Sunday, 23 October 2016

Accenture Previous Years Question Bank 5

Find solutions for all the questions at the end of each set:

Set A

1.The cost of an article was Rs 75 .The cost was first increased by 20% and later on it was reduced by 20%. The present cost of the article is
(a) Rs.60          
(b) Rs. 75
(c) Rs. 72         
(d) Rs.90

2.The average expenditure of a man for the first 5 months of a year is Rs. 5000 and for next 7 months it is Rs.5400. He saves Rs.2,300 during  the year. His average monthly income is?
(a) Rs.5,425        
(b) Rs.5,500
(c) Rs.5,446         
(d) Rs.5,600

3.A man buys a certain number of oranges 20 for Rs.60 and an equal number at 30 for Rs.60.He mixes them and sells them at 25 for Rs.60.what is gain or loss percent?
(a) Gain of 4 %           
(b) Loss of 4%
(c) Neither gain nor loss     
(d) Loss of 5%

4.An article was purchased for Rs. 12450. Its price was marked up by 30 percent .It was sold at a discount of 20 percent of its marked up price. What was the Profit Percent on the Cost Price?
(a) 4            
(b) 2
(c) 5            
(d) 3  

5.A man sells two articles at Rs.99 each. In one he gains 10% and on the other he loses 10%. What is his gain or loss percent on the whole transaction?
(a) Loss, 1 %        
(b) profit 1%
(c) Loss 1.5%        
(d) Profit 1.5%

6.In what ratio must a mixture of 30% alcohol strength be mixed with that of 50% alcohol strength so as to get a mixture of 45% alcohol strength?
(a) 1:3           
(b) 1:7
(c) 1:2           
(d) 7:3

7.A does 4/5 of a piece of work in 20 days. He then calls in B and they finish the remaining work in 3 days. How long B alone will take to do whole work?
(a) 40 days       
(b) 30 days
(c) 37 days      
(d) 37 days

8.A man bought an old typewriter for Rs. 1200 and spent Rs 200 on its repair. He sold it for Rs.1680. His profit percent is:
(a) 30%           
(b) 10%
(c) 12%           
(d) 20%

9.A can do a piece of work in 4 hours, B and C can do it in 3 hours. A and C can do it in 2 hours. How long will B alone take to do it?
(a) 24 hours        
(b) 10 hours
(c) 12 hours        
(d) 8 hours

10.A pump can fill a tank with water in 2 hours. Because of a leak in the tank it was taking  2 1/3 hours to fill the tank. The leak can drain all the water off the tank in:
(a) 14 hours        
(b) 7 hours
(c) 8 hours         
(d) 4 1/3 hours

Answer Key:
1.c
2.a
3.b
4.a
5.a
6.a
7.c
8.d
9.c

10.a



Find solutions for all the questions at the end of each set:

Set B

1. By selling oranges at 32 a rupee a man loses 40%. How many for a rupee should he sell in order to gain 20%.
(a) 16
(b) 32
(c) 48
(d) 52

2. The simple Interest on a sum of money will be Rs. 600 after 10 years. If the principal is trebled after 5 year, the total interest at the end of 10 years will be. 
(a) 900
(b) 600  
(c) 1800
(d) 1200

3. The average age of A and B is 20 years. If C were to replace A, the average would be 19 and if C were to replace B, the average would be 21. What are the ages of A, B and C.
(a) 22, 18, 20
(b) 18, 22, 20 
(c) 22, 50, 18
(d) 18, 20, 22

4. The price of sugar is decreased by 40% and its consumption is also decreased by 25%. Find the new expenditure as a ratio of initial expenditure. 
(a) 9 : 20
(b) 20 : 9 
(c) 7 : 4
(d) 4 : 7

5. A certain sum is interested at compound. The interest accrued in the first two years is Rs. 272 and that in the first three years is Rs. 434. Find the rate percent. 
(a) 7 1/2%
(b) 17 1/2% 
(c) 25%
(d) 12 1/2%

