Capgemini Previous Years Placement Paper with answers 4

Capgemini Previous Placement Paper4

Total Questions: 75 Total Time Limit: 90 minutes
Section 1: Verbal Ability (25 Questions)
Directions (1-5): The passage given below is followed by a set of five questions. Choose the most appropriate answer to each question.
He was a deeply subtle man, I know by now. With such nature it is usually a waste of efforts to fence: the only way to speak face-to-face is to be direct. I said that I had been waiting for news of the Noble Prize and that I was very sorry. He said something to the effect that it would be good to have. Then, quite suddenly, he had a grim chuckle, and launched into an anecdote, possible apocryphal and certainly slanderous, about another unsuccessful candidate – not English speaking – who had been ‘bucking for’ the prize for years and years. He had left nothing to chance. He had known all the right boys (in Frost’s demonology, this probably meant some of the ‘enemies’). He had been told that it was in the bag. The day of the election, he had champagne out on the table. He was waiting for the telephone to ring. There was a long wait. A longer wait, at last the telephone did ring. He hadn’t got it. He was told the name of the winner. It is impossible, he cried. It is impossible. That was all he could think of, Frost said, cheering him up with malice. “He didn’t pretend not to mind”,but it had happened.
After that, he was quite gay. He talked about England. He was sensitive to his audience. So that I was left under the impression that he had been a lifelong Anglophile. When I read his letters and his remarks about ‘the British’ (a term he wouldn’t have used to me) I wasn’t surprised about some thing, but I was by those. May be, as I have suggested, he had some to think better of us. He was enthusiastic about the common language that was essential thing. Then he spoke about what he called the locative in art. Art which meant anything to him was locative, rooted in a place, in the singularities of a place. We had a bit of an argument. Temperamentally, I said, I was on his side. But locative arts need knowledge and patience to understand: that was why cosmopolitan art
1. The author was very sorry that
A) The news of the Noble Prize never reached FrostB) Frost rejected the Nobel Prize
C) Frost did not get the Noble PrizeD) None of the above
Hide Answer Show Solution
Answer: C
2. “He didn’t pretend not to mind”, this means
A) He did mindB) He did not mind
C) He had mixed feelingsD) He showed no feeling
Hide Answer Show Solution
Answer: A
3. “That was all he could think of, Frost said, cheering up with malice”. Here ‘he’ refers to
A) FrostB) the authorC) the unsuccessfulD) None of these
Hide Answer Show Solution
Answer: C
4. The author was left under the impression that Frost had been
A) a great admirer of EnglishB) detested English
C) an avid reader of English worksD) collecting English works
Hide Answer Show Solution
Answer: A
5. “The greatest locative art transcended everything”. We can infer from the passage that
A) Kafka’s or Hemingway’s was locative artB) Jane Austen’s was locative art
C) Frost’s was locative artD) Frost believed that none of these was locative Art
Hide Answer Show Solution
Answer: A
DIRECTIONS for questions 6-7: Each question below, some portion of which is underlined, has four alternatives marked 1, 2, 3 and 4. If the underlined part is incorrect in grammar, usage or sentence construction as required in standard written English, choose the alternative that better replaces it. If correct and no change is required, then write the option‘4’ in the appropriate place on the answer sheet.
6. I request your favour of granting me three days’ leave.
A) yours favour ofB) The favour of yourC) The favour of yoursD) No change
Hide Answer Show Solution
Answer: D
7. I have to look to the word in the dictionary.
A) look overB) look aboutC) look upD) No change
Hide Answer Show Solution
Answer: C
DIRECTIONS for the question 8-9: Given below are the words with spellings. Select the one which you consider to be correctly spelled.
8.
A) annihileteB) annihielateC) annihilateD) anihilate
Hide Answer Show Solution
Answer: C
9.
A) numismaticB) numesmaticC) neumismaticD) neumesmatic
Hide Answer Show Solution
Answer: A
10. From the words given below choose the word which means magical spell or charm
A) IncantationB) ChoraleC) PaeanD) Hymn Chorale
Hide Answer Show Solution
Answer: A
11. Choose the word which means blue stocking?
A) KnowledgeB) UrgencyC) DisappointmentD) Enjoyment
Hide Answer Show Solution
Answer: A
12. Choose the option which uses the correct word meaning ‘scared’:
A) My brother is afraid of cockroaches.B) My brother is fearful of cockroaches.
C) My brother is frightful of cockroaches.D) My brother is feared of cockroaches
Hide Answer Show Solution
Answer: B
13. Suresh has trouble falling or staying asleep. I guess, he suffers from _______.
A) insomniaB) anxietyC) feverD) cough
Hide Answer Show Solution
Answer: A
14. What is the synonym of the word High Hand:
He was a king who ruled his subjects with a high hand.
