Accenture Previous Years Question Bank 9

Find solutions for all the questions at the end of each set:

Set A

1. When processing flower-nectar into honeybees' extract, a considerable amount of water gets reduced. How much flower-nectar must be processed to yield 1kg of honey, if nectar contains 50% water, and the honey obtained from this nectar contains 15% water?
A.1.5 kgs
B.1.7 kgs
C.3.33 kgs
D.None of these


2. Gaurav went to the stationers and bought things worth Rs. 25, out of which 30 paise went on sales tax on taxable purchases. If the tax rate was 6%, then what was the cost of the tax free items?
A.Rs. 15
B.Rs. 15.70
C.Rs. 19.70
D.Rs. 20

3. If the price of petrol increases by 25%, by how much must a user cut down his consumption so that his expenditure on petrol remains constant?
A.25%
B.16.67%
C.20%
D.33.33%



4. On selling 17 balls at Rs. 720, there is a loss equal to the cost price of 5 balls. The cost price of a ball is:
A. Rs. 45
B. Rs. 50
C. Rs. 55
D. Rs. 60

5. A trader mixes 26 kg of rice at Rs. 20 per kg with 30 kg of rice of other variety at Rs. 36 per kg and sells the mixture at Rs. 30 per kg. His profit percent is:
A. No profit, no loss
B. 5%
C. 8%
D. 10%


6. The average speed of a car is 1 4⁄5 times the average speed of the bus. A tractor covers 575km in 23 hours. How much distance the car cover in 4 hours of the speed of the bus is twice the speed of the tractor?

A. 340km     
B. 480km 
C. 360km
D. 450 km       



7. A pump can fill a tank with water in 2 hours. Because of the leak, it took 2 1⁄3 hours to fill the tank. The leak can drain all the water of the tank in:
A. 4 1⁄3 hours     
B. 7hours     
C. 8 hours
D. 14 hours       



8. A shopkeeper mixed two verities of rice at Rs. 20/kg and Rs. 30/kg in the ratio 2 : 3 and sell the mixture at 10% profit. Find the price per kg at which he sold the mixture?
A. Rs.26     
B. Rs.28.8     
C. Rs.28
D. Rs.28.6       



9. The ratio of the present ages of Anju and Sandhya is 13:17 respectively. Four years ago the ratio of their respective ages was 11:15. What will be the respective ratio of their ages six years hence?
A. 3:4         
B. 7:8         
C. 4:5
D. 6:5           


10. A shopkeeper bought 30kg of wheat at the rate of Rs45 per kg. He sold 40% of the total quantity at the rate of Rs50 per kg. Approximately, at what price per kg should he sell the remaining quantity to make a profit of 25% overall?

A. Rs54     
B. Rs52     
C. Rs60
D. Rs56  


ANSWERS WITH EXPLNATION:-
1. (B)
Flower-nectar contains 50% of non-water part. 
In honey this non-water part constitutes 85% (100-15).

Therefore 0.5 X Amount of flower-nectar = 0.85 X Amount of honey = 0.85 X 1 kg
Therefore amount of flower-nectar needed = .85/.5*1= 1.7 kgs


2.(C)
Let the amount taxable purchases be Rs. x.
Then, 6% of x=30/100

x=30/100*100/6 = 5
Cost of tax free items = Rs. [25 - (5 + 0.30)] = Rs. 19.70


3. C
4. D
(C.P. of 17 balls) - (S.P. of 17 balls) = (C.P. of 5 balls)
C.P. of 12 balls = S.P. of 17 balls = Rs.720.
C.P. of 1 ball = Rs.720/12 = Rs. 60
5. B
C.P. of 56 kg rice = Rs. (26 x 20 + 30 x 36) = Rs. (520 + 1080) = Rs. 1600.
S.P. of 56 kg rice = Rs. (56 x 30) = Rs. 1680.
Gain = (80 x 100)/1600 % = 5%



6. (C)

Speed of the tractor= distance/ time 
=575⁄23 =25kmph
∴speed of bus= 50kmph
∴speed of car= 9⁄5 ×50=90kmph
∴distance covered by the car in 4 hours= 4×90=360km



7. (D)
Work done by the leak in 1 hour = (1⁄2 -3⁄7 )=1⁄14 
∴leak will empty the tank in 14 hours.



8. (D)
CP of mixture = (20*2+30*3)⁄2+3 =26
SP of the mixture = 1.1×26=28.6



9.(C)
Let the present ages of Anju and Sandhya be 13x and 17x years respectively. 
∴13x-4⁄17x-4 =11⁄15 
=>187x-44=195x-60
=>195x-187x=60-40
=>x=2
∴Required ratio= (13×2+6):(17×2+6)
=4:5

10.(C)
CP of wheat= 30×45=Rs1350
40% of 30kg =12kg
SP of 12kg = 12×50 = Rs 600
For 25% profit, total SP of all the wheat is 1350×125⁄100 =Rs 1687.5
Remaining wheat (30-12)= 8kg
Rate of remaining wheat = 1087.5⁄18 ≈Rs60



Find solutions for all the questions at the end of each set:

Set B

1.A and  B can do  a piece of work in 30 days , while  B and C can do the same work in 24 days and C and A in 20 days . They all work together for 10 days when B and C leave. How many days more will A take to finish  the work?
A) 18 days 
B) 24 days
C) 30 days 
D) 36 days

 2. 12 men can complete a work in 8 days. 16 women can complete the same work in 12 days. 8 men and 8 women started working  and worked for 6 days. How many more men are to be added to complete the remaining work in 1 day?
A) 8 
B) 12
C) 16 
D) 24

3. Karan can do a work in 20 days, while kaikeyi can do the same work in 25 days. They started the work jointly.Few days later Sumitra also joined them and thus all of them completed the whole work in 10 days. All of them were paid total Rs.700. What is the Share of Sumitra?
A) Rs.130 
B) Rs.185
C) Rs.70 
D) can't be determined

4. A can finish a work in 15 days and B can do the same work in 12 days . B worked for 8 days and left the job .In how many days, A alone can finish the remaining work?
A) 6 days 
B) 5 days
C) 4 days 
D) 3 days

5. A contractor  undertook a project to complete it in 20 days which needed 5 workers to work continuously for all the days estimated. But before the start of the work the client wanted to complete it earlier than the scheduled time, so the contractor calculated that  he needed to increase 5 additional  men every 2 days to complete the work in the time the client wanted it:
If the work was further increased by 50% but the contractor continues to increase the 5 workers o every 2 days then how many more days are required over the initial time specified by the  client.
A) 1 day 
B) 2 days
C) 5 days 
D) None of these

6. When A, B and C are deployed for a task , A and B together do 70% of the work and B and C together do 50% of the work. who is most efficient?
A) A 
B) B
C) C 
D) can't be determined

7. A, B and C can complete a piece of work in 24,6 and 12 days respectively.Working together, they will complete the same work in:
A) 1/24 days 
B) 7/24 days
C) 24/7 days 
D) 4 days

8. Four pipes A,B, C and D can fill a cistern  in 20,25, 40 and 50 hours respectively.The first pipe A was opened at 6:00 am, B at 8:00 am, C at 9:00 am and D at 10:00 am. when will the Cistern be full?
A) 4:18 pm 
B) 3:09 pm
C) 12:15 pm 
D) 11:09 am

9. A tank has an inlet and outlet pipe. The inlet pipe fills the tank completely in 2 hours when the outlet pipe is plugged. The outlet pipe empties the tank completely in 6 hours when the inlet pipe is pluggeed. If there is a lekage also which is capable of draining out the liquid from the tank at half of the  rate of outet pipe,them what is the time taken to fill the emty tank when both the pipes are opened?
A) 3 hours 
B) 4 hours
C) 5 hours 
D) None of these

10. A can do a piece of work in 10 days, B in 15 days. They work together for 5 days, the rest of the work is finished by C in two more days. If they get Rs. 3000 as wages for the whole work, what are the daily wages of A, B and C respectively (in Rs):
A) 200, 250, 300 
B) 300, 200, 250
C) 200, 300, 400 
D) None of these

Answers 
1.A
2.B
3.C
4.B
5.B
6.A
7.C
8.B
9.B
10.B



Find solutions for all the questions at the end of each set:

Set C

1. Raju age after 15 years will be 5 times his age 5 years back, What is the present age of Raju
A.15
B.14
C.10
D.8


2. Sachin is younger than Rahul by 7 years. If the ratio of their ages is 7:9, find the age of Sachin
A.23.5
B.24.5
C.12.5
D.14.5

3. The ratio between the present ages of P and Q is 6:7. If Q is 4 years old than P, what will be the ratio of the ages of P and Q after 4 years
A.7:8
B.7:9
C.3:8
D.5:8

4. Ages of two persons differ by 16 years. If 6 year ago, the elder one be 3 times as old the younger one, find their present age
A.12,28
B.14,30
C.16,32
D.18,34

5. The sum of the ages of a father and son is 45 years. Five years ago, the product of their ages was four times the fathers age at that time. The present age of father and son
A.34,11
B.35,10
C.36,9
D.40,5

6. A person's present age is two-fifth of the age of his mother. After 8 years, he will be one-half of the age of his mother. How old is the mother at present
A.38
B.40
C.42
D.44

7. The sum of the present ages of a father and his son is 60 years. Six years ago, father's age was five times the age of the son. After 6 years, son's age will be
A.15 years
B.18 years
C.20 years
D.22 years

8. Ratio between Rahul and Deepak is 4:3, After 6 Years Rahul age will be 26 years. What is Deepak present age.
A.14
B.15
C.20
D.22

9. In 10 years, A will be twice as old 5 as B was 10 years ago. If A is now 9 years older than B, the present age of B is
A.35
B.37
C.39
D.41

10. Ten years ago A was half of B in age. If the ratio of their present ages is 3 : 4, what will be the total of their present ages
A.30
B.35
C.37
D.41

Answers:
1-c    
2-b
3-a
4-b
5-c
6-b
7-c
8-b
9-c
10-b 


No comments:

Post a Comment