6. Two equal glasses filled with mixture of alcohol and water in the proportions of 2 : 1 and 1 : 1 respectively were emptied into a third glass. What is the proportion of alcohol and water in the third glass? 
(a) 5 : 7
(b) 7 : 5 
(c) 3 : 5
(d) 5 : 3

7. Any cyclic parallelogram having unequal adjacent sides is necessarily a
(a) Square
(b) Rectangle
(c) Rhombus
(d) Trapezium

8. Two pipes A and B can separately fill in 45 and 30 minutes respectively and a waste pipe C can carry off 9 litres per minute. If all the pipes are opened when the cistern is full, it is emptied in 1 1/2 hours. How many litres does the cistern hold?
(a) 125 litres
(b) 225 litres  
(c) 135 litres
(d) 100 litres 

9. If 378 coins consist of 1 rupee, 50 paise and 25 paise coins whose values are in the ratio of 13 : 11 : 7, the number of 50 paise coins will be - 
(a) 132
(b) 128  
(c) 136
(d) 133

10. A well with 10m inside diameter is dug 1.48 m deep. Earth taken out of it is spread all around to a width of 5 m to form an embankment. Find the height of embankment. 
(a) 5 m
(b) 5.5 m 
(c) 4.66 m
(d) 4 m


Answers:

1. a
2. d
3. a
4. a
5. d
6. b
7. b
8. c
9. a

10. c



Find solutions for all the questions at the end of each set:

Set C


Directions: (1-5): The pie-chart provided below gives the distribution of land (in a village) under various food crops. Study the pie chart carefully and answer the questions from 1 to 5.





1.If the total area under bajra was three hundred acres, then the total area (in hundred acres) under Rice and Barley together is. 
(a)  18   (b)  12  
(c)  15   (d)  13

2.The combination of three crops which contribute to more than 50% of the total area under the good crops is  
(a)  wheat, rice and maize  
(b)  wheat, rice and jowar 
(c)  wheat, rice and bajra  
(d)  rice, barley and maize. 

3.The ratio of the land used for rice and barley is -
(a)  3 : 2   (b)  1 : 2  
(c)  2 : 1   (d)  3 : 1

4.If 10% of the land reserved for rice be distributed to wheat and barley in the ratio 2 : 1, then the angle corresponding to wheat in the new pie-chart will be-
(a)  38.40   (b)  76.80 
(c)  75.60   (d)  45.50

5.If the production of rice is 5 times that of Jowar and the production of Jowar is 2 times that of Bajra, then the ratio between the yield per acre of rice and Bajra is - 
(a)  5 : 2   (b)  3 : 1  
(c)  4 : 1   (d)  6 : 1

6.100 villagers repaired 2/3rd of a broken bank of a river in 6 hours. More villagers join the repairing and complete the work in next 2 hours working at the same rate. The number of new villagers involved is- 
(a)  30   (b)  40  
(c)  45   (d)  50

7.In triangle ABC, P and Q are the middle points of the sides AB and AC respectively. R is a point on the segment PQ such that PR : RQ = 1 : 2. If PR = 2 cm, then BC = ? 
(a)  4 cm   (b)  2 cm  (c) 12  (d)  14 


8.Half of a large cylindrical tank open at the top is filled with water and identical heavy spherical ball are to be dropped into the tank without spilling water out. If the radius and the height of the tank are equal and each is four times the radius of a ball, what is the maximum number of balls that can be dropped.  
(a)  24   (b)  12  
(c)  36   (d)  48

9.A motorboat takes 2 hours to travel a distance of 9 km down the current and it takes 6 hours to travel the same distance against the current. What is the speed of the boat in still water to kmph.   
(a)  3   (b)  2  
(c)  1.5   (d)  1

10.A father and his son start at a point A with speed of 12 kmph and 18 kmph respectively and reach another point B. If his son stars 60 minutes after his father at A and reaches B 60 minutes before his father, what is the distance between A and B. 
(a)  20km   (b)  72km 
(c)  48km   (d)  60km 


Answers:
1.a
2.a
3.c
4.b
5.a
6.d
7.c
8.a
9.a

10.b

No comments:

Post a Comment