A) sympatheticallyB) OppressivelyC) DemocraticallyD) Generously
Hide Answer Show Solution
Answer: B
15. Fill in the blank
The ——–and hypnotically soothing voice chanting from Vedas ——-over a flood of old memories.
A) Dulcet, floatedB) Euphonious, glidedC) Melodious, waftedD) Tuneful, drifted
Hide Answer Show Solution
Answer: C
16. A Word in bold letters is given in following questions you are required to mark most synonym of the word as your answer from the choices available.
Take care of what u say! You will have to eat your words!
A) You are not good with your EnglishB) You will have to take back what you have said.
C) You have no eatables to eat.D) None of the above
Hide Answer Show Solution
Answer:NA
17. What is the meaning of the following ?
Wild-goose chase
A) going on a huntB) A hopeless questC) tough competitionD) none of these
Hide Answer Show Solution
Answer: B
18. Select the answer from among the choices, which produces the most effective sentence, one that is clear and exact for the sentence marked in bold.
Terrorist ransacks their homes looking for arms; they brutalize men and insult women.
A) Terrorist ransack their homes looking for armsB) Terrorist ransacks their homes to look for arms
C) Terrorist has ransacked their homes looking for armsD) Terrorist ransacks their home in the look for arms.
Hide Answer Show Solution
Answer:NA
19. They were having __ essential debate on __ role of girl empowerment in __ auditorium.
A) the, the, anB) a, the, theC) a, an, theD) an, the, the
Hide Answer Show Solution
Answer: D
20. Following sentence contains one error in grammar, usage or idiom. The sentences have been broken into four parts. Identify the part containing the error.
A) to abide with these guidelinesB) Companies that are ready
C) will be admitted as members of the ‘Consortium for Social Cause’D) will be admitted
Hide Answer Show Solution
Answer: A
21. A Word in bold letters is given in following questions you are required to mark most synonym of the word as your answer from the choices available.
I racked my brains to solve this difficult sum.
A) I read a lot of books.B) I used my commonsense
C) I consulted several peopleD) I subjected my mind hard thinking
Hide Answer Show Solution
Answer:NA
22. Which sentence is incorrect?
A) laid in our desireB) the solution to all our woes
C) According to BuddhaD) for the fulfilment of our urges
Hide Answer Show Solution
Answer: A
23. In the following question, four similar sentences are given, of which only one is grammatically correct, stylistically elegant and semantically consistent. Identify that sentence.
A) The magistrate observed that though the editor did not violate any rule, his publishing the article would tantamount to libel, as it tarnished the image of the august body.
B) The magistrate observed that though the editor did not violate any law, his publishing the article would be tantamount to slander, as it tarnished the image of the august body.
C) The magistrate observed that though the editor did not violate any law, his publishing the article would be tantamount to slander, as it tarnished the image of the a great body.
D) The magistrate observed that though the editor did not violate any law, his publishing the article would be tantamount to libel, as it tarnished the image of the august body.
Hide Answer Show Solution
Answer:NA
24. In the given sentences find the incorrect one: maybe a part or the whole sentence may be wrong:
1. Even though the newly developed seed did bring in a better crop, the farmers were not specious about the next year.
2. It is easy to explain the preference of aficionados of coffee to Robusta over Arabia.
3. The ‘Padmashri’ was a handsome reward to the distinguished scientist who had worked tiresomely for developing an electronic device for keeping pests away.
A) 1 and 2B) 1 and 3C) 2 and 3D) None
Hide Answer Show Solution
Answer:NA


25. Fill in the blanks:
The argument that the need for a new monetary policy to ———demand outweighs the need to ——budget deficits its persuasive.
A) Assess, minimizeB) Outstrip, eliminateC) Stimulate, controlD) Restraint, Conceal
Hide Answer Show Solution
Answer: C
Section 2: Logical Reasoning(25 Questions)
DIRECTIONS for the questions 26 to 30 : Study the given information carefully and answer the given questions:
Eight people – A, B, C, D, E, F, G and H are sitting around a circular table facing the center, not necessarily in the same order. Three people are sitting between A and D. B is sitting second to the right of A. C is to the immediate right of F. D is not an immediate neighbor of either F or E. H is not an immediate neighbor of B.
26. What is E’s position with respect to G?
A) Third to the leftB) Second tot the rightC) Third to the rightD) Second to the left
Hide Answer Show Solution
Answer: D
27. Four of the following five are alike in a certain way, based on their seating positions in the above arrangement and so form a group. Which one does not belong to the group?
