Wednesday, 26 October 2016

Cocubes Preassess Analytical reasoning questions - 1

1.pointing to a man ,Shailesh said”his father is the only son of my father “. How is Shailesh related to man?
a.son     b. brother   c.father   d. grand father

ans: Father

2.Read the following information carefully and answer the following questions.
8 friends are sitting around a round table facing the centre. Tisha is the only one sitting between Harish and Tanvi.Karuna and Tanvi are not neighbours.Kavitha and Dinesh sit together. Yash is the only one sitting between Supreeth and KarunaKavitha is sitting to the left of Supreeth.
Question: who is sitting opposite to Kavitha?
a.Tisha     b.Harish   c.Dinesh    d.Tanvi

ans:Harish


3.Below is/are the given statement/s followed by two statements numbered 1 and 2.You have to take the given statements to be true even if they seem to be at variance with commonly known facts and decide which of the following conclusions follow(s) from the given statement/s disregarding commonly known fact.
Statement(s):
1.Some clips are small
2.All small are big
Conclusions:
1.       All big are small
2.       All small are clips

ans: None of the conclusions can be inferred

4. For  each of the  question that follows the columns A,B and C are linked through a relation, what would be  the missing number in the cell with the question mark?


(Image/Screenshot taken while taking Cocubes Test)


A)75
B)32
C)40       
D)66

C= 7A + 5B
?=56 + 10 = 66
ans:66

Part 2 Question 4


(Image/Screenshot taken while taking Cocubes Test)

A)28
B)44
C)32
D)23

Ans: Not Available, if you solve it please comment the answer below in comment sections :) thanks


5. If in a code language AMARAVATI is coded as ITAVARAMA, then in the same code language JABALPUR will be coded as:    
A)RUPLABAJ
B)RULPABAJ
C)RUPALBAJ
D)RUPLABJA

ans:RUPLABAJ

6. Find the missing term(s) in the series given  below:
0.5,2.5,7.5,?,23.5,34.5,47.5
A)1.5
B)12.5
C)14.5
D)13.5

ans:14.5


7. Find the missing term(s) in the series given  below:
144,73,14,8,236,?   
Ops:
A)120
B)19
C)96
D)118

Ans: Not Available, if you solve it please comment the answer below in comment sections :) thanks

8. Below is/are given statements  followed by conclusions in the options. You have to take the given statement s to be true even if they seems to be variant with the commonly known facts and then decide which of the given conclusions  logically follow(s) from the given statements, disregardingly commonly known   facts.
statements:
most dresses in that shop are expensive.
Ops:
A)There are cheap dresses  also in that shop.
B)Some dresses  in that shop are expensive.
C)Handloom  dresses in that shop are cheap.
D)There are no cheap dresses available in that shop.

ans:Some dresses  in that shop are expensive.


(Image/Screenshot taken while taking Cocubes Test)

A)C
B)A
C)D
D)B

ans: C


10. Which of the following sentences is formed with least number of vowels?
My friend is very reliable.    My sister is very innocent.    My brother is very adamant. My father is very honest.

ans:My father is very honest.

11. Count the number of “q” in the following string
qppqqppqqppppqqqqppqqppqqqpp
16           15           14           12

ans:14

13. In the following string, all the ‘9’ are replaced by ‘2’. Mark the option which contains the resultant string (after the replacement)   9119292287374839272  
A)2112222287374832272
B)2112222287374882272  
C)2112212287374832272
D)2112232287374832272

ans:2112222287374832272

14.  Below is/are given statement/s followed by two conclusions numbered I and II. You have to take the given statement/s to be true even if they seem to be at variance with the commonly known facts and then decide which of the given conclusions logically follow(s) from the given statement/s, disregarding commonly known fact.
Statement(s)
Some clips are small
All small are big
Coclusions:
All big are small
All small are clips
Ops:
A)Only conclusion I follows
B)Only conclusion II follows
C)Neither conclusion I nor conclusion II follows
D)Both conclusion I and conclusion II follows

ans:Neither conclusion I nor conclusion II follows

15. For the statement(s) given below, two conclusions numbered I and II are provided. You have to take the given statement(s) to be true even if seemed to be at variance with the commonly known facts and then decide which of the given conclusions logically follow(s) from the given statement(s), disregarding commonly known fact
Statement(s):
Some students have pencils
Most children have pencils
Conclusions:
Most  students are not children
Few children are students
Ops:
A)Only conclusion I follows
B)Only conclusion II follows
C)Neither conclusion I nor conclusion II follows
D)Both conclusion I and conclusion II follows

ans:Neither conclusion I nor conclusion II follows


17. If A means +, B means _, C means X, D means  /, E means square of , F means Square root of; then determine the value of following expression.
F(E3 A E4) B F(E13 B E12)
25           5              0              15

ans:0



(Image/Screenshot taken while taking Cocubes Test)


18. All the following will make a candidate eligible to get a technical job, except:
The one who is interested in CAT             The one who has cleared telephonic interview
The one who is interested in GATE          The one who has cleared written test

ans:The one who is interested in CAT  

19. In which of the following cases job will not be offered to a candidate?
When percentage of the candidate is grater than 60%          When the percentage of the candidate is less than 60%
When the candidate has cleared the written test             When candidate has cleared the telephonic interview

ans:When the percentage of the candidate is less than 60%

20. What are the minimum number of stages by which a candidate will get offered?
4              5              6              3

Ans: Not Available, if you solve it please comment the answer below in comment sections :) thanks

21. For the given flow chart, in which of the following cases will the recruitment process fail?
If the candidate is not able to clear the written test         If the candidate is interested in GATE
If the candidate is interested in CAT and GATE                   If the candidate is interested in CAT

Ans: Not Available, if you solve it please comment the answer below in comment sections :) thanks

Pages You Must Visit

Cocubes Previous Years Quantitative Aptitude Papers Questions

Cocubes Computer fundamentals Questions

Cocubes English Questions

Cocubes Reasoning(Analytical) Questions

Cocubes Coding questions

1. Reverse array
2. Second Largest Number
3. Find sum leaving row and column  

No comments:

Post a Comment