12*12)/100= 1200

62.A bag contains 3 red,5yellow and 4 green balls.3 balls are drawn randomly,what is the probability that the ball drawn contains no yellow ball?                       A. 9/44     B.  37/44     C.  43/44    D.    7/44
Ans:
Probability = 35/12C3 =7/44

63. If a2+b2-4(a+b)= -8,then the value of (a-b) is:                  
A.   4         B.   0       C.    2          D.    8

64. A lent Rs.600 to b for  2 years and Rs.150 to C for 4 years and receive all together Rs.90 as both as interest.Find the rate of interest.                  
A.  4%p.a     B. 2%p.a     C. 5%p.a     D. 3%p.a
Ans: 5%

65. If the perimeter and the diagonal of a rectangle is 18 cm and √41 cm respectively.Calculate the area of the rectangular field.        
A. 25 cm2     B. 29 cm2    C. 18 cm2     D. 20 cm2
Ans:
2(a+b) = 18
(a+b)=9
√ (a2 + b2 ) = √41
(a+b)2 = a2+b2 + 2ab
ab=20

66.  A,B, and C enter into a partnership and their shares are in the ratio 1/2 : 1/3 : 1/4.After 2 months,A withdraws half of his capital and after 10 months,a profit of RS. 378 is divied among them. What is B’s share?
A.  Rs.144     B.   Rs.156     C. Rs.166     D.   Rs.129

67. If a:b =4:1,then √(a/b)+ √(b/a) is :
A. 1    B. 4/5     C.  None of the mentioned options     D. 5/4
Ans: 5/2
68. A cube is given with an edge of 12 units.It is painted on all faces and then cut into smaller cubes of edge of 4 units.How many cubes will have 2 faces painted?
A.  8    B.   12    C.  0    D.   2

69.Find the area of Rhombus one of whose diagonals measures 8 cm and the other 10 cm.
A. 47 cm2     B. 34cm2    C. 40 cm2    D. 64cm2

70. Rs 5000 was divided among 5 men, 6 women and 5 boys, such that the ratio of the shares of men, women and boys is 5:3:2 what is the share of the boy?
a. 200    b. 100    c. 250     d. 150
Ans: 200
The ratio of shares of groups of men, women and boys = 5 :3 :2
So share of boys is = (2/10)*5000 = 1000
Share of a boy= 1000/5 = 200


71. If 28 Men working 6 hours a day can finish a work in 15 days. In how many days can 21 men working 8 hours per day will finish the same work?
a. 24 days   b. 21 days  c. 18 days   d. 15 days
Ans: 15 days
Work = 28 * 6 * 15 --- (1)
Work = 21 * 8 * x  -- - (2)
Equating (1) and (2)
28 * 6 * 15 = 21 * 8 * x
X= 15

72. A train is running at the rate of 60 kmph. A man is also going in the same direction on a track parallel to the rails at a speed of 45 kmph. If the train crosses man in 48 seconds, the length of the train is?
a. 50m   b.  150m c. 100m  d. 200m
Ans: 200 m
Speed = distance/time;
Distance= speed * time
= (60-45) * 48 * ( 5/18)    ( relative speed in same direction is s1-s2 and kmph to m/sec 5/18)
= 200m

73. Find the last two digits of the expansion (212n-64n) when n is a positive integer?
a. 5   b. 11   c. 10   d. 00
Ans: 00
Assume n=1
Then answer is 00

74. Read the information given below and answer the questions that follow
(a$b) = (a+b)/2
(a&b) = (a2-b2)
(a?b)=(a-b)/2
What is the value of [(22$4)&(25?15)]?
a.       154   b. 144   c. 112   d. 125

Ans: 144
75. Which of the following graph indicates the graph of {(sin t, cos t):- π/2≤t≤0} in xy-plane?



a.       D   b. C   c. B   d. A
Ans:  B
When t = -90 then (sin t, cos t) = (-1,0)
When t=0 then (sin t, cos t) = (0,1)
Plot above two points in x-y plane.
Answer: Option (C)

Ans:  B
When t = -90 then (sin t, cos t) = (-1,0)
When t=0 then (sin t, cos t) = (0,1)
Plot above two points in x-y plane.
Answer: Option (C)

76. There are 4 boys and 3 girls. They sit in a row randomly, what is the probability  that all the girls are together?
a. 1/14    b. 3/14   c. 2/14   d. 5/14
Ans: 2/14
Probablity = (favourable cases / total cases)
Favourable cases = girls together.
= 4 boys + 1 ( assume 3 girls as 1 ) = 5! * 3! ( girls can be arranged in 3! Ways)
Total cases = 7!
So probability= (5! * 3!)/7! = 1/7

77. The simple interest on Rs. 4,500 for 4 years at 15% p.a is:
a. Rs. 2700   b.Rs. 2500   c. Rs. 2300   d. Rs. 3000
Ans: 2700
Simple interest = (P * T * R )/ 100
Ans: 2700



78.  A rectangular grassy plot is 112 m by 78 m. It has a gravel path 2.5 m m wide all around it on the inside. Find the area of the path
a. 952 m2   b. 926 m2  c. 912 m2    d.950 m2
Ans: 925 m2

This question is very very important

Area of the path = (112*78) – (73 * 107) = 925m2

79. A cone of height 21 cm has a volume of 2200 cm3. Determine the base radius of the cone
a. 2.5 cm   b. 10 cm  c. 7.5 cm  d. 5 cm
Ans: 10 cm
 Volume of cone = (1/3) Pi * r2 * h  = 2200
r=10 cm

80.  what is the radius of the circular plate of thickness 1cm made by melting a sphere of radius 3cm?
   A. 6 cm    B. 5 cm  C . 4 cm  D.7 cm
Ans: 6 cm
Volume of a sphere = (4/3) * pi * r3    --(1)  ( here r =3cm)
Volume of circular plate of thickness 1 cm is  = pi * r2 * h    -- (2)  ( here h=1cm that is thickness )
Equating (1) and (2)
r=6cm


<< 
Previous || Set 1 || Set 2 || Set 3 || Set 4 || Set 5 || Set 6 || Next >>

Related Pages:

Cocubes Computer fundamentals Questions


Cocubes English Questions

Cocubes Reasoning(Analytical) Questions

Cocubes Coding questions

1. Reverse array
2. Second Largest Number
3. Find sum leaving row and column  

No comments:

Post a Comment