A) GEB) DCC) AFD) AB
Hide Answer Show Solution
Answer: B
28. Who is sitting third to the right of the one who is sitting to the immediate right of H?
A) AB) BC) ED) C
Hide Answer Show Solution
Answer: C
29. Which of the following is true regarding the given arrangement ?
A) E is second to the left of CB) B is an immediate neighbour of G
C) H is an immediate neighbour of AD) D is not an immediate neighbour of H
Hide Answer Show Solution
Answer: B
30. How many people are sitting between H and A when counted from the right side of H?
A) ThreeB) NoneC) More than threeD) Two
Hide Answer Show Solution
Answer: E
31. A, B, C, D, E, F and G are members of a family consisting of four adults and three children, two of whom, F and G are girls. A and D are brothers and A is a doctor. E is an engineer married to one of the brothers and has two children. B is married to D and G is their child. Who is C ?
A) E’s daughterB) F’s fatherC) G’s brotherD) A’s son
Hide Answer Show Solution
Answer: D
32. Appraiser : Building : : Critic : ?
A) BookB) MasterpieceC) JudgeD) Gold
Hide Answer Show Solution
Answer: A
33.Find the odd one out
A) CanoeB) IglooC) YachtD) Raft
Hide Answer Show Solution
Answer: B
34. If clock is called television, television is called radio, radio is called oven, oven is called grinder and grinder is called iron, in what will a lady bake ?
A) RadioB) OvenC) GrinderD) Iron
Hide Answer Show Solution
Answer: C
35. In a family, there are six members A, B, C, D, E and F. A and B are a married couple, A being the male member. D is the only son of C, who is the brother of A. E is the sister of D. B is the daughter-in-law of F, whose huasband has died. How is E related to C ?
A) NephewB) DaughterC) SisterD) Son-in-Law
Hide Answer Show Solution
Answer: B
Study the following pie-chart and the table and answer the questions based on thempieChart
36. If the population of village R in 1997 is 32000, then what will be the population of village Y below poverty line in that year?
A) 14100B) 15600C) 16500D) 17000
Hide Answer Show Solution
Answer: B
37. The ratio of population of village T below poverty line to that of village Z below poverty line in 1997 is:
A) 11 : 23B) 13 : 11C) 23 : 11D) 11 : 13
Hide Answer Show Solution
Answer: C
38.Find the population of village S if the population of village X below poverty line in 1997 is 12160.
A) 18500B) 20500C) 22000D) 26000
Hide Answer Show Solution
Answer: C
39. If in 1998, the population of villages Y and V increase by 10% each and the percentage of population below poverty line remains unchanged for all the villages, then find the population of village V below poverty line in 1998, given that the population of village Y in 1997 was 30000.
A) 11250B) 12760C) 13140D) 13780
Hide Answer Show Solution
Answer: B
DIRECTIONS for the questions 40 to 42 : Study the given information carefully and answer the given questions:
Three men (Tom, Peter and Jack) and three women (Eliza, Anne and Karen) are spending a few months at a hillside. They are to stay in a row of nine cottages, each one living in his or her own cottage. There are no others staying in the same row of houses.
1. Anne, Tom and Jack do not want to stay in any cottage, which is at the end of the row.
2. Eliza and Anne are unwilling to stay besides any occupied cottage..
3. Karen is next to Peter and Jack.
4. Between Anne and Jack’s cottage there is just one vacant house.
5. None of the girls occupy adjacent cottages.
6. The house occupied by Tom is next to an end cottage.
40. Which of the above statements can be said to have been derived from two other statements ?
A) Statement 1B) Statement 2C) Statement 3D) Statement 5
Hide Answer Show Solution
Answer: D
41. How many of them occupy cottages next to a vacant cottage ?
A) 2B) 3C) 4D) 5
Hide Answer Show Solution
Answer: C
42. Which among these statement(s) are true ?
I.Anne is between Eliza and Jack.
II.At the most four persons can have occupied cottages on either side of them. .
III.Tom stays besides Peter.
A) I onlyB) II onlyC) I and III onlyD) II and III only
Hide Answer Show Solution
Answer: C
43. 20 20 17 17 14 14 11 What numbers should come next ?
A) 8 8B) 8 9C) 11 8D) 8 9
Hide Answer Show Solution
Answer: C
44. B7P, D10S, F4V, H13Y, _______
A) J1BB) E0FC) N7DD) P9Q
Hide Answer Show Solution
Answer: A
45. If PRIVATE is coded as 1234567 and RISK is coded as 2398, how is RIVETS coded?
A) 232679B) 243769C) 234769D) 234976
Hide Answer Show Solution
Answer: C
46. Dhanumjay walks 10 m towards the South .Turning to the left ,he walks 20 m and then moves to his right. After moving a distance of 20 m ,he turns to the right and walks 20 m.Finally,he turns to the right and moves a distance of 10 m .How far and in which direction is he from the starting point?
A) 20 m NorthB) 20 m SouthC) 10 m NorthD) 10 m South
Hide Answer Show Solution
Answer: B
47. Among A,B,C,D, B is heavier than A and C but C is taller than him. D is not as tall as C,while A is the shortest. C is not as heavy as A. D is heavier then B but shorter then B but shorter than him. Who is the heaviest?
A) BB) AC) DD) C
Hide Answer Show Solution
Answer: C
48.
Statements:
All parrots are pigeons
Some parrots are crows
Conclusions:
1. Some pigeons are crows
2. All pigeons are crows
3. Some crows are not parrots
4. None of these
A) Only 1 followsB) Only 1,2 and 3 follows
C) Only either 1 or 3 and 2 followsD) Only 1 and 2 follows
Hide Answer Show Solution
Answer: A
49.
Statements: 
All boiling water bubbles
Some boiling water is salty
Conclusions:
1. All salty water things bubble
2. Some salty things bubble
3. Some boiling water does not bubbles
4. All boiling water is salty
A) Only either 1 or 4 followsB) Only either 1 or 4 and 2 follows
C) Only either 1 or 4 and 3 followsD) Only 2 follows
Hide Answer Show Solution
Answer: D
50.
Statements:
All balls are wickets
No wicket is bat
Some bats are wickets
Conclusions: 
1. some bats are balls
2. All balls are wickets
3. Some wickets are balls
4. No bat is ball
A) Only conclusion 1B) Only conclusion 3
C) If neither conclusion 1 nor 4 and 3D) None
Hide Answer Show Solution
Answer: C
Section 3: Quantitative Aptitude(25 Questions)
51. How many 5 digit no. can be formed with digits 1, 2, 3,4,5,6 which are divisible by 4 and digits not be repeated
A) 144B) 168C) 192D) none
Hide Answer Show Solution
Answer: C
52. The sum of six consecutive odd nos. is 888. What is the average of the nos.?
A) 147B) 148C) 149D) 146
Hide Answer Show Solution
Answer: B
53. A fruit seller has 16 apples and cost of each apple is Rs.12. Three persons A,B and C decided to buy that apples. If A and B gives Rs.84 and Rs.48 to the seller for some apples, then how many apples C can buy?
A) 8B) 11C) 5D) 6
Hide Answer Show Solution
Answer: C
54. Find the speed of boat in still water if it takes 5 hours to cover a certain distance upstream and takes just 2 and half hours to cover the same distance downstream. The rate of stream is 10 kmph.
A) 20km/hrB) 25km/hrC) 30km/hrD) cannot be determined
Hide Answer Show Solution
Answer:NA
55. In an exam, Amar scored 64 percent, Bhavan scored 36 percent and Chetan 44 percent. The maximum score awarded in the exam is 800. Find the average mark scored by all the three boys?
A) 384B) 364C) 324D) 404
Hide Answer Show Solution
Answer: A
56. The length of a rectangular floor is more than its breadth by 200%. If Rs. 324 is required to paint the floor at the rate of Rs. 3 per sq m, then what would be the length of the floor?
A) 27 mB) 24 mC) 18 mD) 21 m
Hide Answer Show Solution
Answer: C
57. Four car rental agencies A, B, C and D rented a plot for parking their cars during the night. A parked 15 cars for 12 days, B parked 12 cars for 20 days, C parked 18 cars for 18 days and D parked 16 cars for 15 days. If A paid Rs. 1125 as rent for parking his cars, what is the total rent paid by all the four agencies?
A) Rs. 4500B) Rs. 4800C) Rs. 5250D) Rs. 6150
Hide Answer Show Solution
Answer: D
58.There are three numbers. 5/7th of the first number is equal to 48% of the second number. The second number is 1/9th of the third number. If the third number is 1125, then find 25% of the first number?
A) 168B) 84C) 42D) 21
Hide Answer Show Solution
Answer: D
59. A heap of stones can be made up into groups of 21. When made up into groups of 16, 20, 25 and 45 there are 3 stones left in each case. How many stones at least can there be in the heap?
A) 7203B) 2403C) 3603D) 4803
Hide Answer Show Solution
Answer: A
60. A shopkeeper sells 20% of his stock at 10% profit ans sells the remaining at a loss of 5%. He incurred an overall loss of Rs. 400. Find the total worth of the stock?
A) Rs. 25000B) Rs. 20000C) Rs. 15000D) Rs. 22000
Hide Answer Show Solution
Answer: B
61. Five men and nine women can do a piece of work in 10 days. Six men and twelve women can do the same work in 8 days. In how many days can three men and three women do the work?
A) 24B) 18C) 20D) 22
Hide Answer Show Solution
Answer: C
62. A brick measures 20 cm * 10 cm * 7.5 cm how many bricks will be required for a wall 25 m * 2 m * 0.75 m?
A)24000B)23000C)22000D)25000
Hide Answer Show Solution
Answer: D

63. 15 binders can bind 1400 books in 21 days. How many binders will be required to bind 1600 books in 20 days?
A)14B)18C)24D)28
Hide Answer Show Solution
Answer: B
64. Salaries of Ravi and Sumit are in the ratio 2 : 3. If the salary of each is increased by Rs. 4000, the new ratio becomes 40 : 57. What is Sumit’s salary?
A) Rs. 17,000B) Rs. 20,000C) Rs. 25,500D) Rs. 38,000
Hide Answer Show Solution
Answer: D
65. In a mixture 60 litres, the ratio of milk and water 2 : 1. If the this ratio is to be 1 : 2, then the quanity of water to be further added is:
A) 20 litresB) 30 litresC) 40 litresD) 60 litres
Hide Answer Show Solution
Answer: D
66. Three years ago a friend offered me a used typewriter for Rs. 1024. A year later he offered me the same for Rs. 640 and last year he wanted Rs. 400 and now he is willing to sell it to me for Rs. 250. But I have decided to buy it when he reduces the price next time, If he is constantly reducing its price, at what price will he offer the typewriter to me next?
A) Rs.150.45B) Rs. 156.25C) Rs. 211.25D) Rs. 206.75
Hide Answer Show Solution
Answer: B
67. A man is watching from the top of a tower a boat speeding away from the tower. The boat makes an angle of depression of 45° with the man’s eye when at a distance of 100 metres from the tower. After 10 seconds, the angle of depression becomes 30°. What is the approximate speed of the boat, assuming that it is running in still water?
A) 26.28 km/hrB) 32.42 km/hrC) 24.22 km/hrD) 31.25 km/hr
Hide Answer Show Solution
Answer: A
68. From a group of 7 men and 6 women, five persons are to be selected to form a committee so that at least 3 men are there on the committee. In how many ways can it be done?
A) 624B) 702C) 756D) 812
Hide Answer Show Solution
Answer: C
69. A bag contains 2 white balls, 3 black balls and 4 red balls. In how many ways can 3 balls be drawn from the bag, if at least one black ball is to be included in the draw?
A) 64B) 128C) 32D) None of these
Hide Answer Show Solution
Answer: A
70. A train passes a platform in 36 seconds. The same train passes a man standing on the platform in 20 seconds. If the speed of the train is 54 km/hr, The length of the platform is
A) 200 meterB) 280 meterC) 240 meterD) None of these
Hide Answer Show Solution
Answer: C
71. There are 6 working days in a regular week and for each day, the working hours are 10. A man earns Rs. 2.10 per hour for regular work and Rs. 4.20 per hour for overtime. If he earns Rs.525 in 4 weeks, how many hours did he work?
A) 245B) 285C) 275D) 255
Hide Answer Show Solution
Answer: A
72. A sum is invested for 3 years compounded at 5%, 10% and 20 % respectively. In three years, if the sum amounts to Rs. 1386, then find the sum.
A) Rs. 1500B) Rs. 1400C) Rs. 1200D) Rs. 1000
Hide Answer Show Solution
Answer: D
73. Two pipes can fill a tank in 25 and 30 minutes respectively and a waste pipe can empty 3 gallons per minute. All the three pipes working together can fill the tank in 15 minutes. The capacity of the tank is:
A) 250 gallonsB) 450 gallonsC) 120 gallonsD) 150 gallons
Hide Answer Show Solution
Answer: B
74. It is decided to construct a 2 metre broad pathway around a rectangular plot on the inside. If the area of the plots is 96 sq.m. and the rate of construction is Rs. 50 per square metre., what will be the total cost of the construction?
A) Rs.3500B) Rs. 4200C) Insufficient DataD) Rs. 4400
Hide Answer Show Solution
Answer: C
75. On a scale of a map 0.6 cm represents 6.6km. If the distance between two points on the map is 80.5 cm , what is the the actual distance between these points?
A) 885.5 kmB) 860 kmC) 892.5 kmD) 825 km
Hide Answer Show Solution
Answer: A









No comments:

Post a Comment